Pages

Subscribe:

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ποιες τροφές θα δώσω στο μωρό στην ηλικία των 6 με 12 μηνών;


Όλες οι τροφές που χορηγούνται στο μωρό και μάλιστα αν αυτό θήλαζε αποκλειστικά πρέπει να είναι ενισχυμένες με σίδηρο.
Εάν έχετε ξεκινήσει την εισαγωγή των στερεών τροφών πριν τους έξι μήνες, από την ηλικία αυτή και μετά αφενός θα συνεχίσετε να δίνετε στο μωρό σας ότι έχετε ήδη βάλλει στην διατροφή του – ρυζάλευρο - βανίλια, φρούτα, τα πρώτα λαχανικά -  και αφετέρου θα συνεχίσετε να εισάγετε νέες τροφές. Να έχετε υπ όψιν όμως ότι από την ηλικία αυτή και μετά το μωρό εκδηλώνει τι του αρέσει και τι όχι. Πρέπει να έχετε υπομονή και να σέβεστε τις επιθυμίες του. Εξάλλου αυτό που δεν του αρέσει σήμερα, πολύ πιθανόν να αρχίσει να το δέχεται μετά από 1 - 2 εβδομάδες.
Εξακολουθείτε να εισάγετε τις τροφές ξεχωριστά και με μεσοδιάστημα περίπου μια εβδομάδα (4 – 6 ημέρες) και στην αρχή με μικρή ποσότητα, όπως έχω ήδη αναφέρει στην προηγούμενη ανάρτηση.

Κρέας

Στην επόμενη εβδομάδα, μετά την εισαγωγή των λαχανικών, θα δώσετε στο μωρό σας το κρέας. Το μεγαλύτερο όφελος που έχουν τα μωρά από την εισαγωγή του κρέατος είναι η πρόσληψη του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Οι αποθήκες του μωρού και για τα δύο αυτά ιχνοστοιχεία αδειάζουν γύρω στους 6 μήνες της ζωής.  Η εισαγωγή του κρέατος θα βοηθήσει στην αναπλήρωση τους, ιδιαίτερα αν το μωρό θηλάζει. Το κρέας με τον περισσότερο σίδηρο είναι το μοσχάρι και το αρνάκι.
Επειδή το κρέας περιέχει πολύ πρωτεΐνη  και οι μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά του μωρού, καλό είναι οι ποσότητες του κρέατος να είναι μικρές και αναμεμιγμένες με άλλες τροφές, όπως τα λαχανικά.
Στην αρχή θα εισάγεται το μοσχάρι, το κοτόπουλο και την γαλοπούλα. Μετά το 8ο μήνα  θα προσθέσετε το αρνί και το χοιρινό.
Δεν δίνετε κατεργασμένα κρέατα, όπως σαλάμι, λουκάνικα, μπέικον. Περιέχουν πολύ αλάτι και δεν έχουν την θρεπτική αξία που χρειάζεται το μωρό σας.

Πως θα προετοιμάσετε και θα μαγειρέψετε το κρέας

Το κρέας μπορείτε  να το κάνετε πιο μαλακό, τρυφερό:
·         Αν μόλις το αγοράσετε αφαιρέσετε όλο το ορατό λίπος, το βάλετε μέσα σε ζελατίνα και το κτυπήσετε έως ότου γίνει πολύ λεπτή φέτα.
·         Αν το μαρινάρετε μέσα σε γάλα ή γιαούρτι ή
·          Σε χυμό μήλου και στη συνέχεια να το σιγοβράσετε μέσα στον χυμό μήλου.

Μαγειρέψτε το κρέας πολύ καλά – να μην είναι ωμό- όμως μην το στεγνώσετε εντελώς, γιατί θα είναι σκληρό και άγευστο.
Το κρέας που μαγειρεύετε μέσα σε κατσαρόλα είναι τέλειο για το μωρό καθώς διασπώνται οι ίνες και είναι γεμάτο από γεύσεις και τρυφερό.
Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψετε το κρέας είναι να το σιγοβράσετε σε ζωμό μέσα σε κατσαρόλα. Προς το τέλος του μαγειρέματος μπορείτε να προσθέσετε και κομμένα λαχανικά. Επίσης, μπορείτε να το βάλετε στον φούρνο- απλώς πρέπει να καλύψετε το κρέας με τον ζωμό και να το μαγειρέψετε στου 190ο C έως ότου βράσει καλά και είναι τρυφερό.

Πως θα κάνετε το κρέας πουρέ

Όταν θα δώσετε το κρέας για πρώτη φορά θα πρέπει να το πολτοποιήσετε για να είναι τελείως λιωμένο (πουρές). Έτσι το κρέας γίνεται πιο εύπεπτο και δεν υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής για το μωρό. Επιπλέον, η απορρόφηση του σιδήρου είναι καλλίτερη όσο τα κρέας είναι πιο λεπτοκομμένο ή αλεσμένο.
·         Για να αλέσετε το κρέας πολύ καλά – Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και κατόπιν κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Βάλτε τα κομμάτια λίγα -  λίγα στο μπλέντερ, έως ότου πολτοποιηθούν όλα.
·         Μπορείτε να αλέσετε το κρέας ενώ είναι ακόμη ζεστό – προσθέστε στο μπλέντερ μαζί με το κρέας  και λίγο ζωμό όπου έβρασε το κρέας και αλέστε.
·         Για να έχετε πιο λεπτή υφή μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγειρεμένη γλυκοπατάτα και να τα λιώσετε μαζί.

Συμβουλές
·         Μην δίνετε στο μωρό σας κρέας ή πουλερικά που δεν έχει μαγειρευτεί καλά.
·         Μην ξεπαγώνετε ή μαγειρεύετε κρέας ή πουλερικά στον φούρνο μικροκυμάτων. Το κρέας που ξεπαγώνετε στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να αρχίσει να ψήνετε από έξω, ενώ υπάρχουν σημεία στο εσωτερικό του κρέατος που δεν έχουν ξεπαγώσει. Αν το αφήσετε για να το μαγειρέψετε λίγο αργότερα, μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μικρόβια που θα προκαλέσουν δηλητηρίαση. Το κρέας που μαγειρεύετε σε φούρνο μικροκυμάτων δεν μαγειρεύεται ομοιόμορφα, με κίνδυνο πάλι δηλητηρίασης.
·         Μπορείτε να ξεπαγώσετε κρέας, να το μαγειρέψετε και στη συνέχεια να καταψύξετε πάλι το μαγειρεμένο φαγητό. Δεν πρέπει να καταψύξετε το μαγειρεμένο φαγητό εάν έχετε χρησιμοποιήσει μητρικό γάλα που προηγουμένως το είχατε καταψύξει.

Δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κεχρί)

Μέχρι σήμερα συνιστάται τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, να χορηγούνται στα μωρά μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κοιλιοκάκης ή αλλεργιών.
Αυτό από ότι φαίνετε θα αλλάξει στις επόμενες συστάσεις διατροφής και θα επιτρέπεται η χορήγηση τους και πριν τους έξι μήνες. Σε μια πρόσφατη Σουηδική έρευνα αναφέρεται ότι η εισαγωγή των δημητριακών σε μικρές ποσότητες μεταξύ 4ου και 6ου μήνα και όσο η μητέρα θηλάζει το μωρό της μπορεί να  μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της κοιλιοκάκης.
                         Εισάγετε τις τροφές χωριστά μία ανά 4 με 6 ημέρες

Αφού δώσετε χωριστά κάθε δημητριακό, μπορείτε να αναμειγνύετε διάφορα δημητριακά, μεταξύ τους, αλλά και με φρούτα, όπως πχ ρύζι και βρώμη με σως από αχλάδι.
Τα βρεφικά δημητριακά πρέπει να δίνονται στο μωρό μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.
Οι έτοιμες κρέμες του εμπορίου που μπορείτε να δίνετε είναι η κρέμα σιτάλευρου (φαρίν λακτέ), η μπισκοτόκρεμα, η κρέμα δημητριακών, η κρέμα από κεχρί (στα βιολογικά καταστήματα).

Λαχανικά

Μετά την ηλικία των 6 μηνών θα προσθέσετε τον αρακά, τα πράσινα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές για γέμισμα. Αφού τα δώσετε χωριστά, στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε ότι συνδυασμούς θέλετε, χρησιμοποιώντας 2 και 3 ή περισσότερα λαχανικά για να μαγειρέψετε για το μωρό σας νοστιμότατες χορτόσουπες.
Μετά την ηλικία των 8 μηνών μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας κομμάτια ή μπουκιές μαλακών μαγειρεμένων λαχανικών για τα τρώει μόνο του.


Κολοκυθάκια
Όταν λιώσετε τα κολοκυθάκια, η υφή τους θα είναι πολύ λεπτόρρευστη. Δώστε στη αρχή μόνα τους και κατόπιν αναμείξτε με άλλα λαχανικά που η υφή τους μπορεί να είναι πιο πυκνή.
Πλύνετε καλά τα κολοκυθάκια, απομακρύνετε και τα δύο άκρα και στη συνέχεια κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Μπορείτε να τα βράσετε σε λίγο νερό, στον ατμό ή στον φούρνο μικροκυμάτων, έως ότου μαλακώσουν και κατόπιν να τα κάνετε πουρέ.
                                                                                                                    
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος
Β.
Κόψτε τις κορυφές και αφού τις πλύνετε καλά, δέστε τις σε μια δεσμίδα και μαγειρέψετε στον ατμό ή βράστε τις σε λίγο νερό για 5- 7 λεπτά.
Τέλος κάντε τις πουρέ.

Μελιτζάνα
Μπορείτε να βάλετε την μελιτζάνα στη διατροφή του μωρού σας μετά τον 8ο – 10ο μήνα της ζωής του. Επειδή η μελιτζάνα μερικές φορές μπορεί να είναι πικρή, πάντοτε να δοκιμάζετε το φαγητό πριν το δώσετε στο μωρό σας.
Η μελιτζάνα συνδυάζεται πολύ καλά με άλλα λαχανικά, όμως  μπορεί να δοθεί μόνη της.
Διαλέξτε μικρές μελιτζάνες γιατί η φλούδα και τα σπόρια τους είναι πολύ πιο τρυφερά, από τις μεγαλύτερες μελιτζάνες. Εάν πιέσετε την μελιτζάνα και επανέρχεται τότε η μελιτζάνα είναι ώριμη.
Ξεφλουδίστε την μελιτζάνα και κόψτε την σε μικρά κομμάτια. Βάλτε την στον ατμό έως γίνει μαλακή. Κάντε την πουρέ στο μπλέντερ.
 Ή
Πλύνετε την μελιτζάνα χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα και τρυπήστε την με ένα πιρούνι. Βάλτε την στον φούρνο στους 200ο C για 30 – 40 λεπτά, έως ότου γίνει μαλακή. Αφήστε την να κρυώσει και κόψτε κατά μήκος  και αφαιρέστε το περιεχόμενο. Στη συνέχεια κάντε το πουρέ ή λιώστε το με ένα πιρούνι.


Φρούτα
 
Προσθέστε φρούτα εποχής. Θα τα δίνετε στην αρχή χωριστά για 2 – 3 ημέρες και αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις (αλλεργία), μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς φρούτων. Μην δίνετε συνέχεια τα ίδια φρούτα. Βάλτε στη ζωή του μωρού σας την ποικιλία. Έτσι δεν θα τα βαρεθεί.
Μετά την ηλικία των 8 μηνών αρχίστε να δίνετε ώριμα φρούτα σε μικρά κομμάτια για να μπορεί να τα τρώει το μωρό μόνο του.

Εσπεριδοειδή : Πορτοκάλι, γκρέιπφρούτ, μανταρίνι.  Αν το μωρό σας δεν έχει κίνδυνο για αλλεργία, μπορείτε να προσθέσετε τα παραπάνω εσπεριδοειδή από την ηλικία των 6 μηνών και να παρακολουθείτε για αντιδράσεις. Αν τα μωρό σας έχει προδιάθεση για ευαισθησία σε τροφές, περιμένετε έως ότου το μωρό σας πλησιάζει την ηλικία του ενός χρόνου.
Τα εσπεριδοειδή είναι όξινες τροφές και μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα γύρω από το στόμα, τα χείλη και πολύ έντονο παράτριμμα.

Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ξεφλουδίστε το πορτοκάλι και αφού βγάλετε την μεμβράνη και τα κουκούτσια, δώστε το στο μωρό να το φάει ή προσθέστε το στην φρουτόκρεμα.

Ανανάς. Ο ανανάς δεν ανήκει στα εσπεριδοειδή, όμως μπορεί να είναι όξινο φρούτο. Αν το μωρό δεν έχει καμιά δυσανεξία στις τροφές και δεν έχει δείξει προδιάθεση να βγάζει εξανθήματα με τις τροφές, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τον ανανά σε ηλικία γύρω στους 10 μήνες.
Λιώστε τον ανανά και προσθέστε τον στο γιαούρτι, στα δημητριακά, στο κοτόπουλο. Αν είναι πολύ ινώδης, βάλτε τον για λίγη ώρα στον ατμό για να μαλακώσει και είναι έτοιμος να δοθεί στο μωρό.

Τόφου


Αν και οι στερεές τροφές δεν συνιστάται να εισάγονται πριν τους 4 – 6 μήνες της ζωής, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις, ότι η καθυστέρηση της εισαγωγής τους μετά την περίοδο αυτή έχει προστατευτική δράση ως προς την ανάπτυξη ατοπικής νόσου, ανεξάρτητα αν τα βρέφη τρέφονταν με τροποποιημένο γάλα αγελάδας ή μητρικό γάλα.
Αυτό ισχύει και για την εισαγωγή  τροφών που θεωρούνται πολύ αλλεργικές, όπως τα ψάρια, το αυγό και οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη φιστικιού



Το τόφου είναι πολύ θρεπτική τροφή, με πολλαπλές χρήσεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο φαγητό που ετοιμάζετε από την ηλικία των 8 μηνών.


Ψάρια

Τα ψάρια είναι η τέλεια υγιεινή τροφή για τα μωρά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι πλούσια πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία προάγουν των ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης παρέχουν στον οργανισμό κάλλιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Επιλέξτε ψάρι κατάλληλο για το μωρό σας

Όταν θα δώσετε ψάρι στο μωρό σας πρέπει να είστε σίγουρες ότι το ψάρι:
·         Δεν περιέχει καθόλου κόκκαλα. Ελέγξτε πριν το μαγειρέψετε και μετά, πριν ταΐσετε το μωρό σας.
·         Έχει μαγειρευτεί πολύ καλά. Αποφύγετε το ωμό ψάρι.
·         Δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια, όπως τον ξιφία, το μεγάλο σκουμπρί, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, που μπορεί να έχει βλαπτική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
·         Έχει ήπια γεύση, την οποία το μωρό θα δεχθεί πιο εύκολα.
·         Είναι πάντοτε φρέσκο.

Ποια ψάρια;

Στην αρχή θα δώσετε τα άσπρα ψάρια γιατί η γεύση τους είναι πιο ήπια και τα μωρά την δέχονται πιο εύκολα. Τέτοια ψάρια είναι ο μπακαλιάρος, ο βακαλάος, η γλώσσα, τα καπόνια.


Ο χρόνος εισαγωγής των στερεών τροφών δεν έχει τόση σημασία, όταν το μωρό έχει φθάσει στην ηλικία των 4 – 6 μηνών.
Ποια ηλικία;

Μέχρι λίγο καιρό πριν η σύσταση ήταν να δίνετε το ψάρι στην ηλικία του ενός χρόνου και μετά. Αν δεν υπάρχει αλλεργικό ιστορικό, μπορείτε να αρχίσετε τα ψάρια από την ηλικία των 8 – 10 μηνών.

Προετοιμάζοντας το ψάρι για το μωρό σας

Μπορείτε να μαγειρέψετε το ψάρι με ποικίλους τρόπους όπως στον ατμό, να το σιγοβράσετε ή να το ψήσετε. Το τηγάνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται τον πρώτο χρόνο γιατί δεν είναι και τόσο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Με τους παραπάνω τρόπους μαγειρέματος, το ψάρι γίνεται πιο μαλακό και το μωρό σας μπορεί να το φάει ευκολότερα.
Μπορείτε να αναμείξετε το ψάρι με φρούτα ή λαχανικά που αρέσουν στο μωρό σας. Να είστε δημιουργικές.
Όταν το μωρό είναι έτοιμο να τρώει μόνο του τροφές με τα χέρια, δώστε του ψάρι που αφού το ελέγξετε προσεκτικά για κόκκαλα, το κόψετε σε μικρά κομμάτια τα οποία μπορεί να διαχειριστεί.

Γαλακτοκομικά

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και λόγω της διαδικασίας παραγωγής του, η πρωτεΐνη αυτή διασπάται και είναι εύκολα αφομοιώσιμη από τον πεπτικό σύστημα του μωρού. (Για αυτόν το λόγο μπορεί να δοθεί πριν την ηλικία του ενός χρόνου).

Ποια ηλικία πρέπει να δώσετε γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι ασφαλές να το βάλετε στην διατροφή του μωρού ήδη από τον 6ο μήνα της ζωής. Όμως επειδή στην εισαγωγή των τροφών προηγούνται άλλες τροφές, η καλλίτερη ηλικία για να αρχίσετε να δίνετε γιαούρτι είναι στον 7ο με 8ο μήνα της ζωής του μωρού.

Τι είδους γιαούρτι;

Προτιμάτε το απλό πλήρες  γιαούρτι, χωρίς γλυκαντικές ουσίες. Αργότερα μπορείτε να προσθέσετε φρούτα δική σα επιλογής και να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς. Μην βάζετε μέλι στον πρώτο χρόνο της ζωής.

Ποια φρούτα και λαχανικά αναμειγνύονται καλά με το γιαούρτι;
·         Πουρές μήλου
·         Ροδάκινα
·         Μπανάνες
·         Λιωμένο αβοκάντο
·         Γλυκοπατάτες
·         Αχλάδια και
·         Πράσινα φασολάκια


Τυρί

Ποια ηλικία;

Μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο μωρό τυριά μετά τον 8ο – 10ο μήνα της ζωής του.

Τι είδους τυρί;

Τα τυριά με έντονη γεύση, όπως το Cheddar, δεν γίνονται εύκολα ανεκτά από πολλά μωρά. Για το λόγο αυτό προτιμήστε στην αρχή τα μαλακά τυριά με ήπια γεύση, όπως το τυρί cottage και το τυρί κρέμα. Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα τυριά και τα τυριά που δεν έχουν καλλιεργηθεί (όπως τα τυριά Brie, Camembert, Roquefort, and Bleu Cheese και η φέτα που δεν έχει ωριμάσει).

Συμβουλές για το τυρί cottage
Επειδή η υφή του τυριού cottage μπορεί να μην είναι ευχάριστη στην αρχή για το μωρό σας, μπορείτε:
·         Να το βάλετε στο μπλέντερ και να το κάνετε πιο κρέμα.
·         Να το αναμείξετε με μπανάνα ή αβοκάντο.

 Γάλα αγελάδας

Πλήρες γάλα αγελάδας δεν πρέπει να δίνετε στο μωρό σας πριν την ηλικία των 12 μηνών. Το αγελαδινό γάλα δεν παρέχει στο μωρό σας αρκετά θρεπτικά συστατικά. Η πρώιμη χορήγηση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος, μη ικανοποιητική ανάπτυξη και σιδηροπενική αναιμία.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Το αποβουτυρωμένο γάλα δεν πρέπει να χορηγείται στα παιδιά στη διάρκεια των 2 πρώτων χρόνων της ζωής. Δεν παρέχει καθόλου τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και έχει χαμηλή ενέργεια. Για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις του το παιδί πρέπει να πιει πολύ μεγάλες ποσότητες γάλακτος, όμως έτσι θα πάρει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και άλλο διαλυτό φορτίο μεγαλύτερο από τις ανάγκες του.

Γάλα κατσίκας

Για τους ίδιους λόγους όπως με το αγελαδινό γάλα, το παστεριωμένο  κατσικίσιο γάλα δεν είναι κατάλληλο για  να δοθεί στα παιδιά πριν την ηλικία των 9 με 12 μηνών. Επειδή υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση, τα παιδιά που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα είναι πιθανόν να έχουν αλλεργία και στο κατσικίσιο γάλα.
Μετά την ηλικία των 9 μηνών το πλήρες κατσικίσιο γάλα μπορεί να χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του αγελαδινού γάλατος.

Ροφήματα από σόγια, ρύζι και άλλα χορτοφαγικά ροφήματα

Τα ροφήματα από σόγια ρύζι και άλλα χορτοφαγικά, είτε είναι ενισχυμένα ή όχι, δεν είναι κατάλληλα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος ή του βρεφικού γάλακτος ή του παστεριωμένου πλήρες γάλακτος αγελάδας κατά την διάρκεια των 2 πρώτων χρόνων.
  
Αυγά

  • Αγοράστε αυγά καθαρά και με το κέλυφος να είναι ακέραιο. Μην αγοράζετε αυγά εκτός ψυγείου.
  • Αμέσως μετά την αγορά βάλτε τα αυγά με την συσκευασία τους μέσα στο ψυγείο, το οποίο είναι πιο κρύο και όχι στις θέσεις στην πόρτα του ψυγείου.
  • Μαγειρέψτε τα αυγά καλά – βράστε τα έως ότου ο κρόκος και το ασπράδι είναι σκληρά, όχι μελάτα. Μετά ξεχωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι. Δεν θα δώσετε στο μωρό μελάτα αυγά – μπορεί να περιέχουν μικρόβια (σαλμονέλα) και να προκαλέσουν νόσο στο μωρό σας.
  • Στη αρχή και για ένα μήνα θα δίνετε μόνο τον κρόκο του αυγού – γύρω στον 8ο μήνα της ζωής του. Ο κρόκος μπορεί να γίνει πολτός με λίγο υγρό, όπως αποστειρωμένο νερό ή βρεφικό γάλα για να πετύχετε την επιθυμητή υφή.
  • Βάλτε στο ψυγείο τα αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα ή κρατήστε τα ζεστά. Πετάξτε τα αυγά αν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου σερβιρίσματος.
  • Μην δίνετε στο μωρό σας ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά ή τροφές που τα περιέχουν, όπως σπιτικό παγωτό, μαγιονέζα.
  • Πλύνετε τα χέρια σας, τα σκεύη και την επιφάνεια εργασίας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά την επαφή με τα αυγά και τα πιάτα που περιέχουν αυγά.
  • Σερβίρετε τα μαγειρεμένα αυγά και τα φαγητά που περιέχουν αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα ή βάλτε τα σε ρηχά πιάτα για να κρυώσουν γρήγορα και να τα βάλετε στο ψυγείο αμέσως.
 Όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και άλατα. Όμως παρόλο που η προσθήκη τους στη βρεφική διατροφή είναι θετικό στοιχείο, δεν συνιστάται να προσθέτετε μεγάλη ποσότητα γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο μωρό από τα αέρια που παράγονται. Από την ηλικία των 8 – 10 μηνών βάλτε λίγα όσπρια στη σούπα του μωρού, απλώς για γεύση.

Μπορώ να δώσω στο μωρό μου χυμό φρούτου;


Στην ηλικία των 12 μηνών, τα περισσότερα μωρά έχουν μάθει να πίνουν από κύπελλο. Έτσι είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να δίνετε μπουκάλι, είτε για νερό ή για γάλα, μεταξύ 12 και 18 μηνών
 Χυμός φρούτου μπορεί να δοθεί στο μωρό όταν θα είναι 6 μηνών ή μεγαλύτερο. Όμως ο χυμός δεν είναι απαραίτητο στοιχείο της δίαιτας του μωρού και η θρεπτική αξία δεν είναι ίδια, όπως τρώγοντας το ίδιο το φρούτο.
Ο χυμός που θα δώσετε στο μωρό θα είναι παστεριωμένος και 100% χυμός. Δεν δίνετε αναψυκτικά. Περιορίστε την ποσότητα του χυμού που πίνει το μωρό σας σε 120 – 170 ml συνολικά την ημέρα.
Η μεγάλη ποσότητα χυμού προσφέρει επιπλέον θερμίδες που μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική αύξηση του βάρους σώματος και να προκαλέσει διάρροια. Ο χυμός μπορεί να μειώσει την όρεξη του μωρού για πιο θρεπτικές τροφές. Επίσης, πίνοντας χυμό σιγά – σιγά στην διάρκεια όλης της ημέρας ή όταν το μωρό είναι στο κρεβάτι για να κοιμηθεί  μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα των δοντιών.
Ο χυμός πρέπει να δίνεται με κύπελλο. Αγοράστε ένα κύπελλο με μεγάλα χερούλια και καπάκι και μάθετε στο μωρό σας πώς να το πιάνει και να πίνει από αυτό. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά κύπελλα, για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο μωρό σας. Δώστε στην αρχή σκέτο νερό.

Προσφέρετε λεπτοκομμένες τροφές που μπορεί να τις φάει με τα χέρια.

Από την ηλικία των 9 μηνών, τα περισσότερα μωρά  έχουν αναπτύξει τις ικανότητες  που χρειάζονται για να μπορούν να πιάνουν μικρές λεπτοκομμένες ποσότητες τροφής και να τρώνε μόνα τους.
Δώστε στο μωρό μαλακές τροφές σε μέγεθος μπουκιάς και αφήστε να πειραματισθεί. Ενθαρρύνοντας το μωρό σας να τρώει μόνο του με τα χέρια το βοηθάει να αναπτύξει ανεξάρτητες υγιεινές συνήθειες σίτισης. Αποκτούν ένα μέτρο στο τι τρώνε και πόσο.
Καθώς το μωρό σας πλησιάζει τα πρώτα του γενέθλια, θα αρχίσει να τρώει τροφές που τρώει όλη η οικογένεια, σε μορφή κυρίως λειωμένη ή σε μικρά κομμάτια.

Τροφές που μπορείτε να δώσετε είναι:
·         Μαγειρεμένα καρότα
·         Κέικ ρυζιού
·         Δημητριακά σε σχήμα Ο
·         Κομμάτια από ζυμαρικά
·         Πατάτες πουρέ
·         Μπισκότα οδοντοφυίας
·         Τόφου
·         Νούντλς
·         Αρακάς και φασόλια
·         Κρόκος αυγού
·         Περισσότερα δημητριακά: ρύζι, κριθάρι, σιτάρι, βρώμη
·         Κύβους τυριού 1.5 cm
·         Κύβους από μαγειρεμένα φρούτα
·         Κιμάς κρέατος

Να γνωρίζετε τι δεν επιτρέπεται

Μην προσφέρετε γάλα αγελάδας, λεμόνι, μέλι ή σιρόπι καλαμποκιού πριν την ηλικία του ενός χρόνου. Το γάλα αγελάδας δεν καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες του μωρού – δεν είναι καλή πηγή σιδήρου και μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Το λεμόνι μπορεί να προκαλέσει επώδυνο παράτριμμα, ενώ το μέλι και το σιρόπι καλαμποκιού μπορεί να περιέχουν σπόρους του κλωστηριδίου της αλλαντίασης, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.
Μην προσφέρετε στο μωρό σας τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμονή, όπως:
  • Μικρές, γλιστερές τροφές, όπως ρόγες σταφυλιού, χοτ ντογκς, σκληρές καραμέλες.
  • Στεγνές τροφές που δύσκολα μπορούν να μασηθούν, όπως ποπκόρν, ωμά καρότα και ξηρούς καρπούς.
  • Κολλώδεις ή σκληρές τροφές, όπως φυστικοβούτυρο και μεγάλα κομμάτια κρέατος.
Συμβουλές
·         Μην ταΐζετε το μωρό σας, όταν γελάει ή κλαίει.
·         Μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του με φαγητό. Πάντοτε πρέπει να υπάρχει επίβλεψη από ενήλικο άτομο, που να γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει το μωρό που πνίγεται.
·         Η σοκολάτα δεν έχει θέσει στη διατροφή του παιδιού, έως την ηλικία των 2 χρόνων.
  • Τα ωμά καρότα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι πρέπει να δίνονται τουλάχιστον μετά την ηλικία των 3 χρόνων – κίνδυνος πνιγμονής.
  • Εισάγετε λαχανικά και φρούτα σε μορφή πουρέ χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και μην δίνετε στο μωρό σας επιδόρπια ή άλλα γλυκά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και έχουν μικρή θρεπτική αξία.
  • Επίσης, αναζητείστε τα σημάδια ότι το μωρό έχει χορτάσει (φτύνει το φαγητό, κλείνει πεισματικά το στοματάκι του ή όταν γυρνά το κεφάλι του με απέχθεια) και μην χρησιμοποιείτε τα φαγητό για  έχετε το μωρό σας ήσυχο ή απασχολημένο. Ένα μωρό που κλαίει απλώς μπορεί να θέλει λίγη από την προσοχή σας.
·         Στα παιδιά κάτω του ενός χρόνου δεν πρέπει να δίνονται δίαιτες με μειωμένα λιπαρά.
·         Μην βάζετε το μωρό σας για ύπνο με ένα μπουκάλι στο στόμα. Η συνήθεια αυτή έχει συνδεθεί με πνιγμονή, με λοιμώξεις του αυτιού και με τερηδόνα των δοντιών.
·         Μην πιέζετε το μωρό σας να τρώει όλο το φαγητό που του βάλατε στο πιάτο του, ιδιαίτερα αν δεν πεινάει. Η πίεση που εξασκείτε στο παιδί για να φάει του διδάσκει ότι πρέπει να φάει μόνο και μόνο γιατί το φαγητό υπάρχει στο πιάτο του και που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του βάρους σώματος.

Μετά τους 12 μήνες και στη διάρκεια του δεύτερου χρόνου της ζωής το παιδί μπαίνει στο διαιτολόγιο της οικογένειας..  Η διατροφή της οποίας πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών, όπως 1η ομάδα: γάλα, τυρί, γιαούρτι. 2η ομάδα: φρούτα, λαχανικά. 3η ομάδα: δημητριακά, ψωμί, μπισκότα, ζυμαρικά και 4η ομάδα: κρέας, ψάρι, αυγό. Αποφεύγουμε να δίνουμε λιπαρά, αλμυρά φαγητά

Δεδομένης της αυξημένης συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας είναι σημαντικό τα βρέφη να καθιερώσουν υγιεινές συμπεριφορές διατροφής όσο γίνεται ενωρίτερα, γιατί αυτές οι συμπεριφορές παραμένουν για πολλά χρόνια, όπως και οι κακές συμπεριφορές. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να καθιερώσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με την διατροφή.


Πηγές

FROM THE AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS

Effects of Early Nutritional Interventions on the Development of Atopic Disease in Infants and Children: The Role of Maternal Dietary Restriction, Breastfeeding, Timing of Introduction of Complementary Foods, and Hydrolyzed Formulas

1.                               Frank R. Greer, MD, 
2.                               Scott H. Sicherer, MD, 
3.                               A. Wesley Burks, MD, 
  and the Committee on Nutrition and Section on Allergy and Immunology

h



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου