Pages

Subscribe:

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πως θα δώσετε στο μωρό γάλα με το μπιμπερό





1.      Κρατήστε το μωρό με τις ίδιες στάσεις όπως θα κάνατε αν θηλάζετε (Δείτε τις στάσεις θηλασμού). Έχετε όσο γίνεται περισσότερο επαφή με το γυμνό μωρό σας. Το μωρό σας χρειάζεται την επαφή με το ζεστό δέρμα σας, την ανάσα σας, τους καρδιακούς χτύπου σας.
2.     Καθίστε άνετα με μαξιλάρια στην αγκαλιά σας και στη πλάτη σας, όπως θα κάνετε αν θηλάζατε. Ακόμη και ένα μικρό μωρό μπορείτε να το υποστηρίξετε άνετα πάνω σε ένα μαξιλάρι και να σας κοιτάζει, έχοντας ένα χέρι σας ελεύθερο για να το ακουμπάτε πάνω στο μωρό. Αφήστε το να παίζει με τα χέρια σας, με τα δάκτυλά σας, με το πρόσωπο. Με ήπιο τρόπο αποθαρρύνετε το μωρό να παίζει με το μπιμπερό, προσφέροντας το απαλό, ζεστό δέρμα σας.
3.      Κοιτάτε το μωρό στα μάτια, μιλήστε του, τραγουδήστε του. Καθίστε σε μια κουνιστή καρέκλα. Χαμηλώστε τα φώτα, απομακρύνετε ότι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας και αφοσιωθείτε εντελώς στο μωρό σας, γιατί το μπιμπερό είναι μόνο μεταξύ των δύο σας και θα πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω για να νοιώσετε την εμπειρία του μητρικού θηλασμού.
4.      Αγγίξτε το μάγουλό του μωρού με τη θηλή ή με το δάκτυλο για να ανοίξει το στόμα του. Το μωρό γυρίζει προς το μέρος εκείνο και ανοίγει το στόμα, ψάχνοντας τη θηλή. Άλλος τρόπος είναι να στάξετε μερικές σταγόνες γάλα στο στόμα του. Το μωρό γλυκαίνεται και παίρνει αμέσως τη θηλή στο στόμα.
5.      Το μωρό πρέπει να πιάνει την θηλή του μπουκαλιού καλά, σαν να θήλαζε.
6.      Να είστε βέβαιες ότι κρατάτε το μπουκάλι στη σωστή γωνία- το σύστημα κάθε μπουκαλιού είναι διαφορετικό, για το λόγο αυτό ακολουθείστε τις οδηγίες που ακολουθούν το μπουκάλι. Η θηλή του μπουκαλιού πρέπει να είναι πάντα γεμάτη με γάλα και να μην καταπίνει το μωρό αέρα, που μπορεί να δώσει την αίσθηση φουσκώματος και να προκαλέσει εμετό.
7.    Μην βιάζεστε. Αφήστε το μωρό να φάει με τους δικούς του ρυθμούς. Μερικές φορές θα πρέπει να τραβάτε την θηλή λίγο προς τα έξω χωρίς να βγει από το στόμα του μωρού. Η κίνηση αυτή βοηθά να βγει το γάλα από το μπιμπερό και το μωρό το γεύεται και συνεχίζει να θηλάζει. Μην πιέζετε το μωρό να φάει. Από μόνο του θα αρχίζει και θα σταματά. Έχετε υπομονή. Το μωρό θα σας δείξει πότε έχει τελειώσει.
8.      Μερικά μωρά αποκοιμιούνται σχεδόν μόλις αρχίζουν το φαγητό. Μπορεί να έχει το στομάχι του αέρα και να νοιώθει χορτάτο. Σηκώστε το στον ώμο σας και δώστε του χρόνο για να ρευτεί, χτυπώντας το ελαφρά στην πλάτη. Μετά συνεχίστε το τάισμα. Όταν πιει όλο το γάλα, τραβήξτε σταθερά την θηλή.
9.      Μην πιέζετε το μωρό να αδειάσει το μπιμπερό. Αν θηλάζατε, θα μπορούσατε να μετρήσετε πόσο γάλα θα έπινε;
10.  Το κάθε μωρό είναι μοναδικό, όπως και η τεχνική του θηλασμού. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αρκετό μπιμπερό και θηλές πριν να καταλήξετε στα σωστά για το μωρό σας. Προσέξετε πόσο άνετα τρώει το  μωρό σας. Τρώει αργά; Τρώει πολύ γρήγορα; Η θηλή είναι πολύ στενή ή πολύ φαρδιά; Μήπως το μωρό καταπίνει πολύ αέρα (με αποτέλεσμα να προκαλούνται κωλικοί και ανησυχία); Μήπως μασάει τη θηλή και δεν μπορεί να θηλάσει αποτελεσματικά; Να θυμάστε επίσης ότι ο τρόπος που θηλάζει το μωρό θα αλλάξει καθώς θα μεγαλώνει.

11.  Δεν πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας ξαπλωμένο στο κρεβάτι ή κοιμισμένο. Μπορεί να πνιγεί ή να παθαίνει ωτίτιδες. Όταν μεγαλώσει λίγο (4,5 – 5 μηνών) και θα μπορεί να κρατάει το μπουκάλι μόνο του, αγοράστε πλαστικά μπιμπερό, που είναι ελαφρά και δεν σπάνε. Όμως δεν θα το αφήνετε όμως ποτέ να φάει μόνο του χωρίς την επίβλεψή σας.

12.  Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία σώματος - Πάντοτε να ελέγχετε την θερμοκρασία του γάλακτος πριν το δώσετε στο μωρό.  Ο απλούστερος τρόπος είναι να ρίχνετε μερικές σταγόνες στο εσωτερικό μέρος του καρπού σας.

Συμβουλές

·          Πριν αρχίσετε, βάλτε μια σαλιάρα ή χαρτί κουζίνας κάτω από το σαγόνι του μωρού.
·        Το βρεφικό γάλα μπορείτε να το χορηγήσετε ζεστό, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, αν και τα περισσότερα μωρά το προτιμούν ζεστό.
·        Εάν θέλετε να ζεστάνετε το κρύο γάλα ή το κρύο νερό, ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλετε το μπουκάλι κάτω από την βρύση με ζεστό νερό ή μέσα σε μπρίκι με ζεστό νερό και να το αφήσετε εκεί να πάρει την θερμοκρασία που θέλετε.
·         Ελέγξτε το μέγεθος που έχει η οπή της θηλής. Πρέπει να είναι τόση ώστε γυρίζοντας το μπιμπερό ανάποδα το γάλα να τρέχει στην αρχή και κατόπιν να πέφτει σε σταγόνες (περίπου 20 σταγόνες το λεπτό) και όχι με συνεχόμενη ροή. Αν η τρύπα είναι πολύ μεγάλη, το παιδί μαζί με το γάλα θα ρουφά και αέρα, ενώ αν είναι μικρή, θα κουράζεται στην προσπάθειά του να πιει το γάλα και πάλι θα καταπίνει αέρα.
·         Μπορείτε εύκολα να διευρύνεται την τρύπα σε μια καινούργια θηλή με μια χοντρή βελόνα ή το αιχμηρό τμήμα μιας παραμάνας, αφού πρώτα τα έχετε κοκκινίσει στη φωτιά. Προσπαθήστε να τα κάψετε στο μπλε μέρος της  φωτιάς, γιατί έτσι η βελόνα δεν μαυρίζει και δεν μαυρίζει και η θηλή. 
·         Εάν το μωρό σας δεν τελείωσε όλο το γάλα από το μπουκάλι μέσα σε μια ώρα, πετάξτε το. Μικρόβια από το στόμα του μπορεί να εισέλθουν στο μπουκάλι, να επιμολύνουν το γάλα και το μωρό να αρρωστήσει.
·         Πετάξτε αμέσως το γάλα που περίσσεψε, όταν το μωρό τελειώσει το γεύμα και πλύνετε αμέσως το μπιμπερό. Μην κρατάτε ποτέ υπόλοιπο γάλακτος για το επόμενο γεύμα.  
·         Αν το μωρό άδειασε όλο το μπιμπερό, στο επόμενο γεύμα, φτιάξτε 30 γραμμάρια περισσότερο γάλα. Για να είστε σίγουρη ότι το μωρό ήπιε όσο γάλα ήθελε, πρέπει πάντοτε να μένει στη φιάλη ποσότητα γάλατος. Είναι φυσιολογικό να μη παίρνει κάθε φορά την ίδια ποσότητα γάλατος.
·         Πάντοτε να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα.
·         Μην ξυπνάτε το μωρό για να φάει. Όταν πεινάσει θα σας ειδοποιήσει. Φροντίστε πριν από το γεύμα του να είναι καθαρό και όχι βρεγμένο.
·         Αν το μωρό σας πνίγεται στη διάρκεια του γεύματος, μην το σηκώνεται όρθιο, αλλά κρατώντας το με το κεφάλι προς τα κάτω, χτυπήστε το ελαφρά στη πλάτη και σκουπίστε τη μύτη του από το γάλα ή άλλη τροφή.
·         Πρέπει να ξέρετε ότι έχετε αρκετό γάλα στο σπίτι για να μην ξεμείνετε.
·         Οι θηλές κα τα μπουκάλια και πρέπει να διατηρούνται καθαρά και έτοιμα.

Προειδοποίηση
·         Μην χρησιμοποιείτε ποτέ φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το γάλα, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες θερμές κηλίδες που μπορεί να κάψουν το μωρό.

http://www.wikihow.com/Bottle-Nurse-a-Baby

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου