Pages

Subscribe:

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (2)


Πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα στο νεογέννητο;

  • Συμπληρώματα όπως νερό, σακχαρόνερο, ξένο γάλα ή άλλα υγρά δεν πρέπει να χορηγούνται στο μωρό που πρόκειται να θηλάσει, εκτός και αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι.

Πρέπει να δίνεται πιπίλα στο νεογέννητο;

  • Αποφύγετε την σύγχυση της θηλής. O θηλασμός από το στήθος είναι διαφορετικός από τον θηλασμό της πιπίλας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρώιμη χρήση των τεχνητών πιπίλων έχει σχέση με μείωση του αποκλειστικού θηλασμού και της διάρκειας του θηλασμού, αν και δεν είναι σαφές αν οι τεχνητές πιπίλες προκαλούν πρόβλημα στον θηλασμό ή αποκαλύπτουν εάν πρόβλημα που υπάρχει.
  • Περιμένετε μέχρι να εγκατασταθεί καλά ο θηλασμός. Να έχετε υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως ότου εγκατασταθεί μια ρουτίνα στο θηλασμό. Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής συνιστά να περιμένετε περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό πριν να δώσετε πιπίλα.

Που κοιμάται το μωρό στο σπίτι;

Στο σπίτι, το μωρό πρέπει να κοιμάται σε κούνια ή κρεβατάκι στο ίδιο δωμάτιο με την μαμά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, για να μπορεί η μαμά να θηλάσει πιο εύκολα την νύκτα. Εξάλλου το να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο του συνδρόμου του ξαφνικού θανάτου του μωρού.


Πόσο καιρό πρέπει να θηλάσω το μωρό μου;

  • Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής συνιστά τα μωρά να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι αρκετός να υποστηρίξει την βέλτιστη αύξηση και ανάπτυξη του μωρού και συνεχίζει να παρέχει προστασία από διάρροια και αναπνευστικές λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό δεν χρειάζεται πρόσθετες τροφές ή άλλα υγρά εκτός και αν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους.
  • Ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής και για όσο χρονικό διάστημα θέλουν η μητέρα και το παιδί.
  • Δεν υπάρχει ανώτερο χρονικό περιθώριο για την διάρκεια του θηλασμού, όπως δεν υπάρχουν και στοιχεία ότι προκαλείται ψυχολογική ή αναπτυξιακή βλάβη αν το παιδί θηλάζει μέχρι και το 3ο έτος της ζωής  ή και περισσότερο.


Πότε θα δώσω στερεές τροφές;

  • Οι συμπληρωματικές τροφές πρέπει να αρχίζουν σταδιακά γύρω στους έξι μήνες της ζωής. Σε μερικά μωρά με ιδιαίτερες ανάγκες ή που είναι έτοιμα να δεχθούν στερεές τροφές πιο ενωρίς, οι συμπληρωματικές τροφές μπορεί να αρχίσουν από τον 4ο μήνα της ζωής. Άλλα μωρά που δεν είναι έτοιμα να δεχθούν στερεές τροφές μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και τον 8ο μήνα της ζωής.
  • Η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών πριν από τον 6ο μήνα της ζωής γενικά δεν αυξάνει την πρόσληψη των συνολικών θερμίδων ή τον ρυθμό αύξησης. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα με τροφές που δεν προσφέρουν την προστασία του μητρικού γάλακτος.
  • Του πρώτους 6 μήνες της ζωής, ακόμη και στα θερμά κλίματα, δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση νερού ή χυμών, τα οποία μπορεί να μολυσμένα ή έχουν αλλεργιογόνα.
  • Τα μωρά που σταματούν να θηλάζουν πριν τους 12 μήνες της ζωής, δεν πρέπει να παίρνουν αγελαδινό γάλα, αλλά ενισχυμένο τροποποιημένο βρεφικό γάλα.

Τι γίνεται αν το μωρό είναι πρόωρο ή άρρωστο;

  • Πολλά πρόωρα και σοβαρά άρρωστα μωρά μπορούν τελικά να θηλάσουν. Το ανθρώπινο γάλα έχει δείξει ότι είναι πολύ ευεργετικό για τα πρόωρα και άρρωστα νεογέννητα βοηθώντας τα να μεγαλώσουν και να μην νοσήσουν. Εάν έχετε άρρωστο ή πρόωρο μωρό, αρχίστε να βγάζετε το πρωτόγαλα με το χέρι ή με αντλία, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ενώ είστε στο νοσοκομείο.


  • Αν εσείς φύγετε για το σπίτι και το μωρό παραμείνει στο νοσοκομείο, συζητήστε με το γιατρό σας  να βγάζετε το γάλα στο σπίτι και να τρέφεται το μωρό με αυτό μέσω σωλήνα σίτισης στο νοσοκομείο. Το γάλα θα το βγάζετε όσο συχνά θα θήλαζε το μωρό (περίπου 8 φορές το 24ωρο). Καθώς το μωρό θα γίνεται καλύτερα, θα μπορείτε να πηγαίνετε στο νοσοκομείο για να το θηλάζετε απευθείας από το στήθος σας.


Το μωρό μου είναι πολύ νευρικό και ευερέθιστο κάθε απόγευμα. Είναι φυσιολογικό;

  • Πολλά μωρά κάθε απόγευμα έχουν ένα διάστημα, από 1 έως 2 ώρες, που είναι νευρικά και ευερέθιστα. Στο διάστημα αυτό, το μωρό σας μπορεί να θέλει να θηλάζει πολύ συχνά και να το κρατάτε αγκαλιά συνεχώς. Ότι κι αν προσπαθήσετε να κάνετε για να το ανακουφίσετε, αυτό πάλι δεν θα είναι ευχαριστημένο. Μετά από αυτό το επεισόδιο, το μωρό κοιμάται για αρκετές ώρες χωρίς να σας ενοχλήσει.
  • Η καθημερινή αυτή νευρικότητα δεν έχει σχέση με χαμηλή παροχή γάλακτος ή άλλα σοβαρά προβλήματα.
  •  Όμως εάν το μωρό φαίνεται ασυνήθιστα ευερέθιστο, καλέστε το παιδίατρο για να αποκλείσει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου