Pages

Subscribe:

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Γενικές οδηγίες αποστείρωσης

Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την σίτιση του μωρού με βρεφικό γάλα εμπορίου πρέπει να αποστειρώνονται τους πρώτους μήνες της ζωής. Ενώ το μητρικό γάλα είναι στείρο μικροβίων, το βρεφικό γάλα του εμπορίου μπορεί να επιμολυνθεί με μικρόβια κατά την διάρκεια της παρασκευής του. Το μωρό είναι πολύ εύκολο να αναπτύξει λοιμώξεις, γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα και το έντερο του είναι ανώριμα και δεν του παρέχουν προστασία από τα μικρόβια.
Για το λόγο αυτόν οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την τροφή του μωρού θα πρέπει να είναι προσεκτικά αποστειρωμένο.

Μέθοδοι αποστείρωσης

Υπάρχουν 3 μέθοδοι αποστείρωσης: ο κλασικός με βρασμό των σκευών, ο νέος, που γίνεται με τη χρήση αποστειρωτών, καθώς και η αποστείρωση στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα βήματα της αποστείρωσης είναι απλά και σύντομα και οι γονείς συνηθίζουν:
  • Αν επιλέξετε αποστείρωση με αποστειρωτή, τοποθετείτε τα μπιμπερό και τις θηλές στις ειδικές υποδοχές του αποστειρωτή, προσθέτετε την αναγραφόμενη στις οδηγίες χρήσης ποσότητα νερού, που με το βράσιμο γίνεται ατμός και τα αποστειρώνει. Η λύση αυτή είναι πιο ακριβή από την κλασική αποστείρωση, καθώς απαιτεί την αγορά εξοπλισμού όμως είναι εξίσου γρήγορη και αποτελεσματική.
  • Αν επιλέξετε αποστείρωση μικροκυμάτων, θα πρέπει καταρχάς τα μπιμπερό που χρησιμοποιείτε να μπορούν να μπαίνουν στα μικροκύματα. Τοποθετείτε τα μπιμπερό και τις θηλές σε έναν κατάλληλο αποστειρωτή για μικροκύματα με όσο νερό ορίζουν οι οδηγίες του αποστειρωτή και τον βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων συνήθως για 10 λεπτά.

 Για να αποστειρώσετε τα σκεύη με βράσιμο πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Αποστείρωση για πρώτη φορά
Οποιοδήποτε σκεύος αγοράζετε για την σίτιση του μωρού πρέπει να το πλένετε πολύ καλά και να το αποστειρώνετε.

1.   Βγάλτε τα μπουκάλια, τις θηλές και τις πιπίλες από τις συσκευασίες και μαζέψτε τα όλα μαζί. Ξεχωρίστε τις θηλές από τους δακτυλίους.


2.      Πλύνετε όλα τα σκεύη με πολύ ζεστό νερό και σαπούνι.


3.      Βάλτε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό όπου έχετε προσθέσει ελάχιστες σταγόνες λεμονιού ή ξυδιού για τα άλατα και ανάψτε την εστία.



4.  Βάλτε όλα τα σκεύη στο νερό, όμως προσέξτε να μην βάλετε περισσότερα από ότι μπορεί να χωρέσει η κατσαρόλα. Όταν θα αρχίζει να βράζει το νερό μπορεί να πετάγεται έξω από την κατσαρόλα.


5.   Περιμένετε έως ότου το νερό να βράσει τουλάχιστον για 5 λεπτά πριν να βγάλετε κάποιο σκεύος.

6.      Χρησιμοποιείστε μια λαβίδα για να βγάλετε τα σκεύη από το βραστό νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιρούνι αντί για λαβίδα.

7.    Βάλτε τα σκεύη σε ένα καθαρό ράφι για πιάτα ή σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.
8.      Επιτρέψτε τα μπουκάλια να στεγνώσουν στον αέρα πριν να τα συναρμολογήσετε.
9.   Βάλτε τις θηλές μέσα στα μπουκάλια με τις καλύπτρες από πάνω και βιδώστε τους δακτυλίους.
10.    Αποθηκεύστε τα μπουκάλια όρθια μέσα στο ψυγείο.

Συμβουλές

  • Τις επόμενες φορές πριν από κάθε αποστείρωση, τα σκεύη (μπιμπερό, θηλές, πιπίλες, καλύπτρες) πρέπει να καθαρίζονται καλά και να πλένονται προσεκτικά με σαπουνάδα και πολύ ζεστό νερό. Προσέξτε να καθαρίζετε πολύ καλά με την ειδική βούρτσα τα υπολείμματα του γάλακτος από το εσωτερικό των μπουκαλιών και από τις θηλές. Αφού ξεπλύνετε όλα τα σκεύη με τρεχούμενο νερό, είναι έτοιμα προς αποστείρωση. Αν θέλετε μπορείτε να τα βάζετε και στο πλυντήριο πιάτων.
  • Μη σκουπίσετε, ούτε να πλύνετε ξανά τα μπιμπερό πριν τα χρησιμοποιήσετε.
  • Ποτέ μην αγγίζετε το μπιμπερό και το θήλαστρο από τις εσωτερικές τους επιφάνειες γιατί αυτές είναι που θα έρθουν σε επαφή με το γάλα.
  • Αποστειρώνετε τις πιπίλες ανά τακτά διαστήματα για να αποφύγετε την επιμόλυνση με μικρόβια, ιδιαίτερα αν το μωρό έχει ίωση ή η πιπίλα έπεσε κάτω στο έδαφος.
·         Στον αποστειρωτή, αφήνοντας τα υπόλοιπα μπιμπερό σκεπασμένα στη συσκευή, παραμένουν αποστειρωμένα για 24 ώρες.
·         Η αποστείρωση των σκευών σταματά τη στιγμή που αρχίζει το μωράκι σας τις στερεές τροφές. Η αποστείρωση των σκευών πρέπει να συνεχίζεται το πολύ μέχρι πέντε μηνών.

Websites
http://www.wikihow.com/Sterilize-Baby-Bottles

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου