Pages

Subscribe:

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Διατροφή του μωρού τον 4ο - 6ο μήνα της ζωής - Γενικά


Μέχρι σήμερα οι συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας της Παιδιατρικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έναρξη των στερεών τροφών αναφέρουν να περιμένετε έως την ηλικία των 6 μηνών, πάντως όχι νωρίτερα από τους 4 μήνες.
Το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες του μωρού στους πρώτους 6 μήνες της ζωής.
Εάν το μωρό σας παίρνει σταθερά βάρος κάθε μήνα και είναι ευχαριστημένο μόνο με το γάλα, ίσως είναι καλλίτερα να περιμένετε μέχρι τον 6ο μήνα για να αρχίσετε στερεές τροφές.
Η ηλικία των 6 μηνών είναι μια ηλικία οδηγός, δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά είναι ικανά να φάνε στερεές τροφές στην ηλικία αυτή. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και μερικά παιδιά αναπτύσσονται πιο γρήγορα από άλλα.
Τα μωρά πριν του 4 μήνες της ζωής δεν έχουν ανάγκη από στερεές τροφές. Η κατανάλωση στερεών τροφών εκθέτει τα μωρά σε πρόσθετα παθογόνα και οι στερεές τροφές δεν παρέχουν τα ανοσολογικά οφέλη του μητρικού γάλακτος που αντικαθιστούν. Η πρώιμη εισαγωγή των τροφών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρώιμη διακοπή του θηλασμού και αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ή σακχαρούχων τροφών στην ηλικία του ενός χρόνου.
Οι εμβρυικές αποθήκες σιδήρου και ψευδαργύρου αδειάζουν περίπου στου 6 μήνες, η πρώιμη χορήγηση κρέατος έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει μια καλή πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και τα μωρά ανέχονται τον πουρέ του κρέατος πολύ καλά. Ενώ ο σίδηρος στα βρεφικά δημητριακά έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα.

Πως θα ξέρω ότι το μωρό μου είναι έτοιμο να δεχθεί στερεές τροφές;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ετοιμότητα  του κάθε παιδιού εξαρτάται από το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Το μωρό σας είναι έτοιμο να προχωρήσει στις στερεές τροφές όταν:
  • Κρατάει το κεφάλι ψηλά. Το μωρό σας για να αρχίσει τις στερεές τροφές πρέπει να έχει καλό έλεγχο του κεφαλιού και του αυχένα. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά τον 4ο μήνα της ζωής
  • Δείχνει ενδιαφέρον - Ανοίγει το στόμα. Το μωρό σας είναι έτοιμο, όταν δείχνει ενδιαφέρον για το δικό σας φαγητό και προσπαθεί να το φθάσει ενώ σας παρακολουθεί να τρώτε. Επίσης, ανοίγει το στόμα με όρεξη να φάει, όταν πλησιάζετε ένα κουτάλι με φαγητό.
  • Το μωρό είναι αρκετά μεγάλο για να δεχθεί τις στερεές τροφές. Το μωρό είναι ικανό να δεχθεί τροφές, όταν το βάρος γέννησης του έχει διπλασιασθεί (γύρω στου 4 μήνες) και με ελάχιστο βάρος σώματος περίπου τα 6 κιλά.
  • Μπορεί να καθίσει.  Το μωρό αρχίζει να κάθεται με κάποια υποστήριξη, γύρω στους 6 μήνες της ζωής. Ευτυχώς οι μοντέρνες υψηλές καρέκλες και οι καρέκλες φαγητού μπορούν να υποστηρίξουν τα μωρά που δεν μπορούν να κάθονται από μόνα τους.
  • Δείχνει ότι χόρτασε. Το μωρό μπορεί να δείξει ότι χόρτασε γυρίζοντας το κεφάλι μακριά ή μην ανοίγοντας το στόμα.
  • Δέχεται το κουτάλι (πχ, δεν το σπρώχνει προς τα έξω με τη γλώσσα του). Το μωρό τους πρώτους 4 μήνες της ζωής έχει το αντανακλαστικό της εξώθησης της γλώσσας, που το προστατεύει από πνιγμονή. Μεταξύ 4 -  6 μηνών της ζωής το αντανακλαστικό αυτό υποχωρεί σιγά – σιγά και το μωρό αρχίζει να αναπτύσσει την ικανότητα να μετακινεί την τροφή από το μπροστινό μέρος του στόματος προς τα πίσω για να καταπιεί.

Πως θα δώσω τις στερεές τροφές

·         Προμηθευτείτε πολλές, πολλές σαλιάρες και ένα πλαστικό για να βάλετε κάτω από το καρεκλάκι του.
·         Όταν το μωρό είναι έτοιμο να αρχίσει στερεές τροφές, διαλέξτε μια ώρα που  δεν είναι κουρασμένο ή γκρινιάρικο.
·         Αν φοβάστε ότι το μωρό μπορεί να παρουσιάσει κάποια αντίδραση, δώστε τη νέα τροφή το πρωί, για να έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας.
·         Το μωρό πρέπει να πεινάει λίγο. Μην το αφήσετε να πεινάει πάρα πολύ. Αν πεινάει πολύ θηλάστε το πρώτα λίγο ή δώστε του λίγο από το γάλα που πίνει και μετά προσπαθήστε να του δώσετε την κρέμα και στο τέλος πάλι γάλα.
·         Βάλτε το μωρό να καθίσει στην αγκαλιά σας, ενώ το υποστηρίζετε ή σε μια βρεφική καρέκλα σε όρθια θέση. Τα βρέφη που κάθονται καλά, συνήθως μετά τους 6 μήνες της ζωής, μπορείτε να τα βάλετε σε μια ψηλή καρέκλα με ζώνη ασφαλείας.
·         Φέρτε το κουτάλι κοντά στα χείλη του μωρού και αφήστε το μωρό να μυρίσει και να γευτεί.  Παράλληλα μιλάτε στο μωρό σε όλη την διαδικασία πχ ¨Μμμμ είδες πόσο καλό είναι αυτό; Το μωρό σας δεν ξέρει τι να κάνει στην αρχή. Μπορεί να φαίνεται συγχυσμένο, να ζαρώνει την μύτη του. Μην εκπλαγείτε αν η πρώτη κουταλιά απορριφθεί. Περιμένετε ένα λεπτό και δοκιμάστε ξανά. Η περισσότερη τροφή που προσφέρεται στο μωρό σας σε αυτή την ηλικία, θα καταλήξει το πηγούνι του μωρού, στη σαλιάρα ή στο δίσκο της καρέκλας. Μην απελπίζεστε, απλώς τώρα αρχίζετε.
·         Οι τροφές εισάγονται στο διαιτολόγιο του παιδιού μία – μία και σε χρονικό διάστημα μεταξύ τους μια εβδομάδα. Έτσι, σας δίνετε η ευκαιρία να παρατηρήσετε αν η τροφή που δίνετε προκαλεί διάφορες αντιδράσεις, αλλεργικές ή μη – εξάνθημα, αίμα στα κόπρανα, διάρροια ή εμετούς.
·         Στην αρχή οι ποσότητες της νέας τροφής είναι μικρές και συμπληρώνουμε με γάλα.  Την πρώτη ημέρα θα δώσετε ένα – δύο κουτάλια του γλυκού και στη συνέχεια η ποσότητα της κρέμας ή του φαγητού αυξάνεται κάθε ημέρα δύο - τρία κουτάλια, έως ότου την 4η με 5η ημέρα, χορταίνει μόνο με την κρέμα. Με τον τρόπο αυτό το μωρό μαθαίνει να καταπίνει τις στερεές τροφές.
·         Τις στερεές τροφές θα τις δίνετε με του κουταλάκι. Καλλίτερο είναι το πλαστικό κουτάλι με στρογγυλές άκρες. Όχι μεταλλικό.
·         Τις στερεές τροφές δεν πρέπει να τις δίνετε με το μπουκάλι, εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος.
·          Χρήσιμη επισήμανση: Αρχίστε να χορηγείτε το νερό μετά από κάθε γεύμα με στερεές τροφές. Στην αρχή χορηγείστε το με το μπιμπερό, όμως μετά την ηλικία των 6 μηνών είναι καλή ηλικία για να βάλετε το κύπελλο.
  Χρειάζεται να ξεφλουδίζω όλα τα φρούτα και τα λαχανικά;

Όταν αρχίζετε στερεές τροφές πριν τους 6 μήνες της ζωής, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας είναι ακόμη ανώριμο. Για το λόγο αυτό είναι καλλίτερο να αποφεύγεται την φλούδα, γιατί θα είναι δύσκολο να χωνευθεί από το μωρό. Μετά τους έξι μήνες θα μπορείτε να αφήνετε κάποια φρούτα με την φλούδα τους, ειδικά αν είναι βιολογικής προέλευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου