Pages

Subscribe:

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μέτρα ανακούφισης για τα μωρά που είναι ανήσυχα και κλαίνε επίμονα


Βασικές ανάγκες
  • Σίτιση. Ελέγξτε αν πεινάει- δώστε του γάλα.
  • Ρέψιμο του μωρού.
1.       Ένα μωρό που κλαίει μπορεί να καταπιεί μεγάλη ποσότητα αέρα. Αυτό μπορεί να το κάνει να μην νοιώθει άνετα και να επιδεινώνεται το κλάμα του. Προσπαθήστε να τον κάνετε να ρευτεί με ελαφρά κτυπηματάκια στην πλάτη του. Η κλασική στάση, με το κεφάλι του μωρού πάνω από τον ώμο σας δουλεύει καλά, μπορεί όμως σας λερώσει στην πλάτη. Άλλες μέθοδοι: να βάλετε το μωρό ξαπλωμένο στην αγκαλιά σας ή καθιστό με το ένα χέρι σας να υποστηρίζει το στήθος και το λαιμό του.
2.       Το μωρό πρέπει να ρεύεται συχνά – ενδιάμεσα και στο τέλος του γεύματος του.
  • Αλλαγή της πάνας. Εάν η πάνα του μωρού είναι βρεμένη ή λερωμένη, το μωρό θα είναι ανήσυχο. Ελέγξτε την πάνα και αλλάξτε την.
  • Βγάλτε όλα τα ρούχα του μωρού για να βεβαιωθείτε ότι δεν το ενοχλεί κάποιο ρούχο (τσιμπάει).
Επαφή ηρεμίας/ανακούφισης
Δημιουργία περιβάλλοντος μήτρας
Μετά από εννέα μήνες στο ζεστό, σκοτεινό περιβάλλον της μήτρας, ο κόσμος μπορεί να φαίνεται στο νεογέννητο σαν ένα τρομακτικό μέρος.

*      Φάσκιωμα.  Σε μερικές περιπτώσεις, η προσπάθεια τοποθέτησης του μωρού όπως ήταν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μωρό. Με το φάσκιωμα μπορείτε να τα κάνετε να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Τυλίξτε το μωρό καλά με μια μικρή ελαφριά κουβέρτα. Στο ερώτημα πόσο σφιχτά; Η απάντηση είναι τόσο ώστε να μην μπορεί να στριφογυρίζει τα χέρια και τα πόδια.

*      Βάλτε το μωρό σε μάρσιπο. Σε αρκετούς πολιτισμούς, τα μωρά περνούν την περισσότερη ημέρα κρεμασμένα σε μάρσιπους στην πλάτη ή το στήθος της μητέρας τους. Όταν βάζετε το μωρό σας που υποφέρει από κολικούς σε μάρσιπο, αναγκάζεται να φωλιάσει μαζεμένο, όπως ήταν στη μήτρα και με λίγη τύχη μπορεί να νανουριστεί από την κίνηση και να κοιμηθεί. Το μάρσιπο σας ξεκουράζει τα χέρια και τα αφήνει ελεύθερα να κάνετε κάποια δουλειά.
*       Κρατήστε το μωρό αγκαλιά.
*       Δώστε ελαφρά κτυπηματάκια στην πλάτη του μωρού με κανονικό ρυθμό ή στον ρυθμό των καρδιακών κτύπων.
*       Μεταφέρετε το μωρό σε ¨κράτημα κολικού ή μπάλας¨ (ξαπλωμένο στο αντιβράχιο σας, με την κοιλιά κάτω και το χέρι σας να υποστηρίζει το στήθος του).
*       Ξαπλώστε το μωρό πάνω στα πόδια σας και απαλά τρίψτε την πλάτη του, ενώ ταυτόχρονα ανασηκώνετε τις φτέρνες σας.
*       Ξαπλώστε στο μωρό μπρούμυτα στο κρεβάτι ή το πάτωμα και απαλά χτυπήστε την πλάτη του.
*       Ξαπλώστε στο πλάι με το μωρό κοντά σας, να ακούει τους καρδιακούς κτύπους σας.
*       Μασάζ .  Θυμηθείτε την ανακούφιση που προσφέρει η δική σας επαφή με το μωρό που υποφέρει από κολικούς. Πολλά μωρά αγαπούν την επαφή δέρμα με δέρμα. Μελέτες έχουν βρει ότι τα μωρά που τους κάνουν μασάζ, κλαίνε λιγότερο και κοιμούνται καλύτερα. Βγάλτε τα ρούχα από το μωρό και χρησιμοποιείστε αργές, σταθερές κυκλικές κινήσεις (χαϊδέματα) στα πόδια, χέρια, πλάτη, θώρακα και πρόσωπο. Μπορεί να ηρεμήσει και εσάς την ίδια.
Μείωση των ερεθισμάτων
*      Χαμηλώστε τα φώτα και μειώστε τον θόρυβο.
*      Μην το παίρνετε πολλές αγκαλιές.

Ανακουφιστικοί ήχοι
Όπως ο δυνατός θόρυβος από κεραυνό ή από ένα μπαλόνι που σπάει μπορεί να προκαλέσει κλάμα στο μωρό σας, έτσι και οι ηρεμιστικοί ήχοι μπορεί να ηρεμήσουν το μωρό σας και να σταματήσει να κλαίει. Το μωρό συνήθισε τον συνεχή ήχο της καρδιά σας στη διάρκεια των 9 μηνών που βρισκόταν στη μήτρα. Για τον λόγο αυτό, πολλά μωρά ηρεμούν από κάποιο μονότονο θόρυβο, ιδιαίτερα από ήχους που μοιάζουν με τον ήχο της μήτρας.
*      Ίσως ανακαλύψετε ότι το μωρό σας ηρεμεί όταν ακούει τον λευκό ήχο κάποιας μηχανής, τον ηχογραφημένο καρδιακό κτύπο ή το βουητό των οικιακών συσκευών όταν λειτουργούν, όπως του πλυντηρίου πιάτων ή των ρούχων, της ηλεκτρικής σκούπας, του στεγνωτήρα μαλλιών, ανεμιστήρα. Αν δείτε ότι κάποιος ήχος φαίνεται ότι προκαλεί ανακούφιση στο μωρό σας όταν κλαίει, ηχογραφείστε τον ήχο αυτόν και βάλτε τον να παίζει όταν το μωρό σας είναι αναστατωμένο.
*      Επίσης, τα μωρά αγαπούν να ακούν τις φωνές των αγαπημένων τους προσώπων. Πειραματισθείτε με το να τραγουδήσετε στο μωρό σας ένα ήρεμο νανούρισμα ή να σιγοτραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι και χορέψτε μαζί του μέσα στο δωμάτιο.
Μουσική και ρυθμός
*      Βάλτε να ακούσετε μουσική. Πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη μουσικής για να δείτε σε ποιο θα ανταποκριθεί το μωρό σας.
Ρυθμική κίνηση / αλλαγή βηματισμού
*      Δώστε του να φάει σε κίνηση (ενώ περπατάτε τριγύρω ή το κουνάτε).
*       Κάντε στο μωρό ένα ζεστό μπάνιο. Πολλά μωρά απολαμβάνουν την αίσθηση του ζεστού νερού που έρχεται σε επαφή με το δέρμα τους.
*       Τα μωρά έχουν συνηθίσει από την μήτρα να είναι σε αργή κίνηση. Για να μιμηθείτε την κίνηση αυτή και να κοιμηθεί :
o        Πάρτε το μωρό αγκαλιά και βηματίσετε μέσα στο δωμάτιο,
o        Ανεβείτε- κατεβείτε σκαλιά.
o        Βάλτε το σε κούνια.
o        Καθίστε σε μια κουνιστή καρέκλα και κουνηθείτε μαζί.
o        Καθίστε σε ένα μεγάλο μπαλόνι (όπως αυτό που κάνουν πιλάτες).
o        Κρατήστε το μωρό και κάντε ελαφρές αναπηδήσεις, λικνιστείτε ή χορέψτε.
o        Βάλτε το μωρό σε μάρσιπο ή σε καροτσάκι και περπατήστε  μέσα στο δωμάτιο ή πηγαίνετε βόλτα έξω.
o        Βάλτε το μωρό σε μια παιδική κούνια (αν είναι αρκετά μεγάλο).
o        Βγείτε βόλτα έξω με το καρότσι.
o        Μια βόλτα με το αυτοκίνητο πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήρια.
*      Βγείτε με το μωρό έξω για να δείτε τα δένδρα.

Σσσσς!

*       Φωνάξτε κατευθείαν στο αυτί του μωρού Σσσσς μπορεί να ηρεμήσει το μωρό. Αρχίστε το Σσσσς απαλά και ευγενικά, όμως οι ειδικοί λένε να μην φοβάστε να φωνάξετε Σσσσς δυνατά έτσι που να σας ακούσει το μωρό πάνω από το κλάμα του.

Κάντε ένα διάλειμμα

Παρηγορώντας το μωρό σας κάθε νύκτα είναι τρομακτικά σκληρό. Είναι φυσιολογικό να νοιώθετε καταβεβλημένη, αναστατωμένη και ότι δεν είστε ικανή για αυτή την δουλειά.

  Αν δεν αντέχετε άλλο, να θυμάστε, ότι αν θυμώσετε το μωρό θα κλαίει χειρότερα. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε  για τα αρνητικά σας συναισθήματα. Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν θυμό για τα μωρά τους κάποια στιγμή.
*     Φροντίστε να ξεσπάσετε, να ξεθυμάνετε ανώδυνα: δίνοντας μπουνιές στα μαξιλάρια, ξεσπώντας σε κλάμα κι εσείς. Αντιμετωπίστε το μωρό μόνο αφού νιώσετε  ότι έχετε ηρεμήσει εντελώς.

*       Αφήστε το μωρό σας στον σύζυγο σας ή σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο για λίγη ώρα και διαθέστε τον χρόνο για ότι θέλετε εσείς.

*   Αν δεν έχετε αυτή την επιλογή, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αφήσετε το μωρό σας να κλαίει για λίγο στην κούνια του, για όσο χρόνο χρειάζεστε να ηρεμήσετε.

*      Εάν το κλάμα του μωρού σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο σας, βάλτε το μωρό σε ασφαλές μέρος, όπως την κούνια του και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο για να ηρεμήσετε και να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας.

*      Ασχοληθείτε με κάτι άλλο, όπως:

§         κάντε ένα ντους.

§         Καλέστε μια φίλη ή συγγενή για παρέα και συμβουλές.

§         Ετοιμάστε κάτι να φάτε.

§         Βάλτε μια ήσυχη μουσική για να σας αποσπάσει.

*      Πάρτε δύο βαθιές ανάσες.

*      Πέστε στον εαυτό σας ότι είναι μια φάση και θα περάσει.

*   Ότι και να κάνετε, μην αντιδράσετε κουνώντας έντονα το παιδί. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε βλάβη στον εγκέφαλο του μωρού.


Επισκεφτείτε το παιδίατρο σας
Αν ανησυχείτε ότι κάτι συμβαίνει με το μωρό σας, πηγαίνετε το μωρό σας στο παιδίατρο για να σας δώσει οδηγίες και να αποκλείσει ιατρικές αιτίες. Μερικά μωρά έχουν την τάση να κλαίνε περισσότερο από όλα. Έτσι την επόμενη φορά που το μωρό σας θα κλαίει γοερά και εσείς θα στεναχωριέστε, να θυμάστε ότι δεν είναι δικό σας λάθος και δεν θα συμβαίνει για πάντα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου