Pages

Subscribe:

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Τα μπιμπερό και η Βισφαινόλη Α (BPA)




Τι είναι η Βισφαινόλη
Η Βισφαινόλη Α (BPA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται από το 1960 για την παραγωγή των polycarbonate πλαστικών και εποξινών ρητινών.
Τα πλαστικά αυτά έχουν πολλές εφαρμογές, όπως στην συσκευασία κάποιων τροφών, και ποτών, πχ το μπουκάλια του νερού, τα μπιμπερό, των δίσκων CD. Οι εποξικές ρητίνες χρησιμοποιούνται σαν βερνίκια για να καλύψουν μεταλλικά προϊόντα, όπως κονσέρβες τροφίμων, καπάκια μπουκαλιών και σωλήνες νερού. Η ουσία αυτή εμποδίζει την επιμόλυνση των τροφών με μικρόβια και δεν αφήνει να σκουριάσουν οι κονσέρβες.

Πως την προσλαμβάνει ο άνθρωπος;
Οι άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν την BPA κυρίως με την τροφή και τα αναψυκτικά.
Η BPA μπορεί να διηθηθεί στην τροφή από την εσωτερική επικάλυψη των τροφών σε κονσέρβα και από επιτραπέζια σκεύη φτιαγμένα από polycarbonate, από δοχεία αποθήκευσης τροφών, από μπουκάλια νερού και από τα μπιμπερό. Ο βαθμός διήθησης από τα μπουκάλια εξαρτάται κυρίως από την θερμοκρασία του υγρού ή του μπουκαλιού, παρά από το πόσο παλιό είναι το δοχείο.
Η BPA έχει βρεθεί στα ούρα ανθρώπων, στο μητρικό γάλα, στο αίμα εγκύων γυναικών και στο αίμα του ομφαλίου λώρου.

Γιατί θεωρείται επικίνδυνη;
Οι μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει ότι η έκθεση στην BPA έχει επιδράσεις στην ενδοκρινική λειτουργία των ζώων (μιμείται τις δράσεις των οιστρογόνων) και επιδράσεις στα έμβρυα και στα νεογέννητα.  Σε επιπρόσθετες μελέτες θα καθοριστούν ποια είναι τα επίπεδα έκθεσης των ανθρώπων για να προκληθούν παρόμοιες επιδράσεις
Οι αναφορές για τις πιθανές αρνητικές δράσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στα βρέφη και στα παιδιά, έκανε την ουσία BPA περιβόητη ανάμεσα στους γονείς.
Από το καλοκαίρι του 2012, το Αμερικάνικο FDA απαγόρευσε την χρήση της βισφαινόλης στην κατασκευή των μπιμπερό και των κυπέλων για μωρά.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Καθώς οι μελέτες συνεχίζονται, οι γονείς που ανησυχούν μπορούν να κάνουν την προσωπική τους επιλογή για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους, λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα:
  • Αποφύγετε τα μπιμπερό ή δοχεία από καθαρό πλαστικό με αριθμό ανακύκλωσης 3 και 7 και τα γράμματα “PC” που αναγράφονται πάνω τους. Μπορεί να περιέχουν BPA.
  • Χρησιμοποιείστε πλαστικά μπιμπερό με ετικέτα ή αναγνωρισμένα δεν περιέχουν BPA.
  • Χρησιμοποιείστε μπιμπερό φτιαγμένα από αδιαφανές πλαστικό. Τα μπουκάλια αυτά (φτιαγμένα από polyethylene ή polypropylene) δεν περιέχουν BPA. Μπορείτε επίσης να ψάξετε για τα σύμβολα ανακύκλωσης με τους αριθμούς 2 ή 5, τυπωμένα πάνω τους.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυάλινα μπουκάλια. Όμως πρέπει να γνωρίζετε τον κίνδυνο τραυματισμού σε σας ή το μωρό σας, εάν το μπουκάλι πέσει ή σπάσει.
  • Πετάξτε τα φθαρμένα μπουκάλια (αυτά που είναι θολά και γδαρμένα). Οι χημικές ουσίες διηθούνται πιο εύκολα, αν τα μπουκάλια είναι σπασμένα.
  • Επειδή η θερμότητα μπορεί να απελευθερώσει την BPA από το πλαστικό:
    • Μην βράζετε τα μπιμπερό από polycarbonate
    • Μην ζεσταίνετε τα μπιμπερό από polycarbonate σε φούρνο μικροκυμάτων.
    • Μην πλένετε τα μπιμπερό από polycarbonate σε πλυντήριο πιάτων.
Άλλα μέτρα:
  • Μειώστε την χρήση τροφών σε κονσέρβες.
  • Όταν είναι δυνατόν επιλέξτε δοχεία αποθήκευσης τροφών από γυαλί, πορσελάνη ή stainless steel.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε την πιθανή έκθεση στην ουσία Βισφαινόλη και τους κινδύνους της. Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Όταν προσθέτετε στερεές τροφές στο μωρό σας, συνεχίστε να θηλάζετε τουλάχιστον έως τους 12 μήνες.

websites
http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/pages/Baby-Bottles-And-Bisphenol-A-BPA.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου