Pages

Subscribe:

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Το μωρό που κλαίει και τι μπορείτε να κάνετε (1)


 Το όνειρο: Το μωρό σας κοιμάται όλη την νύκτα μετά από λίγε εβδομάδες μετά τον τοκετό, γουργουρίζει ευτυχισμένο όσο εσείς κάνετε κάποιες από τις δουλειές σας και είναι ανήσυχο μόνο όταν η πείνα χτυπάει κόκκινο.

Η πραγματικότητα:  το μωρό σας αρχίζει να είναι ανήσυχο και να κλαίει απαρηγόρητα μόλις αρχίζει το απόγευμα ή αργά βράδυ, ακριβές τότε που εσείς εξαντλημένοι θέλετε να ησυχάσετε και να ξεκουραστείτε. Δεν είχατε καμιά ιδέα ότι ένα μωρό μπορεί να κλαίει για τόση ώρα.

Σας ακούγεται οικείο;

 

Από εξελικτική σκοπιά, το κλάμα είναι μια συμπεριφορά δεσίματος, που προάγει την προσέγγιση του βρέφους με το άτομο που το φροντίζει, την μητέρα του, με σκοπό την επιβίωση του και την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών.
Δεν υπάρχει άλλη χρονική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας όλα τα μωρά κλαίνε τόσο πολύ, όσο τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής. Τα περισσότερα μωρά κλαίνε φυσιολογικά 2 με 3 ώρες την ημέρα, ενώ αυτό συνήθως  μοιράζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι μικρότερης διάρκειας. Όμως μόνο το 20% των βρεφών κλαίνε υπερβολικά και είναι ευερέθιστα.
Παρόλο που από καιρό αναγνωρίζεται ότι μερικά βρέφη κλαίνε περισσότερο από άλλα, η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη.
Το επίμονο κλάμα των βρεφών έχει συνδεθεί με κατάθλιψη της μητέρας, με άγχος στην οικογένεια, με διάσπαση της οικογένειας και με κακοποίηση του παιδιού.

 

 Αποκωδικοποιώντας τα δάκρυα

Το μωρό που κλαίει προσπαθεί να σας πει κάτι. Η δική σας δουλειά είναι να ανακαλύψετε, γιατί το μωρό σας κλαίει και τι μπορείτε να κάνετε σχετικά με αυτό.

 

1.        Πεινάω

Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε μόλις ακούσετε το μωρό να κλαίει και ίσως έχετε δίκιο.

Τα περισσότερα νεογέννητα τρώνε κάθε λίγες ώρες όλο το 24ωρο. Μερικά μωρά γίνονται έξαλλα, όταν αρχίζουν να πεινάνε. Τρώνε τόσο λαίμαργα μόλις αρχίζει το φαγητό που καταπίνουν και αέρα μαζί με το γάλα, που μπορεί να προκαλέσει εμετούς, να παγιδεύσει αέρα στο στομάχι με αποτέλεσμα περισσότερο κλάμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Για να αποφύγετε όλη αυτή την φρενίτιδα, ανταποκριθείτε στα πρώτα σημάδια πείνας του μωρού. Αν το μωρό σας αρχίζει καταπίνει αέρα στη διάρκεια του γεύματος, κάντε ένα διάλειμμα. Επίσης, βάλτε το μωρό να ρευτεί στη διάρκεια, αλλά και στο τέλος κάθε γεύματος.

*      Εάν θηλάζετε, η γεύση του γάλακτος σας μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το τι πίνετε και τρώτε. Αν υποπτευθείτε ότι το μωρό σας είναι πιο ανήσυχο μετά από κάποια τροφή ή ποτό που πήρατε, αποφύγετε την συγκεκριμένη τροφή ή ποτό για μερικές ημέρες για να δείτε αν υπάρχει διαφορά.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι ώρα του φαγητού είναι:
·         Κάνει ζωηρούς θορύβους με τα χείλη του.
·         Κάνει θηλαστικές κινήσεις.
·         Ψάχνει (αντανακλαστικό αναζήτησης), όταν του χαϊδέψετε το μάγουλο γυρίζει το κεφάλι προς τα εκεί.
·         Βάζει τα χέρια του στο στόμα.
·         Τελειώνοντας ένα γεύμα γρήγορα ψάχνει γύρω για περισσότερο
·         Κλαίει. Το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι πείνας και το πιο έντονο.

 

2.  Θέλω να ρευτώ

Το μωρό σας κλαίει αμέσως μετά από το φαγητό. Τα μωρά καταπίνουν αέρα όταν θηλάζουν ή τρέφονται με μπιμπερό και αν ο αέρας δεν αποβληθεί, μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό ρέψιμο.

*      Μερικά μωρά ενοχλούνται έντονα όταν έχουν αέρα στην κοιλίτσα τους και πρέπει να ρεύονται οπωσδήποτε και άλλα δεν τους νοιάζει καθόλου αν θα ρευτούν.

 

3.  Θέλω να θηλάζω κάτι

Τα μωρά έχουν πολύ ισχυρό ένστικτο θηλασμού και είναι για αυτά μια δραστηριότητα που προκαλεί  ηρεμία και παρηγοριά, σταθεροποιεί τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνει το στομάχι.

Τι μπορείτε να κάνετε

*    Αν το μωρό δεν πεινάει, δοκιμάστε ένα καθαρό δάκτυλο ή πιπίλα.

 

4.  Είμαι κουρασμένο

Σαν ενήλικες θεωρούμε ότι τα μωρά, όταν είναι κουρασμένα μπορούν πολύ εύκολα να κοιμηθούν οποιαδήποτε ώρα. Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Γιατί τα μωρά όταν κουραστούν υπερβολικά είναι συχνά ανήσυχα και κλαίνε.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Βάλτε το μωρό για ύπνο με τα πρώτα σημάδια ότι είναι έτοιμα για ύπνο – χασμουριέται, τα μάτια του κλείνουν. Ίσως το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο ύπνο από ότι νομίζετε. Τα νεογέννητα κοιμούνται έως και 16 ώρες την ημέρα. Μερικά κοιμούνται ακόμη περισσότερο.

5.  Είμαι βρεγμένο

Μερικά μωρά δεν ανέχονται την ύπαρξη μιας βρεμένης ή λερωμένης πάνας και αντιδρούν αμέσως με έντονο κλάμα. Άλλα μωρά αντέχουν την βρώμικη πάνα για περισσότερο χρόνο.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Ελέγχετε την πάνα του μωρού σας συχνά για να είστε σίγουρες ότι είναι καθαρή και στεγνή.

 

6.  Θέλω να κινηθώ

*      Μερικές φορές για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο κούνημα ή περπάτημα μέσα στο σπίτι.

*      Άλλες φορές η αλλαγή της θέσης είναι αυτό που χρειάζεται. Αν κουνούσατε το μωρό κρατώντας το ανάσκελα και δεν βοηθάει, δοκιμάστε άλλη στάση. Βάλτε το μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας (κράτημα σαν μπάλα) πιέζοντας την κοιλίτσα του και υποστηρίζοντας το κεφάλι του, στη συνέχεια κάντε ρυθμικές κινήσεις πάνω κάτω ή γύρω - γύρω. Η πίεση στην κοιλίτσα μπορεί να ελευθερώσει τα αέρια που μπορεί να το ενοχλούν.

*      Έχοντας στο μυαλό σας τα μέτρα ασφαλείας, προσπαθήστε με μια κούνια για μωρά ή ένα βρεφικό κάθισμα που δονείται.

*      Εάν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε μια βόλτα με το καροτσάκι.

*      Μια βόλτα με το αυτοκίνητο ίσως αποδειχθεί σωτήρια.

 

7.  Ζεσταίνομαι - κρυώνω

Το μωρό που ζεσταίνεται μπορεί να μην νοιώθει άνετα. Το ίδιο συμβαίνει και αν κρυώνει. Συνήθως τα μωρά κλαίνε περισσότερο όταν κρυώνουν.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Προσθέστε ή αφαιρέστε κάποιο ρούχο, αναλόγως τι χρειάζεται.

*      Τα νεογέννητα χρειάζονται επιπλέον άλλη μια στρώση ρούχων από αυτά που φοράτε εσείς για να νοιώθετε άνετα.

 

8.  Νοιώθω μοναξιά

Τα μωρά χρειάζονται πολλές αγκαλιές. Στα μωρά αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε την φωνή τους ή τους καρδιακούς κτύπους τους, ενώ μπορούν να ανιχνεύουν την μοναδική μυρωδιά τους. Το κλάμα μπορεί να είναι ο τρόπος τους για να πουν ότι πρέπει να είναι κοντά στους γονείς τους.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Μερικές φορές το μωρό μπορεί να σταματήσει το κλάμα απλώς και μόνο βλέποντας σας, ακούγοντας τη φωνή σας ή χαϊδεύοντας το.

*      Επίσης, αν κάνετε στο μωρό ήπιο μασάζ ή ελαφρά χτυπηματάκια στην πλάτη μπορεί να το ηρεμήσουν.

 

9.  Δεν θέλω άλλο

Τα μωρά μαθαίνουν από τα ερεθίσματα του κόσμου γύρω τους, όμως μερικές φορές έχουν δυσκολία στην επεξεργασία όλων των ερεθισμάτων. Το κλάμα μπορεί να είναι ο τρόπος του μωρού για να πει ¨φθάνει πια – δεν θέλω άλλο¨, στα πολλά φώτα, στους ήχους, στο πέρασμα από αγκαλιά σε αγκαλιά.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Μετακινήστε το μωρό σε πιο ήσυχο περιβάλλον ή βάλτε το στην κούνια του.

*      Βάλτε να ακούει κάποιο  λευκό θόρυβο – όπως τον ήχο από τα κύματα της θάλασσας ή τον μονότονου ήχο του ηλεκτρικού ανεμιστήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας ή του στεγνωτήρα μαλλιών – μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μωρό σας.

*      Φασκιώστε το. Στα νεογέννητα αρέσει να αισθάνονται ζεστά και ασφαλή, όπως ήταν μέσα στο περιβάλλον της μήτρας. Με το φάσκιωμα μπορείτε να τα κάνετε να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Τυλίξτε το μωρό καλά με μια μικρή ελαφριά κουβέρτα.  Στο ερώτημα πόσο σφιχτά; Η απάντηση είναι τόσο ώστε να μην μπορεί να στριφογυρίζει τα χέρια και τα πόδια.

*      Αν το μωρό σας είναι μεγάλο για φάσκιωμα ή δεν του αρέσει, βάλτε το σε ένα ήρεμο μέρος και αφήστε το να ξεπεράσει μόνο του το ξέσπασμά του.

 

10.  Θέλω περισσότερα ερεθίσματα

Ένα απαιτητικό παιδί μπορεί να είναι κοινωνικό και να θέλει να βλέπει τον κόσμο. Συχνά ο μόνος τρόπος να σταματήσει το κλάμα είναι να παραμένει δραστήριο. Αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό για εσάς.

Τι μπορείτε να κάνετε

*      Προσπαθήστε να μεταφέρετε το μωρό σας σε μάρσιπο ή σαν σακίδιο στην πλάτη.

*      Σχεδιάστε πολλές δραστηριότητες.

*      Πηγαίνετε μαζί με άλλους γονείς με παιδιά.

*      Πηγαίνετε βόλτα σε μέρη φιλικά για παιδιά.

 

 

Το ηλικίας 7 μηνών μωρό μου θέλει συνεχώς να υπάρχει δραστηριότητα γύρω του. Εάν το αφήσω στο πάτωμα με τα παιχνίδια του, όταν εγώ κάνω άλλες δουλειές, αρχίζει να γκρινιάζει. Είναι ευτυχισμένο όταν το πάρω πάνω μου και κάνουμε δουλειές μαζί, όπως να πλύνουμε τα πιάτα, να βάλουμε πλυντήριο. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ήσυχο  όταν πηγαίνουμε σε διάφορα μαγαζιά και άλλα δημόσια μέρη, γιατί ενδιαφέρεται τόσο πολύ και είναι περίεργο για τον κόσμο.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου