Pages

Subscribe:

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μύθοι σχετικά με το θηλασμό (2)


1.      Οι μητέρες που εμβολιάζονται (για τέτανο, ερυθρά, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα Α, κλπ) πρέπει να σταματούν τον θηλασμό για 24 ώρες (3 ημέρες, 2 εβδομάδες).

Δεν είναι αλήθεια! Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να σταματήσουν το θηλασμό. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μωρό, ίσως μάλιστα έχει όφελος. Μόνο αν το μωρό πάσχει από ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού (σπάνια κατάσταση) υπάρχει κίνδυνος για το μωρό, αν η μητέρα εμβολιασθεί με εξασθενημένα ζωντανά στελέχη ιών, όπως τα εμβόλια της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

2.      Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η σύγχυση θηλής.

Δεν είναι αλήθεια! Το μωρό που θα σιτισθεί με μπουκάλι τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής του, συνήθως αρνείται να πιάσει τον μαστό, ακόμη και η μητέρα έχει άφθονο γάλα. Το μωρό που σιτίζεται μόνο από τον μαστό για 3 ή 4 μήνες είναι απίθανο να πάρει το μπουκάλι. Μερικά μωρά προτιμούν τον ένα μαστό από τον άλλο. Τα μωρά που σιτίζονται με μπουκάλι συχνά προτιμούν μια πιπίλα και απορρίπτουν άλλες.
Συνεπώς υπάρχει προτίμηση μιας θηλής σε σχέση με άλλη. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί. Μερικές φορές με συνδυασμό περιστάσεων, η εκδήλωση προτίμησης μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από ένα ή δύο μπουκάλια.
Αν δοθεί και πιπίλα στο μωρό που δυσκολεύεται να πιάσει καλά τον μαστό,  η κατάσταση θα χειροτερεύσει περισσότερο.

3.      Οι μητέρες με μικρό στήθος παράγουν λιγότερο γάλα από τις μητέρες με μεγάλο στήθος

Δεν είναι αλήθεια! Το μέγεθος του στήθους δεν έχει καμιά σχέση με το πόσο γάλα παράγει η μητέρα που θηλάζει. Όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται.

4.      Πολλές γυναίκες δεν παράγουν αρκετό γάλα

Δεν είναι αλήθεια! Η πλειοψηφία των γυναικών παράγουν περισσότερο γάλα από ότι χρειάζεται. Τα περισσότερα μωρά που δεν παίρνουν βάρος ή χάνουν βάρος οφείλεται στην μειωμένη λήψη γάλακτος από την μητέρα και όχι στην μη παραγωγή γάλακτος από την μητέρα. Η πιο συνήθης αιτία που δεν παίρνει το γάλα από την μητέρα του είναι γιατί δεν πιάνει καλά τον μαστό για να θηλάσει. Εάν η μητέρα μάθει από την πρώτη ημέρα μετά τον τοκετό πώς να βάζει σωστά το μωρό στον μαστό και τις κατάλληλες στάσεις για το πώς να θηλάζει, το μωρό δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την σίτιση του.

5.      Είναι φυσιολογικό να πονάτε κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Δεν είναι αλήθεια! Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό μπορεί να υπάρχει κάποιου βαθμού ευαισθησία κυρίως μόλις αρχίζει να θηλάζει το μωρό. Αυτό όμως δεν κρατάει πολύ χρόνο και δεν πρέπει να προκαλεί φόβο στη μητέρα για να μην θηλάζει. Δεν είναι φυσιολογικό η μητέρα να πονάει κατά την διάρκεια του θηλασμού. Συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι το μωρό δεν θηλάζει σωστά.
Ο πόνος πρέπει να ελέγχεται, εάν παρατείνεται μετά την 3η ή 4η ημέρα. Εάν ο πόνος εμφανιστεί όταν όλα φαίνονται ότι πάνε καλά, τότε μπορεί να οφείλεται σε μυκητίαση της θηλής. Η λύση στο πρόβλημα της ευαισθησίας των μαστών είναι το σωστό πιάσιμο του μαστού από το μωρό. Πρέπει να θηλάζει την θηλαία άλω και όχι την θηλή. Μόλις η  μητέρα νοιώσει ότι πονάει πρέπει να διακόψει τον θηλασμό αμέσως και να βάλει το μωρό να πιάσει σωστά τον μαστό.

6.      Δεν υπάρχει αρκετό γάλα τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό.

Δεν είναι αλήθεια! Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό η μητέρα παράγει το πρωτόγαλα που είναι λίγο σε ποσότητα, όμως αρκετό για το μωρό. Αν το μωρό δεν θηλάζει σωστά θα φαίνεται ότι δεν παίρνει το γάλα που χρειάζεται και που η μητέρα του έχει στην διάθεση του. Οποιοσδήποτε συνιστά την μητέρα να βγάζει το πρωτόγαλα για να δει την ποσότητα του, δεν καταλαβαίνει τον τρόπο που λειτουργεί ο θηλασμός και η μητέρα πρέπει να το αγνοεί. Η σωστή στάση θηλασμού και το σωστό πιάσιμο του μαστού από το μωρό από τις πρώτες ημέρες, είτε η μητέρα έχει λίγο ή άφθονο γάλα, θα αποτρέψει τα προβλήματα σε απώτερο χρόνο.


7.      Το μωρό που θηλάζει χρειάζεται επιπλέον νερό όταν ο καιρός είναι ζεστός.


Δεν είναι αλήθεια! Το μητρικό γάλα περιέχει όλο το νερό που χρειάζεται το μωρό, ακόμη και σε ζεστό καιρό.

8.      Το μωρό που θηλάζει χρειάζεται επιπλέον βιταμίνη D.

Δεν είναι αλήθεια! Όλοι χρειάζονται βιταμίνη D. Στο ξένο γάλα προστίθεται από το εργοστάσιο. Το μωρό γεννιέται με το ήπαρ γεμάτο από βιταμίνη D και το μητρικό γάλα περιέχει μικρή ποσότητα. Η έκθεση του μωρού στον ήλιο βγαίνοντας βόλτα του επιτρέπει να συνθέσει την υπόλοιπη βιταμίνη D που χρειάζεται. Το μωρό δεν χρειάζεται να είναι στον ήλιο για πολύ χρόνο και ούτε κάθε ημέρα. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στο οργανισμό. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως αν η μητέρα είχε έλλειψη της βιταμίνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται να δοθεί συμπλήρωμα βιταμίνης D στο μωρό. Η έκθεση του μωρού στον ήλιο μέσα από ένα κλειστό παράθυρο δεν είναι αποτελεσματική.

9.      Η μητέρα πρέπει να πλένει τις θηλές της κάθε φορά πριν τον θηλασμό.

Δεν είναι αλήθεια! Το πλύσιμο των θηλών της μητέρας πριν να θηλάσει δεν είναι απαραίτητο γιατί το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και άλλους παράγοντες που προστατεύουν το μωρό από τις λοιμώξεις και επιπλέον με το πλύσιμο απομακρύνονται τα προστατευτικά έλαια της θηλής. Αντίθετα, η χορήγηση ξένου γάλακτος απαιτεί μεγάλη προσοχή στον καθαρισμό (καλό πλύσιμο, αποστείρωση) γιατί το ξένο γάλα όχι μόνο δεν προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις, αλλά αποτελεί και καλό υλικό για την ανάπτυξη των μικροβίων.

10.      Βγάζοντας το γάλα είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίζει η μητέρα πόσο γάλα έχει.

Δεν είναι αλήθεια! Πόσο γάλα βγάζει η μαμά με το θήλαστρο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν αποτελεί ένδειξη για το πόσο γάλα τρώει το μωρό. Όταν το μωρό θηλάζει καλά παίρνει πολύ περισσότερο γάλα από όσο βγάζει η μαμά με το θήλαστρο. Το γάλα που βγάζετε με το θήλαστρο σας λέει μόνο πόσο γάλα αντλείτε και τίποτα περισσότερο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου