Pages

Subscribe:

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ο ρόλος του μπαμπά στον θηλασμό και στην ανατροφή του μωρού





Για τα περισσότερα ζευγάρια, οι εβδομάδες και οι μήνες που ακολουθούν μετά από την γέννηση του μωρού τους είναι η πιο ευχάριστη και η πιο αγχωτική περίοδος στη ζωή τους. Παράλληλα με το θαύμα της παρακολούθησης των παιδικών ματιών, της χαράς για το νέο μέλος της οικογένειας έρχεται η κούραση από την νυκτερινή αϋπνία και η αναστάτωση από τη συναισθηματική αλλαγή, την μεταβολή των ρόλων και των σχέσεων.
Στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, ο θηλασμός επηρεάζει την δυναμική της οικογένειας. Ο θηλασμός δεν είναι μόνο η τροφή. Είναι μια τέχνη οικειότητας. Οι ορμόνες του θηλασμού ηρεμούν την μητέρα και αυξάνουν την ευαισθησία για το παιδί της, προκαλώντας μια έντονη επιθυμία να απαντήσει στο κλάμα του. Το μωρό της γίνεται η κύρια απασχόληση της. Όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Το μωρό που θηλάζει βιώνει την μητέρα του με όλες τις αισθήσεις, βρίσκοντας ασφάλεια και παρηγοριά, καθώς και τροφή στην αγκαλιά και στα στήθη της.
Τι γίνεται με το πατέρα, ο οποίος δεν έχει την φυσική σύνδεση και την φυσική πηγή της παρηγοριάς; Ποια είναι η σημασία της σχέση του με το μωρό τους;  Μετά την χαρά της γέννησης του παιδιού του, πολλές φορές κυριαρχεί το άγχος για τον ρόλο του στις νέες συνθήκες, για το πως πρέπει να συμμετέχει στη διατροφή και στην ανάπτυξη του μωρού του. Σε κάποιες μελέτες, μερικοί μπαμπάδες αναφέρουν αισθήματα απογοήτευσης και ανεπάρκειας γιατί δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν το μωρό κατά την διάρκεια απουσίας της γυναίκας τους. Η σχέση του πατέρα με το μωρό δεν μπορεί να είναι ίδια, όπως αυτή με της μητέρας. Μόλις το αντιληφθεί αυτό ο νέος πατέρας, τότε ανοίγονται οι ορίζοντες μπροστά του και μπορεί να οικοδομήσει τη δική του σχέση με το μωρό του. Ο κάθε πατέρας ανακαλύπτει τους δικούς του τρόπους για να ανατρέφει και να ασχολείται με το μωρό του.
Ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό είναι πολύ σημαντικός. Η θετική στάση του πατέρα διευκολύνει τη μητέρα να αρχίσει και να συνεχίσει τον θηλασμό. Ο πατέρας εν αναμονή και ο νέος πατέρας μπορεί να μάθει για τον θηλασμό παράλληλα με τη μητέρα. Επιπλέον μπορεί να συμμετέχει :
Προσφέροντας υποστήριξη και ενθάρρυνση

Ο θηλασμός μπορεί να είναι συναισθηματικά απαιτητικός, σωματικά εξουθενωτικός και μερικές φορές άβολος. Σχεδόν όλες οι μαμάδες έχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα τους να φροντίσουν ένα νεογέννητο. Επίσης μπορεί να  έχουν πρόσθετους φόβους σχετικά με την επάρκεια του γάλακτος, εάν η τεχνική τους είναι σωστή ή εάν έχουν την ικανότητα να τα βγάλουν πέρα με τα προβλήματα του θηλασμού.
Ο πατέρας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προσφέροντας αμέριστη υποστήριξη στη σύντροφο του, λέγοντας κομπλιμέντα, εκτιμώντας τις προσπάθειες και δίνοντας της κουράγιο. Πολλές φορές ο άντρας δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί ιδιαίτερα, όταν μια γυναίκα είναι πάρα πολύ κουρασμένη, εξουθενωμένη και κάτω από έντονο στρες. Δεν ξέρει αν η σύντροφός του θέλει να ακούσει ¨Μην τα παρατάς, μπορείς να το επιτύχεις!¨ ή ¨Μην στεναχωριέσαι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες. Δεν πειράζει αν θα διακόψεις τον θηλασμό και θα δώσεις ξένα γάλα¨.
Όμως η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μην πει τίποτα από αυτά και να προσπαθήσει να της εξηγήσει ότι δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να πει, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη του σε όλες τις προσπάθειες.

Φτιάχνοντας οικογενειακή ατμόσφαιρα

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πατέρας είναι να δημιουργήσει μια θετική οικογενειακή ατμόσφαιρα για ένα επιτυχή θηλασμό. Εάν θεωρεί ότι ο θηλασμός αποτελεί ένα θετικό και αναπόσπαστο γεγονός για την υγεία του μωρού και πρώτη προτεραιότητα της συντρόφου του και του παιδιού του, τότε η στάση αυτή θα δημιουργήσει την ατμόσφαιρα και θα θέσει  τις βάσεις για την επιτυχία του θηλασμού.

Βοηθώντας την μητέρα

Ένας πατέρας μπορεί να βοηθήσει με τόσους πολλούς τρόπους, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, γιατί μερικοί άντρες νοιώθουν ότι αποκλείονται, όταν οι γυναίκες τους θηλάζουν. Όταν το μωρό ξυπνάει μπορεί να το πάρει και να το πάει στη μαμά του για να θηλάσει. Όσο η μητέρα θηλάζει, μπορεί να της σερβίρει ένα θρεπτικό αναψυκτικό, να της κάνει μασάζ στους ώμους, να της κάνει κομπλιμέντα και να θαυμάζει το μωρό καθώς θηλάζει. Όταν τελειώσει από το ένα μαστό, μπορεί να πάρει το μωρό για να ρευτεί, να το ζωηρέψει για να θηλάσει και από τον άλλο μαστό. Όταν τελειώσει το γεύμα, ο πατέρας μπορεί να αλλάξει το μωρό και να το βάλει για ύπνο.

Οικοδομώντας την σχέση του με το μωρό
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί ένας πατέρας να αναπτύξει θετική σχέση με το μωρό που θηλάζει. Κατ’ αρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό να έχετε ανάμεικτα αισθήματα  σχετικά με την πατρότητα. Είναι φυσιολογικό στην αρχή να νοιώθετε άβολα, μερικές φορές  απογοήτευση και αποθάρρυνση, ιδιαίτερα αν το μωρό δείχνει να προτιμάει την μητέρα και δεν ανταποκρίνεται σε σας. Όμως το χτίσιμο της σχέση σας με το μωρό χρειάζεται ευαισθησία, επιμονή και υπομονή. Μερικά μωρά χρειάζονται λίγο χρόνο για να ανταποκριθούν στις προσπάθειες του πατέρα τους.  Όσο περισσότερη επαφή έχει πατέρας με το μωρό τόσο καλύτερα γνωρίζονται και δένονται μεταξύ τους. Τα μωρά αγαπούν να φωλιάζουν στο ζεστό στήθος του μπαμπά.
Κατ’ αρχήν πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε και να ανταποκρίνεστε στα σημάδια εγρήγορσης του. Στην κατάσταση όπου το μωρό είναι ξύπνιο και ήσυχο μπορεί να δεχθεί οπτικά ερεθίσματα.  Προτιμάει να κοιτάζει ανθρώπινα πρόσωπα από οποιοδήποτε άλλο οπτικό ερέθισμα. Παρατηρείστε τι συμβαίνει όταν του μιλάτε. Αναγνωρίζει ήδη την φωνή σας, αφού την άκουγε όσο ήταν στη μήτρα. Τα μωρά αντιδρούν σε φωνές με υψηλή συχνότητα, για το λόγο αυτό μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε παιδικές λέξεις μιλώντας με το μωρό. Μπορείτε να του τραγουδήσετε, να του διαβάσετε ή να κάνετε χαζούς θορύβους.
 Αν αντιδρά και είναι αναστατωμένο φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται ή νυστάζει. Μην απογοητεύεστε, απλώς κρατήστε ο κοντά σας ή προσπαθήστε αργότερα. Αν το μωρό σας κοιτάζει, χαμογελάει τότε φαίνεται ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Αν του αρέσει αυτό που κάνετε, συνεχίστε και ξανακάντε το και κάποια άλλη στιγμή. Μέσα σε λίγους μήνες, τα μωρά ήδη καταλαβαίνουν ότι οι μπαμπάδες τους είναι η κύρια πηγή παιχνιδιού και κίνησης, διαφορετική από των μητέρων τους, όχι όμως λιγότερο σημαντική.
Εάν η γυναίκα σας έχει την τάση να αναλάβει μόνη της όλη την φροντίδα του μωρού, μην μπείτε στον πειρασμό την αφήσετε να είναι το μόνο άτομο υπεύθυνο για την φροντίδα του μωρού. Αντίθετα, εξηγείστε της ότι θέλετε να συμμετέχετε ενεργά στην φροντίδα του μωρού σας. Ρωτήστε την πως θέλει να κάνετε ορισμένες δουλειές σχετικά με το μωρό. Κανονίστε να αναλάβετε την φροντίδα του μωρού μόνος, στην αρχή για σύντομες χρονικές περιόδους, έως ότου αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και δεν θα χρειάζεστε τη βοήθεια της μαμάς για να σας σώσει.

Μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με το μωρό:
·         Να βάλετε το κεφάλι του μωρού να φωλιάσει μπροστά στο λαιμό σας.
·         Να κρατήσετε το μωρό γυμνό πάνω στο γυμνό στήθος σας με το αυτί του μωρού πάνω στην καρδιά σας.
·         Να κρατήσετε το μωρό με διάφορους τρόπους για να το παρηγορήσετε, να το κοιμίσετε.
·         Να κάνετε μπάνιο μαζί
·         Να μεταφέρετε το μωρό με μεταφορέα.
·         Να κάνετε μασάζ στο μωρό.

 Η σχέση μεταξύ του μπαμπά και του παιδιού είναι άρρηκτα δεμένη με την συναισθηματική υγεία όλης της οικογένειας. Η σχέση του ζευγαριού θα επηρεασθεί, όπως επίσης και η ικανότητα της μητέρας να ανταπεξέλθει τις δικές της ανάγκες. Όταν η μητέρα έχει εμπιστοσύνη στην καλή σχέση του μπαμπά με του παιδιού τους, θα νοιώσει πιο ελεύθερη να διαθέσει λίγο χρόνο για τις δικές της ανάγκες. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου