Pages

Subscribe:

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Βγάζοντας το γάλα σας (1)


Το γάλα σας μπορείτε να το βγάλετε με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

*      Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας.

*      Χρησιμοποιώντας χειροκίνητο θήλαστρο.

*      Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική αντλία.

Το γάλα που βγάζετε μπορείτε να αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να το δώσετε στο μωρό σας αργότερα με μπουκάλι.
Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να βγάζετε γάλα, για να πάρετε το κολάι, για μερικές εβδομάδες πριν αρχίσετε να βασίζεστε, ότι το μωρό σας θα τρώει αποκλειστικά το γάλα που βγάζετε με το μπουκάλι. Απλώς να είστε σίγουρες ότι ο θηλασμός έχει καθιερωθεί πριν να δώσετε στο μωρό σας μπουκάλι.

Γιατί να βγάλετε το γάλα;

Βγάζοντας το γάλα σας και χορηγώντας το με το μπουκάλι σημαίνει ότι το μωρό ωφελείται ακόμη από τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος ακόμη και αν εσείς βρίσκεστε μακριά του.
Χρειάζεται να βγάλετε το γάλα:
·         Όταν θέλετε να λείψετε για λίγες ώρες ή για μεγαλύτερο διάστημα.
·    Όταν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα ή θέλετε να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο. Αφήστε τον μπαμπά να κάνει την δουλειά, εξάλλου θα του δοθεί ευκαιρία να δεθεί με το μωρό του.
·         Όταν θέλετε να επιστρέψετε στην δουλειά.
·         Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα και το πρώτο καιρό δεν μπορείτε να το θηλάσετε.
·         Όταν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος.
·         Όταν θέλετε να ανακουφίσετε τους μαστούς σας, αν έχουν σπάργωμα (όμως η μεγάλη χρήση της αντλίας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση).
·    Όταν για κάποιο λόγο  ο γιατρό σας σα πει να σταματήσετε παροδικά τον θηλασμό είτε γιατί παίρνετε κάποιο φάρμακο (σπανίως χρειάζεται) είτε νοσηλεύεστε στο νοσοκομείο.

Με ποιον τρόπο θα βγάλετε το γάλα;

Βγάζοντας το γάλα με τα χέρια είναι ο πιο φθηνός τρόπος, γιατί δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο εξοπλισμό. Απλώς χρειάζεται εξάσκηση και  λίγο χρόνο για να συνηθίσετε.

Η χρησιμοποίηση χειροκίνητου θήλαστρου ή ηλεκτρικής αντλίας είναι σαφώς πιο εύκολος τρόπος.  Για να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική αντλία βάζετε την ασπίδα (χωνί) μαστού πάνω στον μαστό σας, ανοίγετε το μηχάνημα και αφήνετε να κάνει την δουλειά. Τα χειροκίνητα θήλαστρα έχουν και αυτά ασπίδα (χωνί)  μαστού, όμως πρέπει εσείς να πατάτε το χερούλι επανειλημμένα  για να βγάλετε το γάλα.
Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά με ηλεκτρική αντλία και  περίπου 45 λεπτά με χειροκίνητο θήλαστρο  για να βγάλετε το γάλα και από τους δύο μαστούς. Δεν χρειάζεται όμως να μετράτε τον χρόνο.  Βγάζετε για όσο χρόνο το γάλα σας ρέει καλά. Αλλάξτε μαστό όταν η ροή του γάλακτος μειωθεί. Βγάλτε γάλα από κάθε μαστό δύο φορές.  Όταν βγάζετε γάλα δεν πρέπει να πονάτε.

Για να ξέρετε ποιος τρόπος είναι καλύτερος για σας εξαρτάται από: 
  • Πόσο συχνά σχεδιάζετε να βγάζετε γάλα.
  • Πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσετε.
Ίσως είναι καλό για εσάς να αγοράσετε ή να φτιάξετε μόνες σας ένα στηθόδεσμο, με το οποίο τα χέρια σας θα είναι ελεύθερα και δεν θα χρειάζεται να κρατάτε τις ασπίδες (τα χωνιά) πάνω στο μαστό σας. Έτσι τα χέρια σας θα είναι ελεύθερα να κρατάτε ένα περιοδικό, ένα βιβλίο, να μιλάτε στο τηλέφωνο.

Βγάζοντας το γάλα με αντλία

Διαλέγοντας αντλία 

Χειροκίνητο θήλαστρο
Χειροκίνητη ή ηλεκτρική, μονή ή διπλή, να αγοράσετε ή να νοικιάσετε; Οι επιλογές είναι πολλές και η απόφαση για το ποια συσκευή να διαλέξετε για τις δικές σας ανάγκες μπορεί να είναι δύσκολη. Να έχετε στο νου, ότι οι ανάγκες κάθε γυναίκας είναι μοναδικές και αυτό που ταιριάζει και δουλεύει για την μητέρα σας ή για τις φίλες σας μπορεί να μην δουλεύει για σας. Η απόφαση σας θα ληφθεί αφού αξιολογήσετε τις πραγματικές σας ανάγκες και όλες τις επιλογές σας.

Τα παρακάτω είναι μερικά σημεία που πρέπει να αξιολογήσετε όταν διαλέγετε συσκευή.

  1. Πως σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε την αντλία;
  2. Ηλεκτρική αντλία
    • Θα χρησιμοποιήσετε την αντλία παράλληλα με τον θηλασμό;
    • Μήπως σχεδιάζετε να αποθηκεύσετε αρκετή ποσότητα γάλακτος;
    • Θα επιστρέψετε στη δουλειά;
    • Θα βρεθείτε μακριά από το μωρό σας για αρκετές ημέρες;

  3. Πόσο χρόνο θα διαθέσετε για να βγάλετε γάλα;
Ο χρόνος που χρειάζεται για βγάλετε γάλα ποικίλει ανάλογα με την συσκευή, μερικές συσκευές, όμως είναι εύκολες στη χρήση και βγάζουν γάλα πιο γρήγορα.
Εάν σχεδιάζετε να βγάζετε γάλα στη δουλειά ή δεν διαθέτετε πολύ χρόνο, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια πλήρως αυτόματη ηλεκτρική συσκευή ή παρόμοια, αλλά με μπαταρίες. Η διπλή συσκευή (βγάζει γάλα ταυτόχρονα και από τους δύο μαστούς) μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να βγάλετε το γάλα.
Εάν σχεδιάζετε να βγάζετε γάλα μόνο για κάποια γεύματα του μωρού, τότε η χρησιμοποίηση των χεριών ή ένα φθηνό χειροκίνητο θήλαστρο μπορεί να είναι αρκετό. 

  1. Οι οδηγίες χρήσης της συσκευής είναι εύκολο να τις καταλάβετε;
Διαλέξτε μια συσκευή που είναι εύκολο να συναρμολογηθεί και να καθαρισθεί. Στο κατάστημα ζητήστε να σας δείξουν αρκετές συσκευές, διαβάστε τις οδηγίες χρήσης πριν να αγοράσετε. Να έχετε υπ’ όψιν ότι οι συσκευές για λόγους υγιεινής συνήθως δεν επιστρέφονται.
  1. Σε ποιο μέρος θα χρησιμοποιήσετε την συσκευή;
Οι χειροκίνητες συσκευές ή αυτές με μπαταρία μπορούν εύκολα να μεταφερθούν, ενώ η ηλεκτρική συσκευή χρειάζεται ηλεκτρική παροχή, είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη.
Πρέπει να λάβετε μέτρα για τυχόν επείγουσες καταστάσεις, όπως όταν υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ή έχουν τελειώσει οι μπαταρίες και δεν μπορείτε να βρείτε άμεσα.
  1. Οι ασπίδες (χωνιά) μαστού ταιριάζουν σε σας;
Βεβαιωθείτε ότι οι οπές στις ασπίδες (χωνιά) μαστού είναι στο σωστό μέγεθος για σας. Πρέπει να μπορείτε να βάλετε την θηλή σας με άνεση στο κέντρο της ασπίδας (χωνιού).

Χρήση ηλεκτρικής αντλίας
  1.  Μάθετε πως λειτουργεί η συσκευή.
  2. Συναρμολογείστε την συσκευή.
  3.  Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και τρίψτε τα για 10 – 15 δευτερόλεπτα. Ξεπλύνετε τα με άφθονο ζεστό νερό. Στεγνώστε τα καλά με μια στεγνή πετσέτα.
  4.  Δεν χρειάζεται να πλύνετε τους μαστούς σας, εκτός και αν βάζετε πάνω κάποια κρέμα ή αλοιφή ή άλλο προϊόν που πρέπει να απομακρυνθεί πριν αρχίσετε. Διαβάστε τις οδηγίες του προϊόντος.
  5. Βρείτε ένα καθαρό και άνετο μέρος όπου θα χαλαρώσετε και δεν θα σας ενοχλήσει κανένας όσο χρόνο θα βγάζετε το γάλα. Εάν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική αντλία, φροντίστε να καθίσετε κοντά σε πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος.  Μερικές μητέρες  βρίσκουν ότι είναι καλύτερα αν κρατούν το μωρό τους ή να έχουν κάποια φωτογραφία του μπροστά τους.
  6. Καθίστε άνετα με την πλάτη ίσια. Μπορείτε να σκύψετε ελαφρά προς τα εμπρός.
  7.  Υποστηρίξτε τον μαστό σας από την κάτω μεριά. Βάλτε τα δάκτυλα πάνω στα πλευρά σας με τον δείκτη μεταξύ του μαστού και των πλευρών σας.
  8.  Τοποθετήστε την ασπίδα (χωνί)  του μαστού. Η θηλή πρέπει να εισέρχεται άνετα στην οπή στο κέντρο της ασπίδας. Προσεκτικά προσαρμόστε την ασπίδα (χωνί) του μαστού, έως ότου δεν θα σας τσιμπάει, δεν σας τραβάει ή δεν ερεθίζει την θηλή ή τον μαστό σας. Κρατήστε την ασπίδα (χωνί) μαστού αρκετά κοντά για να κλείνει ερμητικά με το δέρμα σας, χωρίς να την πιέζετε δυνατά στον μαστό σας.
  9.  Ανοίξτε την αντλία. Η αντλία πρέπει να λειτουργεί αργά και χαμηλά. Η αναρρόφηση της αντλίας  δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή ούτε και η ταχύτητα της αντλίας.  Η θηλή πρέπει να αναρροφάται καλά μέσα στην ασπίδα μαστού της αντλίας.
  10.    Έχετε υπομονή. Χρειάζεται ένα με δύο λεπτά πριν να αρχίσει να βγαίνει καλά το γάλα.
  11. Αντλήστε μέχρι η ροή του γάλακτος γίνει πιο αργή και αλλάξτε μαστό. Όταν η ροή γίνει αργή και στο δεύτερο μαστό, πηγαίνετε πάλι στον πρώτο μαστό. Τέλος, τελειώστε με τον δεύτερο μαστό, όταν η ροή επιβραδυνθεί ξανά.
  12. Να έχετε στον νου ότι η ποσότητα του γάλακτος που παράγεται είναι διαφορετική για την κάθε μητέρα. Έτσι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που απαιτείται για να βγάλετε το γάλα. Συνήθως 10 – 15 λεπτά ανά μαστό είναι αρκετά, όμως εσείς θα πρέπει να βγάζετε το γάλα για όσο χρόνο είναι άνετα και παραγωγικά για σας.
  13. Μην ξεχνάτε να κάνετε μασάζ στον μαστό πριν από κάθε αλλαγή μαστού.
  14. Εάν βγάζετε γάλα και από τους δύο μαστούς ταυτόχρονα, κλείστε την αντλία και 30 δευτερόλεπτα περίπου όταν η ροή του γάλακτος γίνει αργή. Ανοίξτε την ξανά και συνεχίστε έως ότου η ροή επιβραδυνθεί ξανά.
  15.  Οι καλές αντλίες μιμούνται τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού και δεν προκαλούν πόνο.
  16. Το γάλα που βγάζετε συλλέγετε στο δοχείο που υπάρχει στην αντλία. Εάν το γάλα βγαίνει έξω από την αντλία, σταματήστε και ελέγξτε την συσκευή εάν είναι προσαρμοσμένα όλα τα τμήματα καλά. Αν δεν διορθώνεται το πρόβλημα καλέστε το σέρβις της εταιρίας που πήρατε την συσκευή.
  17. Αφού τελειώσετε με την άντληση του γάλακτος, βάλτε το δάκτυλο μεταξύ του μαστού σας και της ασπίδας (αεροστεγές κλείσιμο) για βγάλετε την ασπίδα. Βγάλτε το δοχείο με το γάλα, βάλτε ετικέτα με ημερομηνία και τον χρόνο που το βγάλατε και αποθηκεύστε το στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.

Καθαρίζοντας τα τμήματα της αντλίας

Όλα τα τμήματα της αντλίας που έρχονται σε επαφή με το μητρικό γάλα, όπως μπουκάλια, βαλβίδες, ασπίδες πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Στο σπίτι δεν είναι δυνατόν να αποστειρώσετε πλήρως τα τμήματα της αντλίας ακόμη και αν τα βράσετε. Όμως η αποστείρωση δεν είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε τα τμήματα αυτά ασφαλή και καθαρά. Τους μικροοργανισμούς τους απομακρύνετε αν τα πλένετε σχολαστικά με υγρό σαπούνι για τα πιάτα και ζεστό νερό.

Βασική μέθοδος καθαρισμού

Συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για να αποφασίσετε ποια τμήματα της αντλίας πρέπει να πλένονται και την καλύτερη μέθοδο απομάκρυνσης όλων των τμημάτων που πρέπει να καθαρίζονται.
  • Ξεπλύνετε σε κρύο νερό κάθε κομμάτι που έρχεται σε επαφή με το μητρικό γάλα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά από τέλος της χρήσης.
  • Πλύνετε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά χρησιμοποιώντας υγρό σαπούνι για τα πιάτα και άφθονο ζεστό νερό.
  • Ξεπλύνετε κάθε κομμάτι σχολαστικά με ζεστό νερό για 10-15 δευτερόλεπτα.
  • Τοποθετήστε τα κομμάτια προσεκτικά πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας ή σε καθαρή στεγνή σχάρα και αφήστε τα να στεγνώσουν με το αέρα.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πετσέτες για να στεγνώσουν τα τμήματα της αντλίας γιατί μπορεί να μεταφέρουν μικροοργανισμούς που θα μολύνουν το μητρικό γάλα και το μωρό σας.
  • Όταν όλα τα τμήματα της αντλίας στεγνώσουν, συναρμολογήστε την αντλία πριν να την αποθηκεύσετε ή να την χρησιμοποιήσετε.
  • Προσπαθήστε να μην αγγίξετε το εσωτερικό μέρος των τμημάτων που θα έρθουν σε επαφή με το δικό σας μητρικό γάλα.



Websites

Video
http://video.about.com/breastfeeding/Pump-and-Store-Breast-Milk.htm


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου