Pages

Subscribe:

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μαστίτιδα (2)




Πηγαίνοντας φυσικά - Θεραπεία χωρίς αντιβιοτικά

Η συμβατική μέθοδος θεραπείας της μαστίτιδας είναι η χορήγηση αντιβιοτικών. Τι μέτρα όμως μπορεί να πάρει η μαμά που θηλάζει εκτός από φάρμακα;

Με τα πρώτα σημάδια που θα δει η μητέρα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε σοβαρή:       

  • Βγάλτε τα ρούχα, τα δικά σας και του μωρού, ξαπλώστε στο κρεβάτι και θηλάστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.       
  • Μεταξύ των γευμάτων χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες πάνω στο μαστό για να σας βοηθήσει να μειώσετε την φλεγμονή. Μερικές μαμάδες προτιμούν τις ζεστές κομπρέσες αμέσως πριν από τον θηλασμό. Κομπρέσες ή καταπλάσματα που μπορεί να βοηθήσουν:
      • Κάντε ένα διάλυμα δενδρολίβανου : προσθέστε 2- 4 κουταλάκια του γλυκού φρέσκου ή αποξηραμένου δενδρολίβανου σε ένα φλιτζάνι βραστού νερού. Αφήστε το να μουλιάσει για 10 λεπτά και στραγγίστε το.
      • Κατάπλασμα από σπόρους τριγωνέλλας. Βάλτε αρκετούς σπόρους τριγωνέλλας σε ένα φλιτζάνι βρασμένου νερού. Αφήστε να κρυώσουν και μετά λιώστε τους. Βάλτε όλο το υλικό σε ένα καθαρό, ζεστό πανί και τοποθετείστε το πάνω στο μαστό που πάσχει από μαστίτιδα ή σπάργωμα ή πονάει σε κάποια σημεία.
      •  Κάντε κομπρέσα από πικραλίδα (Taraxacum officinale): Βράστε περίπου 30 γρ ψιλοκομμένης ρίζας πικραλίδας σε 2 – 3 φλιτζάνια νερού έως ότου απομείνει το μισό υγρό. Χρησιμοποιείστε κομπρέσες από υγρό που απέμεινε.

  • Όταν το μωρό θηλάζει από τον μαστό που πάσχει, κάντε μασάζ από το θωρακικό τοίχωμα προς την θηλή. Κάντε συχνά μασάζ στη διάρκεια και μεταξύ των γευμάτων για να βοηθήσετε να απομακρυνθεί το βύσμα από την αποφραγμένη περιοχή.
  • Το τσάι από φασκόμηλο μπορεί να μειώσει την ροή του γάλακτος στο μαστό.


  • Αν υπάρχει πυρετός, η μαμά μπορεί να πάρει:
  • Εχινάκεια
    • Ωμό σκόρδο – Τουλάχιστον 2 – 3 σκελίδες κάθε ημέρα, 4 – 5 σκελίδες την ημέρα αν είναι δυνατόν. Κόψτε την σκελίδα σε 5 με 6 κομμάτια και καταπιείτε τα κομμάτια σαν χάπια.  Το ωμό σκόρδο δρα σαν αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, χωρίς τις παρενέργειες της ανάπτυξης αντοχής στα μικρόβια ή την ανάπτυξη λοιμώξεων από μύκητες. Η αντιμικροβιακή ουσία του σκόρδου, η αλλισίνη, είναι πολύ ευαίσθητη σε θερμοκρασία και καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να καταναλώνεται ωμή. Η κατάποση των κομματιών σκόρδου με χυμό πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει περισσότερο με την γεύση. Η αλλισίνη είναι αυτή που δίνει και την έντονη οσμή στο σκόρδο, όμως η κατανάλωση άοσμων χαπιών σκόρδου δεν έχει αποτέλεσμα αν το σκόρδο λαμβάνεται για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το άοσμο σκόρδο εξακολουθεί να δρα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.
    • Βάμμα εχινάκειας. Ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπισθεί με χορήγηση 3 – 4 φορές το 24ωρο 20-30 σταγόνων ή 2 – 5 ml διαλυμένων σε νερό. Η λήψη ζεστού διαλύματος εχινάκειας ωφελεί την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της διεγερτικής της δράσης και  αυξάνει την εφίδρωση με συνέπεια την υποχώρηση του πυρετού. Την ίδια στιγμή αυξάνει την φυσική άμυνα του οργανισμού και δίνει την δυνατότητα στο ανοσολογικό σύστημα να καταπολεμήσει την λοίμωξη. 
    • Βιταμίνη C.  To Συμπλήρωμα βιταμίνης C μπορεί να χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την αντοχή του σώματος και βοηθήσει τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία μάχονται οποιαδήποτε φλεγμονή. Η λήψη της βιταμίνης C μαζί με φυσικά βιοφλαβονοειδή ενισχύει την δράση της, γιατί αυξάνουν την απορρόφηση της.  Η δόση της είναι 1000 mg την ημέρα.
    • Εναλλακτικά: Αναμίξτε σε ένα μπλέντερ ένα σταγονόμετρο βάμματος εχινάκειας, τρεις σκελίδες ωμού σκόρδου και περίπου 150 ml χυμό καρότου και πίνετε από το μίγμα κάθε 2 ώρες.

Όλα τα παρακάτω βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί η κυκλοφορία, να μειωθεί η φλεγμονή και να απαλειφθεί  ο πόνος που προκαλείται από την μαστίτιδα, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες.
Η διάρκεια εφαρμογής κάθε τοπικής θεραπείας με τα βότανα πρέπει να είναι πέντε λεπτά και τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα.

Καλέντουλα
  • Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις και η αντισηπτική ιδιότητα της καλέντουλας (calendula) μπορεί επίσης να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση τον άρρωστο. Το βότανο είναι επίσης πολύ καταπραϋντικό στο ξηρό δέρμα και θεραπεύει το δέρμα πολύ γρήγορα. Αμέσως μετά τον θηλασμό του μωρού, η άμεση εφαρμογή κρέμας καλέντουλας στις ερεθισμένες θηλές μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.
Νυχτολούλουδο
Εκτός από αυτές τις θεραπείες, ζεστές κομπρέσες με το βότανο νυχτολούλουδο απευθείας πάνω στις θηλές μερικές φορές την ημέρα,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου του μαστού.
Μολόχα
  • Εκτός από το νυχτολούλουδο, άλλο βότανο με ανακουφιστικές ιδιότητες είναι η μολόχα (mallow).
Σπαθόχορτο
  • Το λάδι του σπαθόχορτου ή βαλσαμόχορτου ( St. John's wort) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επάλειψη απευθείας πάνω στη ραγάδα της θηλής για την θεραπεία της.
Λεμόνι
  • Η λοίμωξη της θηλής μπορεί να προληφθεί με καθημερινή επάλειψη χυμού λεμονιού.
Πατάτα

  • Η τοπική εφαρμογή ψυχρού καταπλάσματος τριμμένης ωμής πατάτας απευθείας πάνω στους μαστούς θα μειώσει την θερμότητα της φλεγμονής και θα καθαρίσει τους πόρους του μαστού. Καλύψτε τον μαστό με μια καθαρή πετσέτα μετά την εφαρμογή του καταπλάσματος.

Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να χρησιμοποιούν τακτικά τα παρακάτω συμπληρώματα για ενισχύσουν το ανοσολογικό τους σύστημα.

Τριγωνέλλα
·         Το φυτό αυτό, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, είναι τονωτικό στις περιπτώσεις φυσικών και ψυχικών νοσημάτων. Θεωρείται υποκατάστατο του μουρουνέλαιου, τονώνει τις γυναίκες στη φάση της εγκυμοσύνης και ανοίγει την όρεξη. Είναι πολύ συνηθισμένο και αυτοφυές στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν από όλους τους αρχαίους μεσογειακούς λαούς ως φάρμακο.

    • Το τσάι τριγωνέλλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλή υγεία του ασθενή, βοηθάει επίσης στην αύξηση της απορρόφησης της πρωτεΐνης, ευοδώνει δραστικά την παραγωγή αίματος και επιταχύνει την ανάρρωση του αρρώστου.
    • Για να παρασκευάσετε  τσάι τριγωνέλλας βάλτε 3 κουτάλια του γλυκού σπόρους τριγωνέλλας σε ένα φλιτζάνι βραστού νερού και τους αφήνετε να μουλιάσουν. Πρέπει να πίνετε 1 – 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Βιταμίνη Ε
·         Η παραγωγή ελεύθερων ριζών μέσα στο σώμα σταματά με συμπληρώματα βιταμίνης Ε, η οποία είναι η πιο δυνατή αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να ληφθεί με την τροφή. Δόση Vitamin E, 800 IU.

Κολλοειδής άργιλος
  • Η τοπική και η συστηματική χρήση του φυσικού αντιβιοτικού κολοειδής άργιλλος (colloidal silver) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων χωρίς παρενέργειες από την χρήση του.
  • Αν η μαστίτιδα δεν υποχωρήσει ή επιδεινωθεί μετά από 24 – 48 ώρες επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Χρειάζεστε θεραπεία με αντιβιοτικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου