Pages

Subscribe:

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το φυσιολογικό κλάμα και τα μοτίβα ύπνου


Κλάμα: Όλα τα μωρά κλαίνε και το κλάμα κορυφώνεται στις 6 εβδομάδες και τα περισσότερα επεισόδια κλάματος εξαφανίζονται σε ηλικία 3 – 4 μηνών.

Ανάγκες ύπνου: Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και για το λόγο αυτό, όλα τα μωρά δεν κοιμούνται τις ίδιες ώρες μέσα σε μια μέρα, Κατά μέσο όρο, το μωρά κοιμούνται 16 με 24 ώρες στη γέννηση και σε ηλικία 2 – 3 μηνών κοιμούνται περίπου 14 ώρες. Αν τα μωρά είναι ξύπνια και χαρούμενα στη διάρκεια της ημέρας, είναι απίθανο ότι χρειάζονται και άλλες ώρες ύπνου.
Γενικά, ένα μωρό ηλικίας 6 εβδομάδων κουράζεται όταν παραμείνει ξύπνιο για 1,5 ώρα, ενώ ένα μωρό ηλικίας 3 μηνών κουράζεται όταν παραμείνει ξύπνιο για 2 ώρες.

Αναγνωρίζοντας την κούραση: Τα σημάδια της κούρασης του μωρού είναι το κατσούφιασμα, τα σφιχτά χέρια, τα τινάγματα των χεριών και των ποδιών, το κλάμα ή κλαψούρισμα.

Επικοινωνία και παιχνίδι: Τα μωρά έχουν ανάγκη για επικοινωνία και παιχνίδι. Προσπαθήστε να ¨πάτε με το ρεύμα¨, ανάλογα με την διάθεση του μωρού. Αφήστε το μωρό να συνεχίζει να παίζει, αν δεν δείχνει σημάδια κούρασης ή πηγαίνετε το μωρό μια βόλτα, αν δεν κοιμάται μετά από 20 – 30 λεπτά, από την στιγμή που το βάλατε για ύπνο.
Αντίθετα, αν το μωρό σας δείχνει κουρασμένο, κάντε του ένα ζεστό μπάνιο και βάλτε το για ύπνο.

Βοηθήστε το μωρό σας να τα βγάλει πέρα με το άγχος: Αν το μωρό σας αντιδρά εύκολα, και δεν ηρεμεί μόνο του μπορεί να χρειάζεται μια ήπια προσέγγιση, όταν αλλάζετε πάνα, όταν το βάζετε για ύπνο και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γίνει μέσα στην ημέρα.
Αν το μωρό σας κοιτάζει έξαλλα γύρω στο δωμάτιο και αγχώνεται, όταν θα βρεθεί σε ξένο περιβάλλον, μπορεί να χρειάζεται να το κρατάτε έτσι που να κοιτάζει πάντοτε το πρόσωπο της μαμάς του για να μην ξαφνιάζεται και σιγά σιγά να συνηθίζει το περιβάλλον.

Καθιερώστε μια προβλέψιμη καθημερινή διαδικασία: Για να μπορέσει το μωρό να αντιμετωπίζει τον κόσμο με λιγότερο χαοτικό και τρομακτικό τρόπο, καθιερώστε μια προβλέψιμη καθημερινή διαδικασία ως προς το φαγητό και τις ώρες ύπνου. Τα παρακάτω μπορεί να είναι κατάλληλα:
  • Έχετε σαν στόχο να βάλετε το μωρό για ύπνο τόσο την ημέρα, όσο και την νύχτα με ένα προβλέψιμο τρόπο (πχ, ήσυχο παιχνίδι, να πάτε στην κρεβατοκάμαρα, να κάνετε ζεστό μπάνιο, να το πάρετε για λίγο αγκαλιά και στην συνέχεια να το βάλετε στην κούνια του, ενώ ακόμη είναι ξύπνιο).
  • Έχετε σαν στόχο ένα προβλέψιμο τρόπο σίτισης, παιχνιδιού και κατόπιν να αφήνετε το μωρό να κοιμηθεί, όταν θα είναι κουρασμένο (όχι μετά από κάποιο καθορισμένο χρόνο).
  • Έχετε σαν στόχο να βάζετε το μωρό για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, γιατί με τον τρόπο αυτό θα προσφέρετε βοήθεια στην οικογένεια σας και το μωρό θα συνηθίσει στην καθημερινή ρουτίνα και την σταθερότητα.
  • Στη διάρκεια αυτής της φάσης αποφύγετε να διακόψετε τον θηλασμό ή να κάνετε συχνές αλλαγές βρεφικού γάλακτος, εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου