Pages

Subscribe:

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Συνταγές για μωρά - 3

Ψάρια

1.    Ψάρι με λαχανικά

ΥΛΙΚΑ
  1. 1 φιλέτο από οποιοδήποτε λευκό ψάρι, μαγειρεμένο
  2. 2 κουτάλια της σούπας γάλα (μητρικό ή βρεφικό γάλα)
  3. 1 κουτάλι της σούπας αρακά, έτοιμο, λιωμένο
  4. 1 κουτάλι της σούπας καρότα, έτοιμα, λιωμένα
  5. 1 κουτάλι της σούπας γλυκοπατάτα, λιωμένη
  6. 1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και αλέστε, έως ότου γίνουν ομοιόμορφη κρέμα.

2.    Ψαρόσουπα

ΥΛΙΚΑ
1.      1 φρέσκο λευκό ψάρι μετρίου μεγέθους
2.      2 μικρές πατάτες
3.      2 μικρά καρότα
4.      3 – 4 άλλα λαχανικά εποχής
5.      2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
6.      1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ή ντομάτας
7.      Ρυζάλευρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Καθαρίστε και πλύνετε καλά όλα τα λαχανικά.
  • Αφαιρέστε προσεκτικά όλα τα κόκκαλα από το ψάρι.
  • Βάλτε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 3 ποτήρια νερό και βράστε τα για 30 λεπτά.
  • Προσθέστε το ψάρι στα λαχανικά και βράστε για άλλα 20 λεπτά.
  • Σουρώστε
  • Αδειάστε το περιεχόμενο στο μπλέντερ και αλέστε έως γίνει ομοιόμορφη κρέμα.
  • Αδειάστε στο πιάτο του μωρού και προσθέστε το λεμόνι ή την ντομάτα.
  • Αφήστε να κρυώσει.
  • Αν είναι πολύ αραιή, προσθέστε λίγο ρυζάλευρο.


3. Γλώσσα ψημένη στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ
1.      1 φιλέτο γλώσσας, χωρίς το δέρμα
2.      2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τα σπόρια, κομμένες σε κομμάτια
3.      ½ κουτάλι του γλυκού βούτυρο χωρίς αλάτι
4.      ½ κούπα γάλα (μητρικό ή βρεφικό γάλα)
5.      1 φύλλο δάφνης
6.      1 πατάτα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
·         Προθερμάνετε τον φούρνο στου 180ο C.
·         Βάλτε σε ένα ταψί του φούρνου το ψάρι και πάνω του τις ντομάτες, λίγο βούτυρο, το φύλλο δάφνης και στη συνέχεια βάλτε το στον φούρνο.
·         Ρίξτε τα ¾ από το γάλα στο ψάρι.
·         Καλύψτε και αφήστε να ψηθεί για 20 λεπτά.
·         Παράλληλα, βράστε την πατάτα και λιώστε την με το υπόλοιπο γάλα και το βούτυρο.
·         Λιώστε το ψάρι με ένα πιρούνι και βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με το γάλα από το μαγείρεμα και αλέστε.
·         Προσθέστε και την λιωμένη πατάτα.
·         Σερβίρετε.

4. Χορταστική ψαρόσουπα

ΥΛΙΚΑ
  1. 200g φιλέτο άσπρου ψαριού σε ένα κομμάτι
  2. 2 κουτάλια της σούπας καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα
  3. 1 κουτάλι της σούπας σέλινο, σε μικρά κομμάτια
  4. 1 κουτάλι της σούπας κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
  5. 1 κουτάλι της σούπας αλεύρι
  6. 1 κουτάλι της σούπας βούτυρο
  7. 2 κούπες γάλα, ότι προτιμάτε
  8. 1 μεγάλη πατάτα για ψήσιμο, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάλτε το βούτυρο να λιώσει σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Προσθέστε τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3 λεπτά.
  • Ρίξτε μέσα το αλεύρι και ανακατεύοντας συνέχεια ρίξτε μέσα αργά το μισό γάλα.
  • Προσθέστε την πατάτα και αφήστε το μίγμα να πάρει μια βράση.
  • Ελαττώστε την θερμοκρασία και χωρίς να το σκεπάσετε, αφήστε να σιγοβράσει περίπου για 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά.
  • Τέλος, προσθέστε το ψάρι και το υπόλοιπο γάλα και αφήστε να βράσει έως ότου μαγειρευτεί το ψάρι (περίπου 10 λεπτά).
  • Κάντε το πουρέ ή λιώστε τους σβώλους αν υπάρχουν.


5. Βακαλάος με λιωμένα λαχανικά


ΥΛΙΚΑ
  1. 200 g βακαλάου, που έχετε σιγοβράσει και έχετε αφαιρέσει τα κόκκαλα και το δέρμα.
  2. ½ κούπα πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.
  3. 1 κολοκυθάκι, κομμένο.
  4. 1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο.
  5. 1 κουτάλι της σούπας βούτυρο χωρίς αλάτι.
  6. 1 κουτάλι της σούπας μαϊντανό, λεπτοκομμένο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάλτε την πατάτα και το καρότο σε μια κατσαρόλα και καλύψτε με νερό.
  • Σιγοβράστε για 8 λεπτά.
  • Προσθέστε το κομμένο κολοκυθάκι.
  • Συνεχίστε το βράσιμο, έως ότου όλα τα λαχανικά είναι μαλακά.
  • Σουρώστε και λιώστε τα καλά.
  • Προσθέστε το ψάρι, αφού το έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέστε το βούτυρο και από πάνω τον μαϊντανό.

websites for all the recipes
From Nancy Gaifyllia, former About.com Guide - Greek recipes


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου