Pages

Subscribe:

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Διατροφή με βρεφικό γάλα εμπορίου




Η επιλογή το πώς θα τραφεί το μωρό σας είναι κυρίως δική σας, είτε θα το θηλάσετε ή θα του δώσετε βρεφικό γάλα με μπιμπερό.
Εάν για κάποιους λόγους δεν μπορείτε να θηλάσετε ή να δώσετε το δικό σας γάλα με το μπιμπερό ή ήταν επιλογή από την αρχή να τραφεί το μωρό σας με βρεφικό γάλα του εμπορίου, μπορείτε ακόμη να  έχει την εμπειρία του δεσίματος που υπάρχει με τον μητρικό θηλασμό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είστε εσείς αυτή που θα δίνει το γάλα στο μωρό και όχι άλλα πρόσωπα, τουλάχιστον το πρώτο καιρό.
Μετά τον θηλασμό, το βρεφικό γάλα αποτελεί καλή επιλογή για να τραφεί το μωρό σας χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του. Το γάλα αυτό είναι γάλα αγελάδας, το οποίο έχει υποστεί τροποποίηση, έχει εμπλουτισθεί με θρεπτικά στοιχεία από την βιομηχανία για να μοιάζει όσο το δυνατόν με το μητρικό γάλα.
Υπάρχουν τρεις τύποι γαλάτων στην Ελληνική αγορά. Το γάλα σε σκόνη κυκλοφορεί σαν γάλα βρεφικής ηλικίας Νo1 που είναι κατάλληλο για τα βρέφη έως την ηλικία των 6 μηνών, σαν γάλα βρεφικής ηλικίας Νο2  για τα βρέφη έως την ηλικία των 12 μηνών ή και περισσότερο και σαν γάλα Νο3 για βρέφη μεγαλύτερα των 12 μηνών. Το γάλα σε υγρή μορφή κυκλοφορεί σαν έτοιμο γάλα, μακράς διάρκειας και σαν συμπυκνωμένο γάλα σε κονσέρβα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών.
Το γάλα σε σκόνη και το συμπυκνωμένο χρειάζεται να αναμειχθούν με νερό για να δοθούν στο παιδί. Είναι σημαντικό το γάλα να αναμειχθεί με την σωστή ποσότητα νερού. Χρησιμοποιώντας είτε πάρα πολύ ή πολύ λίγο νερό είναι επιβλαβές για το μωρό σας.
Εάν το γάλα του εμπορίου είναι πολύ αραιό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως ελλιπή πρόσληψη θερμίδων, χαμηλά επίπεδα νατρίου, ενώ αντίθετα αν είναι πολύ πυκνό μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως διάρροια, αφυδάτωση και διαταραχές των ηλεκτρολυτών.

Ο εξοπλισμός

Για την σίτιση  του μωρού με βρεφικό γάλα εμπορίου χρειάζεστε:
1.      Έξι έως οκτώ μπιμπερό των 250 ml και κάποιες επιπλέον θηλές για μπιμπερό, που θα σας διευκολύνουν, ιδίως στην αρχή, που η συχνότητα των γευμάτων είναι μεγαλύτερη.
2.      Βούρτσες για τα μπιμπερό και τις θηλές. Με αυτές καθαρίζεται το εσωτερικό του μπουκαλιού και των θηλών πριν από την αποστείρωση.
3.      Δοχείο με σκέπασμα για τη φύλαξη των θηλών μετά την αποστείρωση.


Πώς να ετοιμάσετε το βρεφικό γάλα του εμπορίου

Για να ετοιμάσετε το βρεφικό γάλα του εμπορίου είναι απλό, αρκεί να έχετε τα σωστά εργαλεία και τα σωστά συστατικά.
Για να ετοιμάσετε το γάλα είναι πολύ εύκολο και απαιτούνται 4 βήματα:
Βήμα πρώτο: Προετοιμασία σκευών
·         Πλύνετε πολύ προσεκτικά τα μπουκάλια, τις θηλές και όποιο άλλο σκεύος θα χρησιμοποιήσετε με την ειδική βούρτσα που θα εφοδιαστείτε για τον καθαρισμό.
·          Αποστειρώστε τα στον ειδικό αποστειρωτή ή  βράστε τα σε κατσαρόλα για 10 λεπτά. Βλέπε ειδική αναφορά για την αποστείρωση.
·         Αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα ή χρησιμοποιείστε καθαρό χαρτί κουζίνας και όχι πετσέτες που μπορεί να έχουν μικρόβια.
·         Τα μπουκάλια, ακόμα και άδεια, φυλάσσονται πάντα στο ψυγείο, μέχρι την ώρα που θα χρησιμοποιήσετε το καθένα από αυτά.

Βήμα δεύτερο: Βράστε για 5 λεπτά νερό που θα χρησιμοποιήσετε για ένα γεύμα ή αν θέλετε για περισσότερα γεύματα.
Συμβουλές
·         Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά και βάλτε το νερό όσο ακόμη είναι ζεστό σε κάθε μπιμπερό την ποσότητα του νερού που αντιστοιχεί σε ένα γεύμα του μωρού. Το νερό δεν πρέπει να είναι καυτό γιατί δεν θα διαλύεται το γάλα.
·         Τα μπουκάλια με το νερό πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο και την ώρα του φαγητού ζεσταίνετε ένα μπουκάλι με το νερό και προσθέτετε το γάλα.
·         Χρησιμοποιήστε νερό που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε ότι είναι ασφαλές, είτε το νερό της ύδρευσης ή το εμφιαλωμένο νερό. Πρέπει να ξέρετε αν η περιεκτικότητα του φθορίου είναι σε επιτρεπτά όρια, ούτε πολύ υψηλά, ούτε πολύ χαμηλά.
·         Μην χρησιμοποιείτε θερμός για να έχετε βρασμένο νερό. Δεν μπορεί να αποστειρωθεί.

Βήμα τρίτο: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες παρασκευής του γάλακτος για την αντιστοιχία νερού και σκόνης γάλακτος που θέλετε να φτιάξετε. Συνήθως τα περισσότερα γάλατα σε σκόνη χρειάζονται 30 ml νερού για κάθε κοφτή μεζούρα γάλακτος.
Συμβουλές
·         Πριν αν ανοίξετε το κουτί με το γάλα. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας.

Βήμα τέταρτο: Προσθέστε στο μπιμπερό με το νερό την αντίστοιχη ποσότητα της σκόνης γάλακτος που θέλετε με το κουτάλι - μεζούρα που θα βρείτε στη συσκευασία.
·         Κουνήστε ήπια το μπουκάλι για να διαλυθεί η σκόνη καλά και να μη γίνει αφρός. Βεβαιωθείτε ότι έχει διαλυθεί όλη η σκόνη και δεν έχουν παραμείνει αδιάλυτες μάζες γάλακτος.
·         Στη συνέχεια κρυώστε το μπουκάλι βάζοντας το σε κρύο νερό, μέχρις ότου έρθει στην θερμοκρασία που θέλετε.
·         Το γάλα είναι έτοιμο να το δώσετε στο μωρό σας
Συμβουλές
·         Η μεζούρα πρέπει να παραμένει έξω από το κουτί με το γάλα.
·         Οι κουταλιές θα είναι κοφτές.
·         Με ένα μαχαίρι αφαιρέστε το γάλα που προεξέχει.
·          Μην πιέζετε την σκόνη στη μεζούρα για να πάρει περισσότερη.

Πόσα γεύματα μπορώ να ετοιμάσω και πόσο χρόνο διατηρείται το γάλα;
Μπορείτε να ετοιμάσετε όλα τα γεύματα του μωρού σας για τις επόμενες 24 ώρες, όμως:
·         Είναι καλύτερα να φτιάχνετε κάθε φορά μόνο το γεύμα που θα φάει το μωρό.
·         Το γάλα αυτό διατηρείται στο ψυγείο για 24 ώρες. Μετά δεν είναι ασφαλές. Όταν το βάλετε στο ψυγείο είναι καλύτερα να μην το βάλετε στην πόρτα, αλλά στο βάθος του ψυγείου, όπου οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι καλλίτερες.
·         Εάν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι και να πάρετε μαζί σας έτοιμο γάλα, μπορείτε να το μεταφέρετε σε μια τσάντα ή φορητό ψυγείο με παγοκύστεις, όπου διατηρείται για 2 ώρες.
·         Εάν το γάλα παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερα από μια ώρα, τότε πρέπει να το πετάτε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου