Pages

Subscribe:

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Διατροφή της μαμάς που θηλάζει


Τι πρέπει να τρώω;

Μετά τον τοκετό, η καλή διατροφή είναι ακόμη πιο σημαντική από ότι ήταν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα του γάλακτος σας και επηρεάζει το πόσο γρήγορα το σώμα σας θα επανέλθει από τον τοκετό.
Χωρίς αμφιβολία, η θρεπτική αξία των τροφών που τρώτε κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι μεγάλης σημασίας. Εάν καταναλώνετε απλώς άδειες θερμίδες, όπως αυτές από τα σνακς με ζάχαρη ή τις άχρηστες τροφές, δεν πρόκειται να βοηθήσετε εσάς τις ίδιες ή το μωρό σας.

Πολλές νέες μαμάδες αναρωτιούνται πως ο θηλασμός θα επηρεάσει την δίαιτα τους. Όσο θηλάζετε πιο πιθανό είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε και μεγάλες αλλαγές στο τι τρώγατε ή πίνατε, αν και υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που πρέπει να έχετε υπ όψιν: 


Έχετε μια καλά ισορροπημένη δίαιτα για την δική σας υγεία



Ένα από τα θαύματα του μητρικού γάλακτος είναι ότι καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες του μωρού σας ακόμη και αν εσείς δεν τρέφεστε τέλεια. Όμως αν η δίαιτα σας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες ή βασίζεται μόνο σε μια ομάδα τροφών με αποκλεισμό των άλλων, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος σας. Χρειάζεται να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες των τροφών για να σας βοηθήσουν να έχετε δύναμη και σθένος για τις απαιτήσεις που έχει η φροντίδα του νέου μωρού.     
Πολλές μαμάδες που θηλάζουν νοιώθουν ότι πεινάνε πολύ, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό. Το μωρό αφαιρεί από σας θρεπτικά συστατικά, σχεδόν 1000 θερμίδες την ημέρα και αφετέρου το σώμα σας εργάζεται σκληρά για παράγει το γάλα που χρειάζεται το μωρό σας κάθε ημέρα. Εάν τρώτε μικρά γεύματα με ενδιάμεσα υγιεινά σνακς, τότε θα έχετε υπό έλεγχο την πείνα και το ενεργειακό σας επίπεδο υψηλό.

Μην μετράτε τις θερμίδες

         Δεν υπάρχει μια μοναδική απάντηση για το πόσες θερμίδες χρειάζεται μια μαμά που θηλάζει. Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 500 θερμίδες περισσότερες από αυτές που δεν θηλάζουν, περίπου 2000 με 2500 θερμίδες την ημέρα.
       Αντί να μετράτε θερμίδες έχετε σαν οδηγό την πείνα σας για το πόσο χρειάζεται να φάτε. Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από ατομικούς παράγοντες, όπως το βάρος του σώματος σας, πόση εξάσκηση κάνετε, πως είναι ο μεταβολισμός σας και πόσο συχνά θηλάζετε.

Έχετε σαν στόχο την αργή και σταθερή απώλεια βάρους

Το πόσο βάρος θα χάσετε εξαρτάται από το σώμα σας, τις επιλογές τροφής, την δραστηριότητα και τον μεταβολισμό.
Ο καλύτερος στόχος είναι να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης σταδιακά. Σχεδιάστε να φθάσετε  στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη σας μέσα σε ένα χρόνο. Μην αρχίζετε οποιαδήποτε δίαιτα για να χάσετε βάρος πριν περάσουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά την γέννηση του μωρού σας. Μια δίαιτα με λίγες θερμίδες τους πρώτους δύο μήνες μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια σας και να μειώσει την παροχή γάλακτος.

Πίνετε άφθονα υγρά.

Μέρος της υγιεινής δίαιτας της μητέρας που θηλάζει περιλαμβάνει την λήψη αρκετού νερού και άλλων υγρών (χυμούς, γάλα). Πρέπει να πίνετε τόσα υγρά ώστε να ικανοποιείτε την δίψας σας. Συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα.
Ένας καλός τρόπος να θυμάστε να πίνετε αρκετά υγρά είναι να πίνετε μερικές γουλιές κάθε φορά που θα καθίσετε να θηλάσετε το μωρό. Έχετε ένα ποτήρι με νερό δίπλα σας κάθε φορά που θηλάζετε.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημείο ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε δυσκοιλιότητα αυξήστε την λήψη υγρών και τις φυτικές ίνες.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η λήψη περισσότερων υγρών αυξάνει και την ποσότητα του γάλακτος που παράγετε. Αντίθετα μπορεί να προκαλέσει την μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Μπορείτε να πίνετε δύο καφέδες την ημέρα, όμως έχετε τον νου σας μήπως ο καφές προκαλέσει ευερεθιστότητα ή διαταραχές στον ύπνο του μωρού. Εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοολούχο ποτό, αποφύγετε να θηλάσετε για δύο ώρες μετά.

Τρώτε ποικιλία υγιεινών τροφών

Έχετε μια υγιεινή δίαιτα. Η ποικιλία και η ισορροπία είναι το κλειδί για μια υγιεινή δίαιτα. Τρώγοντας μείγμα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών θα νοιώθετε ότι δεν πεινάτε για πολλές ώρες και θα παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Γενικά η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη  με σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπη, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και ζαχαρούχα σνακς.
Μοιράστε τις ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεστε σε 5 γεύματα την ημέρα, πρωινό, γεύμα, δείπνο και ένα σνακ το απόγευμα και ένα επιπλέον σνακ το βράδυ. Με κάθε σνακ είναι ευκαιρία να πίνετε νερό, να τρώτε ένα γαλακτοκομικό προϊόν με χαμηλά λιπαρά και ένα φρούτο.  Καθώς το σώμα σας παράγει συνεχώς γάλα, χρειάζεται να προσλαμβάνει θερμίδες με κανονικό ρυθμό. Είναι σημαντικό να διαλέγετε τρόφιμα και από όλες τις ομάδες τροφών, γιατί έτσι λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες και το ασβέστιο που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.
Συνεχίστε να παίρνετε τις βιταμίνες που παίρνατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύνθετοι υδατάνθρακες 

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες  είναι από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να τρώτε:

  •   Λαχανικά όπως μπρόκολο, μαρούλι, πιπεριές καμπάνες, κολοκυθάκι και φασόλια.
  •   Φρούτα όπως μήλα, μούρα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, ροδάκινα και πεπόνι
  •   Ολικής άλεσης δημητριακά όπως ψωμί σίτου, σίκαλης και αναποφλοίωτο (καστανό) ρύζι
  •   Η διατροφή αυτή σας παρέχει όχι μόνο περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι τα κατεργασμένα σιτηρά και σάκχαρα, αλλά και ενέργεια που διαρκεί περισσότερο. Επίσης η διατροφή  αυτή θα σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης.
Δημητριακά ολικής άλεσης

Μετά από ένα ξάγρυπνο βράδυ, μια από τις καλύτερες τροφές για να σας δώσει ενέργεια το πρωί είναι ένα καλό πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης. Υπάρχουν αρκετά είδη δημητριακών ενισχυμένα με βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά για να καλύψουν τις ανάγκες σας. Ανακατέψτε τα μαζί με φρούτα όπως μύρτιλα, σταφίδες, κράνμπερις και γάλα με χαμηλά λιπαρά ή υποκατάστατο γάλακτος, αν δεν τρώτε γάλα.

 Καστανό ρύζι

Ενσωματώστε στη διατροφή σας μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι για να διατηρείτε τα επίπεδα της ενέργεια σας υψηλά και να παίρνετε τις απαραίτητες θερμίδες για να παράγετε το καλύτερο γάλα για το μωρό σας.

Όσπρια

Τα φασόλια πλούσια σε σίδηρο, ιδιαίτερα τα σκούρα, όπως τα μαύρα και τα καφεκόκκινα φασόλια αποτελούν πολύ καλή τροφή, ιδιαίτερα για χορτοφάγους. Είναι μια φθηνή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης μη ζωικής προέλευσης.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά 

           Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι είναι γεμάτα με βιταμίνη Α. Επίσης είναι μια πολύ καλή καθημερινή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης C και σιδήρου. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν λίγες θερμίδες και η γεύση τους μπορεί να σε απογειώσει.

Μύρτιλα (Blueberries)

Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία  και εξαιρετική επιλογή υγιεινών υδατανθράκων  για να διατηρηθεί η ενέργεια σας σε υψηλά επίπεδα.


Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικές τροφές για τη μητέρα που θηλάζει, επειδή οι ανάγκες της σε βιταμίνη C είναι μεγαλύτερες από ότι ήταν στη περίοδο της εγκυμοσύνης.  Δεν βρίσκετε χρόνο να καθίσετε για να πάρετε ένα σνακ; Πιέστε έναν έτοιμο χυμό πορτοκαλιού στο πόδι και θα έχετε το όφελος της βιταμίνης C και αν ο χυμός είναι ενισχυμένος κα με ασβέστιο θα έχετε διπλό όφελος.


Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη B12 και καλή πηγή πρωτεΐνης. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να μειώνει την ενέργεια σας, έτσι δεν θα μπορείτε εύκολα να αντεπεξέλθετε με τις υποχρεώσεις ενός νεογέννητου μωρού.

Αυγά

Ο κρόκος του αυγού είναι μια από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D, που είναι ουσιώδες θρεπτικό στοιχείο για να διατηρηθούν τα οστά σας γερά και δυνατά και για να μεγαλώσουν τα οστά του μωρού σας. Τα αυγά αποτελούν επίσης και μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών για τις ημερήσιες ανάγκες σας. Διαλέγετε αυγά ενισχυμένα με ω - 3 λιπαρά οξέα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

 Ανεξάρτητα αν προτιμάτε γιαούρτι, γάλα ή τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι ουσιώδες τμήμα του υγιούς θηλασμού. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σας προσφέρουν, εκτός από την πρωτεΐνη, τις βιταμίνες του συμπλέγματος  Β και την βιταμίνη D, επιπλέον και ασβέστιο. Προσπαθήστε να παίρνετε τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα.

Ασβέστιο

Από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε στην διάρκεια του θηλασμού είναι το ασβέστιο – τουλάχιστον 1200 mg καθημερινά. Παρόλο που τα γαλακτοκομικά αποτελούν σπουδαία πηγή για το ασβέστιο, δεν είναι απαραίτητο να πίνετε αποκλειστικά γάλα για να παράγετε γάλα. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής συνιστά 5 μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, περιλαμβάνοντας το γιαούρτι και το τυρί με χαμηλά λιπαρά, καθώς επίσης και τροφές όπως τον σολομό, το μπρόκολο, το σουσάμι, το τόφου και το κάλε, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, τον κρόκο του αυγού, το ψάρι σε κονσέρβα, τα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Εάν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο από την τροφή σας, συνιστάται να παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Εξακολουθεί όμως να είναι  σημαντικό θρεπτικό συστατικό του μητρικού γάλακτος που χρειάζεται το μωρό σας για την καλή υγεία του, όπως επίσης είναι σημαντικό και για την δική σας υγεία. Τρώτε τροφές που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως σπαράγγι, λάχανο, καλαμπόκι, ρεβίθια και σπανάκι και ενισχυμένα δημητριακά, ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου είναι  15 με 20 mg. Ψευδάργυρος βρίσκεται στα αυγά, στο κρέας, στο αλεύρι ολικής άλεσης και στη βρώμη. Πάρτε συμπλήρωμα ψευδαργύρου, εάν νομίζετε ότι δεν καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες από τις τροφές. 

Πρωτεΐνη

Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να παίρνουν 64 γρ πρωτεΐνη κάθε ημέρα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, το ψάρι, το αυγό, το γάλα, το τυρί, τα φασόλια, το φυστικοβούτυρο, η σόγια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  
Διαλέγετε καλά λιπαρά

Όσον αφορά τα λιπαρά διαλέγετε πάντα το μόνο- ή τα πολυακόρεστα λιπαρά. Τα καλά αυτά λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί) στο λάδι κανόλα, στο αβοκάντο, στις ελιές, στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους (λιναρόσπορος). 

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, τα οποία θεωρούνται ανθυγιεινές τροφές. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα πολύ λιπαρά κρέατα, στο ολικό γάλα, στα τροπικά έλαια (λάδι καρύδας), στο βούτυρο και στο λαρδί. Μερικώς υδρογονωμένα έλαια περιέχουν τρανς λιπαρά.
Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας από αυτά τα ανθυγιεινά λιπαρά εκτός ότι κάνουν κακό σε σας, μπορεί να μεταβάλλουν την σύνθεση λιπών του δικού σας γάλακτος, που δεν είναι καλό για την υγεία του μωρού σας.
Ο στόχος είναι 3 με 5 μερίδες  λίπους (περίπου 30 γρ η κάθε μία) την ημέρα.

Πάρτε επιπλέον μέτρα για να αποφύγετε τις
επιμολύνσεις

Όσο καιρό θηλάζετε είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να μειώσετε την έκθεση σας σε επιμολύνσεις της τροφής και του περιβάλλοντος. Παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλα χημικά  που καταναλώνετε μπορούν να εισέρχονται στο μητρικό γάλα.
Μερικά από αυτά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την έκθεση:

Η λίστα με τα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε παρασιτοκτόνα περιλαμβάνει: τα μήλα, το σέλινο, τις φράουλες, τα ροδάκινα, το σπανάκι, νεκταρίνια, τα σταφύλια, οι γλυκές πιπεριές, οι πατάτες, το μύρτιλα, το μαρούλι.
Η λίστα με τα φρούτα και λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε παρασιτοκτόνα περιλαμβάνει τα κρεμμύδια, το γλυκό καλαμπόκι, τον ανανά, το αβοκάντο, τα σπαράγγια, τα γλυκά μπιζέλια, το μάνγκο, την μελιτζάνα, το κιούι, το λάχανο, το καρπούζι, την γλυκοπατάτα, το γκρέιπφρουτ και τα μανιτάρια.

  • Διαλέγετε πάντα προϊόντα εποχής και ντόπια. Προϊόντα που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις περιέχουν πάντοτε μεγαλύτερη ποσότητα παρασιτοκτόνων.
  • Διαλέγετε άπαχο κρέας και απομακρύνετε την πέτσα και το επιπλέον λίπος πριν το μαγειρέψτε. Τα χημικά αποθηκεύονται στο λίπος.
  • Πίνετε καλύτερα νερό από βρύση με φίλτρο όσο καιρό θηλάζετε.
  Οι μητέρες που είναι χορτοφάγοι

Το γάλα των χορτοφάγων μητέρων που θηλάζουν δεν διαφέρει σε τίποτα από τις μητέρες που τρώνε και κρέας. Οι χορτοφάγοι μητέρες πρέπει να είναι βέβαιες ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη. Ίσως χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, σιδήρου και ασβεστίου, τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στη διάρκεια του θηλασμού.
  
Μπορώ να τρώω ψάρια όταν θηλάζω;

Τα ψάρια, όπως γνωρίζετε, αποτελούν την μεγάλη πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (DHA και  EPA, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού. Τα ψάρια επίσης έχουν μειωμένα κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνη  D και άλλα  θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία του μωρού σας.
Η κατανάλωση ψαριών και γενικά θαλασσινών σας βοηθάει  να μην εμφανίσετε κατάθλιψη της λοχείας.
Επειδή τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα εισέρχονται στο γάλα οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν η μητέρα να τρώει ψάρια αρκεί να αποφεύγει αυτά που περιέχουν υδράργυρο. Το μέταλλο αυτό σε μεγάλες δόσεις είναι επιβλαβές για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού σας.
Τα ψάρια με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι όλα τα μεγάλα ψάρια γιατί αυτά τρέφονται με μικρά ψάρια και ο υδράργυρος συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε αυτά.  Ο Οργανισμός Τροφίμων των ΗΠΑ συνιστά να αποφεύγονται: ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το μεγάλο σκουμπρί του Ατλαντικού.
Τρώτε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα όλων των ειδών τα ψάρια και θαλασσινά, όπως αντσούγες, σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρο, γαρίδες, πέστροφα, καβούρια, χτένια.
Όσον αφορά τον τόνο κονσέρβα, επιτρέπονται περίπου 300 γρ την εβδομάδα όταν τα κομμάτια του τόνου προέρχονται από μικρά ψάρια, ενώ πρέπει να αποφεύγεται όταν προέρχονται από μεγάλα ψάρια τόνου (yellowfin tuna, albacore tuna)

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω;

  Δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε επειδή θηλάζετε. Γενικά συνιστάται να τρώτε ότι θέλετε, όπου θέλετε, στις ποσότητες που θέλετε και να συνεχίσετε να το κάνετε, εκτός και αν παρατηρήσετε κάποια φανερή αντίδραση από το μωρό σας στη συγκεκριμένη τροφή. Το κάθε μωρό είναι μοναδικό και το καθένα μπορεί να αντιδρά σε διαφορετική τροφή.
 Δεν υπάρχει κάποια λίστα τροφών που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν μητέρες που θηλάζουν ακόμη και τις πικάντικες τροφές. Υπάρχουν λαοί που χρησιμοποιούν τις πικάντικες τροφές στη διατροφή του χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στα μωρά τους.
 Είναι γεγονός ότι η γεύση του μητρικού γάλακτος αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με την διατροφή της μαμάς, σε αντίθεση με το ξένο γάλα που είναι σταθερά το ίδιο.  Όμως τα περισσότερα μωρά φαίνεται ότι απολαμβάνουν την ποικιλία στη γεύση του μητρικού γάλακτος. Ίσως γιατί έχουν συνηθίσει στις γεύσεις αυτές, εφόσον η μητέρα τους τις έτρωγε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 Τρώγοντας τις αγαπημένες σας τροφές στη διάρκεια του θηλασμού, το μωρό έρχεται σε μια πρώτη επαφή με τις γεύσεις αυτές και μπορεί να το βοηθήσουν να δεχθεί πιο εύκολα τις διάφορες τροφές, όταν θα μπουν οι στερεές τροφές στη διατροφή του.
  Εάν το μωρό σας είναι ευαίσθητο σε κάποια τροφή που τρώτε θα το καταλάβετε, γιατί θα είναι ανήσυχο μετά τα γεύματα, θα κλαίει απαρηγόρητα, θα κοιμάται λίγο και θα ξυπνάει ξαφνικά ή θα έχει πολλά αέρια και γενικά δεν θα φαίνεται ότι δυσφορεί. 
Προσπαθήστε να κρατήσετε ημερολόγιο με τις τροφές που τρώτε, επίσης να σημειώνετε τα γεύματα του μωρού, τον ύπνο του και τα μοτίβα της συμπεριφοράς του μωρού.
Εάν εντοπίσετε κάποια συγκεκριμένη τροφή, τότε αποφύγετε την συγκεκριμένη τροφή για περίπου δύο εβδομάδες. Επανεισάγετε την τροφή και αν παρατηρήσετε την ίδια συμπεριφορά, τότε η τροφή αυτή είναι η αιτία και πρέπει να την αποφεύγετε. Δεν είναι όμως καλή ιδέα να απομακρύνετε μια πλήρη ομάδα τροφών (όπως γαλακτοκομικά) από την διατροφή σας  εκτός και αν είστε βέβαιες, διότι και εσείς πρέπει να παραμείνετε υγιείς και ευτυχισμένες.

Οι τροφές που μπορεί να ενοχλούν είναι:
  •    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  •    Η σοκολάτα
  •    Η καφεΐνη
  •    Τα καρυκεύματα (κανέλλα, σκόρδο, κάρυ, πιπέρι τσίλι)
  •    Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμς, και γκρέιπφρουτ)
  •    Οι φράουλες
  •    Ο ανανάς
  •     Τα λαχανικά που προκαλούν αέρια (κρεμμύδια, σκόρδο, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, τομάτα, αγγούρια και πιπεριές)
  •     Τα φρούτα με υπακτικές ιδιότητες όπως κεράσια και δαμάσκηνα.
Επιτρέπεται να τρώω μέλι όσο θηλάζω;

           Βεβαίως και ναι. Το μέλι δεν αποτελεί πρόβλημα για τους ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας ενός χρόνου και μεγαλύτερα. Η μικροβιακή  χλωρίδα του εντέρου καταπολεμά τους σπόρους του βακίλου της αλλαντίασης που μπορεί να βρίσκονται στο μέλι και δεν τους αφήνει να αναπτυχθούν, οπότε δεν εισέρχονται στο μητρικό γάλα.

 Αλλεργία στις τροφές και θηλασμός

Μόνο μητέρες με βαρύ οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας σε τροφές, πρέπει να έχουν μια λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγουν  όσο καιρό θα θηλάζουν.
Η αλλεργία στις τροφές δεν είναι τόσο συχνή στο γενικό πληθυσμό. Λιγότερο από 5% του πληθυσμού έχει πραγματική αλλεργία στις τροφές. Οι περισσότεροι έχουν δυσανεξία.
Το 90% των περιστατικών αλλεργίας προκαλούνται από 9 τροφές: προϊόντα αγελαδινού γάλακτος, σόγια, όστρακα, σιτάρι, καρποί δένδρων, φιστίκια, λεύκωμα αυγού, εσπεριδοειδή και πρόσθετα τροφίμων.
Τα μωρά μπορεί να ευαισθητοποιούν σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. Η ευαισθησία στις τροφές σε μωρά που θηλάζουν δεν είναι τόσο συχνή όσο νομίζουν πολλές μητέρες που θηλάζουν.  Τα παιδιά που γεννιούνται από αλλεργικούς γονείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν αλλεργικά στις ίδιες τροφές.
Εάν ένα μωρό που θηλάζει είναι ευαίσθητο σε μια συγκεκριμένη τροφή, τότε εκτός από την ανησυχία μετά τα γεύματα, πιθανότατα θα έχει και άλλα συμπτώματα, όπως:
  •     Θα κλαίει απαρηγόρητα για μεγάλες περιόδους ή θα κοιμάται λίγο και θα ξυπνά ξαφνικά με φανερή δυσφορία.
  •    Μπορεί να εμφανίσει εξάνθημα, κνίδωση, έκζεμα, ξηρότητα δέρματος, συριγμό ή άσθμα, ρινική συμφόρηση ή συμπτώματα σαν κρύωμα, κόκκινα μάτια με κνησμό, ωτίτιδες, ευερεθιστότητα, ανησυχία, κολικούς, εμέτους, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες ή πράσινες κενώσεις με βλέννα ή αίμα.
  •     Σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ
  •    Εάν μπορείτε να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μωρό με πιο συχνά γεύματα, τότε  πιο πιθανόν η ανησυχία δεν έχει σχέση με την τροφή.
Η βαρύτητα της τροφικής αντίδρασης εξαρτάται γενικά από τον βαθμό ευαισθητοποίησης του μωρού και από το ποσό της τροφής που παίρνει  η μητέρα. Όση περισσότερη τροφή παίρνει η μητέρα τόσο μεγαλύτερη η ευαισθητοποίηση του μωρού, τόσο βαρύτερη η αντίδραση.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγα λεπτά, όμως στα μωρά που θηλάζουν τα συμπτώματα πιο συχνά εμφανίζονται μετά από 4 – 24 ώρες μετά την έκθεση τους στην τροφή.
Ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε ή να μειώσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας. Το μητρικό γάλα καλύπτει το εσωτερικό του εντέρου και έτσι καταπολεμά τις αλλεργίες μην επιτρέποντας τις ξένες ουσίες να διαφύγουν από το εντερικό τοίχωμα. Τα μωρά που θηλάζουν εκτίθενται μόνο σε ότι τρώει η μητέρα και εκκρίνεται στο γάλα της.
 Αν η μητέρα με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας αποφεύγει τις αλλεργικές τροφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όσο καιρό θηλάζει τότε το παιδί έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα.


Websites
http://www.loveyourbaby.com/diet-for-breastfeeding-mother.html


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου