Pages

Subscribe:

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Το μωρό που κλαίει και τι μπορείτε να κάνετε (2)


11.  Κάτι έχω στο δάκτυλο μου ή σε άλλο σημείο και πονάω

Τα μωρά μπορεί να ενοχλούνται από κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπισθεί, όπως μια τρίχα που έχει τυλιχθεί γύρω από ένα δάκτυλο του ποδιού ή του χεριού. Η επώδυνη αυτή κατάσταση καλείται αιμοστατικός επίδεσμος από τρίχα, γιατί αποφράσσεται η κυκλοφορία του αίματος στο σημείο εκείνο και προκαλείται έντονος πόνος. Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να  ελέγξετε, όταν το μωρό κλαίει χωρίς φανερό λόγο.

Μερικά μωρά ενοχλούνται πάρα πολύ από διάφορα πράγματα, όπως από το ξύσιμο από μια ετικέτα ενός ρούχου ή από μια ίνα. Μερικά είναι πολύ παράξενα ακόμη και με τον τρόπο που τα κρατάτε ή πως τους δίνετε το μπιμπερό.

 

·         Με βοηθάει να σκέφτομαι ¨Τι θα με έκανε να νοιώθω πιο άνετα, αν ήμουν στη θέση του¨ Να μερικά στα οποία κατέληξα: Πιάστηκε/ έπαθε κράμπα κάποιο δάκτυλο του χεριού μου ή το πόδι μου; Πρέπει να καθίσω ή να κοιμηθώ σε διαφορετική στάση; Αυτή η ετικέτα ή αυτό το ρούχο προκαλεί φαγούρα. Είναι πιο κρύα κοντά στο πάτωμα. Το φώς είναι πολύ έντονο και η TV είναι ενοχλητική- Εγώ θέλω να ακούσω απαλή μουσική.
·         Κάτι που ανακάλυψα ότι προκαλεί ανησυχία/κλάμα στον γιο μου είναι όταν μια τρίχα τυλιχθεί γύρω από το πουλάκι του. Για αυτό αν έχετε αγόρι να ελέγχετε για τρίχες στην πάνα του.
·         Το 2 μηνών μωρό μου έκλαιγε όταν το τάιζα. Όμως μερικές φορές έπινε το γάλα με μανία, προφανώς πεινούσε πάρα πολύ. Το πρόβλημα λύθηκε όταν άλλαξα την θηλή του μπιμπερό.

 

12.  Βγάζω δοντάκι

Η οδοντοφυΐα μπορεί να είναι επώδυνη εμπειρία κάθε φορά που το δόντι τρυπά το ευαίσθητο παιδικό ούλο. Μερικά μωρά υποφέρουν περισσότερο από άλλα, όμως όλα μπορεί να είναι ανήσυχα σε κάποιο σημείο της διαδικασίας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν το μωρό σας φαίνεται να πονάει και δεν είστε βέβαιες γιατί, βάλτε στο στόμα του μωρού το δάκτυλο σας και μπορεί να εκπλαγείτε μόλις νοιώσετε το δοντάκι που έρχεται.

Συνήθως τα πρώτα δοντάκια του μωρού ανατέλλουν μετά το 5ο μήνα, μερικές φορές και νωρίτερα.

Δώστε του να μασάει ένα κρύο αντικείμενο.

Βάλτε στα ούλα του μωρού gel για τον πόνο.

Δώστε παυσίπονο, όπως Depon.

 

13.  Δεν είμαι καλά

Εάν έχετε ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του μωρού σας και αυτό εξακολουθεί να κλαίει, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι είναι άρρωστο. Ελέγξτε την θερμοκρασία του και προσέξτε για άλλα σημάδια νόσου.

Το κλάμα του άρρωστου παιδιού είναι διαφορετικό από αυτό της πείνας ή της αναστάτωσης. Αν νομίζετε ότι κάτι συμβαίνει με το κλάμα του μωρού σας, εμπιστευθείτε το ένστικτο σας και καλέστε τον παιδίατρο σας.

 

 

13.  Είναι απλά ανησυχία ή είναι κολικός;

Κάποια μωρά παρουσιάζουν περιόδους έντονου, απαρηγόρητου κλάματος, τους γνωστούς κολικούς. Αρχίζουν λίγες εβδομάδες μετά την γέννηση και βελτιώνονται στην ηλικία των 3 μηνών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ανάρτηση για βρεφικούς κολικούς.

 

14.  Αφήστε το να κλαίει

Εάν έχετε προσπαθήσει τα πάντα και το μωρό σας είναι ακόμη αναστατωμένο, σκεφθείτε να το αφήσετε να κλαίει. Το κλάμα δεν θα βλάψει το μωρό σας και μερικές φορές ο μόνος τρόπος να σταματήσετε τα ξεσπάσματα κλάματος είναι να τα αφήσετε να ακολουθήσουν την πορεία τους. Βεβαίως το να ακούτε το μικρό σας να σπαράζει σας προκαλεί άγχος και το λυπάστε, όμως κάποια στιγμή πρέπει να το κάνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Εάν το κλάμα του μωρού σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο σας, βάλτε το μωρό σε ασφαλές μέρος, όπως την κούνια του και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο για να ηρεμήσετε και να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας.

*      Ασχοληθείτε με κάτι άλλο, όπως:

§         κάντε ένα ντους.

§         Καλέστε μια φίλη ή συγγενή για παρέα και συμβουλές.

§         Ετοιμάστε κάτι να φάτε.

§         Βάλτε μια ήσυχη μουσική για να σας αποσπάσει.

*      Πάρτε δύο βαθιές ανάσες.

*      Πέστε στον εαυτό σας ότι είναι μια φάση και θα περάσει.

*      Ότι και να κάνετε, μην αντιδράσετε κουνώντας έντονα το παιδί. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε βλάβη στον εγκέφαλο του μωρού (shaken baby syndrome).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου