Pages

Subscribe:

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μύθοι σχετικά με το θηλασμό (3)


1.      Το μητρικό γάλα δεν περιέχει αρκετό σίδηρο για τις ανάγκες του μωρού.

Δεν είναι αλήθεια! Το μητρικό γάλα περιέχει αρκετό σίδηρο για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού και απορροφάται πολύ καλά από το μωρό. Το τελειόμηνο μωρό παίρνει αρκετό σίδηρο από το μητρικό γάλα για να καλύψει τις ανάγκες του για τους πρώτους έξι  μήνες της ζωής του, για τον λόγο αυτό δεν έχει ανάγκη από άλλες τροφές εκτός από το γάλα. Αντίθετα, το ξένο γάλα περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου για να προληφθεί η σιδηροπενική αναιμία, μόνο που απορροφάται μικρό ποσοστό από αυτόν και το υπόλοιπο αποβάλλεται.

2.      Είναι πιο εύκολο να σιτίζεται το μωρό με μπουκάλι από το να θηλάζει.

Θα έπρεπε να μην είναι αλήθεια! Το πρώτο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος, ίσως γιατί οι μητέρες δεν έχουν την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση για να μάθουν να θηλάζουν καλά. Ένα κακό ξεκίνημα κάνει τον θηλασμό δύσκολο. Όμως αυτό μπορεί να ξεπεραστεί και στη πορεία ο θηλασμός να γίνει πολύ εύκολος.

3.      Ο θηλασμός περιορίζει την μητέρα.

Δεν είναι αλήθεια! Μετά το πρώτο χρονικό διάστημα και έως ότου ο θηλασμός εγκατασταθεί καλά, η μητέρα μπορεί να έχει όσο ελεύθερο χρόνο θέλει, εφόσον βέβαια έχει βοήθεια, κυρίως από τον πατέρα του μωρού. Μπορεί να βγάζει γάλα για το δώσει ο μπαμπάς αργότερα. Από την άλλη, το μωρό μπορεί να είναι πάντα με την μητέρα και στις εξόδους της, αφού μπορεί να θηλάζει σε οποιοδήποτε χώρο, οποιαδήποτε στιγμή. Δεν χρειάζεται να κουβαλάει μαζί της μπουκάλια και ξένο γάλα, ούτε να νοιάζεται για την αποστείρωση, ούτε για το πώς θα ζεστάνει το γάλα.

4.      Τα σύγχρονα τροποποιημένα γάλατα αγελάδας είναι σχεδόν ίδια με το μητρικό γάλα.

Δεν είναι αλήθεια! Πολλοί θα το εύχονταν. Το τροποποιημένο γάλα αγελάδας μόνο έως ένα βαθμό μοιάζει με το μητρικό. Παρόλο που η βιομηχανία συνεχώς εμπλουτίζει το γάλα της με νέα στοιχεία και σήμερα το τροποποιημένο γάλα είναι καλό για την θρέψη των μωρών, αφού τους προσφέρει αρκετά θρεπτικά στοιχεία, όμως δεν μπορεί να γίνει μητρικό γάλα και γενικά ο θηλασμός δεν είναι μόνο θρεπτικά στοιχεία. Το τροποποιημένο γάλα είναι ένα σταθερό γάλα με τα ίδια στοιχεία από την αρχή του γεύματος έως το τέλος, δεν ποικίλει με τον χρόνο, από γυναίκα σε γυναίκα και γενικά είναι ίδιο για όλα τα μωρά. Δεν περιέχει αντισώματα, ζωντανά κύτταρα, ένζυμα, ορμόνες. Περιέχει περισσότερο αλουμίνιο, μαγνήσιο, κάδμιο, μόλυβδο και σίδηρο. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα λευκώματος. Τα λευκώματα και τα λίπη είναι διαφορετικά από αυτά του μητρικού γάλακτος.
Ενώ αντίθετα το μητρικό γάλα είναι μοναδικό. Η μητέρα παράγει γάλα για το δικό της παιδί, για τις ανάγκες του δικού της μωρού και το δίνει στο μωρό με άμεση επαφή με το σώμα της, έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα του θηλασμού.

5. Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να προσέχει τι τρώει.

Δεν είναι αλήθεια! Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να έχει μια ισορροπημένη δίαιτα. Δεν χρειάζεται να τρώει κάποιες ειδικές τροφές ή να αποφεύγει κάποιες τροφές. Δεν χρειάζεται να πίνει γάλα για να παράγει γάλα. Δεν χρειάζεται να αποφεύγει τις πικάντικες τροφές, το σκόρδο, το λάχανο.
Περισσότερα για την διατροφή της μητέρας δείτε στο σχετικό άρθρο.

6. Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να τρώει περισσότερο για να μπορεί να παράγει αρκετό γάλα.

Δεν είναι αλήθεια! Ακόμη και αν η μητέρα υποσιτίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα παράγει αρκετό γάλα για να τραφεί το μωρό της. Πολλές μητέρες ανησυχούν ότι αν δεν σιτίζονται καλά για λίγες ημέρες, αυτό θα επηρεάσει το γάλα τους. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι διακυμάνσεις στη διατροφή της μητέρας δεν επηρεάζει την ποσότητα ή την ποιότητα του γάλακτος. Γενικά συνιστάται η μητέρα πρέπει να παίρνει περίπου 500 θερμίδες επιπλέον κάθε ημέρα. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει καταναγκαστικό στοιχείο της διατροφής της μητέρας. Η διατροφή της πρέπει να είναι υγιεινή και καλά ισορροπημένη και να καθορίζεται από την όρεξη της.

7. Η μητέρα που αιμορραγεί από τις θηλές πρέπει να διακόπτει τον θηλασμό.

Δεν είναι αλήθεια! Αν μητέρα έχει τραυματισμένες και ερεθισμένες θηλές δεν πρέπει να διακόπτει τον θηλασμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι  ο πόνος που έχει η μητέρα που θηλάζει παρά το λίγο αίμα που θα καταπιεί το μωρό. Το πρόβλημα θα λυθεί αν η μητέρα προσπαθήσει να διορθώσει τον τρόπο που θηλάζει. Το μωρό πρέπει να πιάνει καλά τον μαστό και να θηλάζει την θηλαία άλω (την σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή) παρά να πιπιλάει την θηλή. Η ίδια η θηλή θέλει φροντίδα είτε με εφαρμογή αλοιφής (purelan) ή απλώνοντας πάνω στη θηλή λίγο γάλα μετά το τέλος του θηλασμού. Εάν το πρόβλημα της αιμορραγίας παραμένει πρέπει να διερευνηθεί και να εντοπισθεί η αιτία.

8. Τα πρόωρα νεογνά χρειάζονται να μάθουν να σιτίζονται με το μπιμπερό πριν αρχίσουν να θηλάζουν.

Δεν είναι αλήθεια! Τα πρόωρα νεογνά στρεσάρονται λιγότερο με τον θηλασμό από ότι με την σίτιση με το μπιμπερό. Αν ένα πρόωρο νεογνό μπορεί να θηλάσει δεν εξαρτάται τόσο από το βάρος γέννησης, όσο από την ικανότητα του να κάνει θηλαστικές κινήσεις, που δείχνει ότι είναι έτοιμο να θηλάσει.  Ένα μικρό σε βάρος πρόωρο νεογνό μπορεί να θηλάσει αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί, αν και για αρκετές εβδομάδες δεν μπορεί να πιάσει καλά τον μαστό. Μαθαίνει όμως και ότι το κρατούν αγκαλιά είναι καλό για την υγεία του, όπως και της μητέρας του. Όταν πραγματικά χρειάζεται συμπλήρωμα, υπάρχουν τρόποι να δοθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί τεχνητή θηλή.

9. Ο θηλασμός δεν παρέχει προστασία από ενδεχόμενη νέα εγκυμοσύνη.

Δεν είναι αλήθεια! Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει τελείως ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης. Ο θηλασμός δεν είναι κακή μέθοδος αντισύλληψης. Η φύση προνοεί, η μητέρα που θηλάζει αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες και δεν έχει ακόμη έμμηνο ρύση, να μην μείνει έγκυος για να μπορεί να φροντίζει το μωρό της. Μετά τους έξι μήνες η προστασία είναι μικρότερη, όμως υπάρχει. Κατά μέσο όρο, η γυναίκα που θηλάζει στη διάρκεια του δεύτερου χρόνου της ζωής, μπορεί να έχει νέα εγκυμοσύνη κάθε 2 με 3 χρόνια ακόμη και χωρίς άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

10. Οι γυναίκες που θηλάζουν δεν μπορούν να παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι.

Δεν είναι αλήθεια! Η ερώτηση δεν αφορά την έκθεση στις γυναικείες ορμόνες, στις οποίες το μωρό εκτίθεται έτσι και αλλιώς μέσω του θηλασμού. Όταν η μητέρα παίρνει το χάπι, το μωρό παίρνει μικρή επιπρόσθετη ποσότητα ορμονών. Το αντισυλληπτικό χάπι ακόμη και αυτό που περιέχει μόνο progestin, μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος. Το χάπι που περιέχει οιστρογόνα είναι πολύ πιο πιθανό να μειώσει την παραγωγή γάλακτος. Επειδή όμως οι περισσότερες γυναίκες παράγουν άφθονη ποσότητα γάλακτος, συνήθως αυτό δεν έχει σημασία. Μερικές φορές όμως ακόμη και με άφθονη ποσότητα γάλακτος, το μωρό γίνεται ανήσυχο και δεν ικανοποιείται από τον θηλασμό, γιατί έχει συνηθίσει σε μεγαλύτερη ροή του γάλακτος. Η διακοπή του χαπιού επαναφέρει τα πράγματα στο φυσιολογικό.
Εάν είναι δυνατόν οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν το χάπι ή να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το μωρό να αρχίσει να σιτίζεται και με στερεές τροφές (περίπου στον 6ο μήνα). Εάν είναι απαραίτητη η λήψη του χαπιού, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί μόνο το χάπι με progestin (χωρίς οιστρογόνα).

11. Τα μωρά που θηλάζουν χρειάζονται άλλο είδους γάλα μετά τους έξι μήνες.

Δεν είναι αλήθεια! Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να συνεχίζουν τον θηλασμό και για πολύ περισσότερο χρόνο μετά τους έξι μήνες της ζωής του, συνεχίζοντας έτσι να έχουν όλα τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και όχι μόνο. Βεβαίως από τους έξι μήνες και μετά αρχίζει η εισαγωγή των στερεών τροφών, για να μάθουν να τρώνε και γιατί τα μωρά χρειάζονται να παίρνουν θρεπτικά στοιχεία, κυρίως τον σίδηρο και από άλλες πηγές τροφίμων. Το τροποποιημένο γάλα αγελάδας δεν είναι απαραίτητο για όσο καιρό τα μωρά θηλάζουν. Εάν η μητέρα επιθυμεί, μπορεί να δώσει ξένο γάλα παράλληλα με τον θηλασμό. Πολλές φορές το μωρό ηλικίας μεγαλύτερο των έξι μηνών δεν δέχεται εύκολα το αγελαδινό γάλα, κυρίως λόγω της γεύσης.

Websites


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου