Pages

Subscribe:

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Εφαρμογή αντίθετης πίεσης για πιο ευπίεστη θηλαία άλω



K. Jean Cotterman RNC, IBCLC 
Illustrations by Kyle Cotterman, Dayton, Ohio

Τι είναι:

Η εφαρμογή αντίστροφης πίεσης είναι ένας νέος τρόπος να μαλακώσει η θηλαία άλω για να μπορεί το μωρό να πιάσει την θηλή και να θηλάζει πιο εύκολα, καθώς εσείς και το μωρό μαθαίνετε. Ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι επώδυνος. Εάν η θηλαία άλω είναι  αρκετά μαλακή για να μπορεί να αλλάζει σχήμα κατά τον θηλασμό, τότε το μωρό μπορεί να βάλει άνετα τη θηλή σας μέσα στο στόμα του και να την εκτείνει, έτσι που η γλώσσα του και το πηγούνι του μπορούν να πιέσουν τους γαλακτοφόρους πόρους που βρίσκονται κάτω από την θηλαία άλω.
 Η μέθοδος αυτή δεν είναι ίδια, όπως το να βγάζεις γάλα με τα δάκτυλα. Μην περιμένετε να βγάλετε γάλα από την θηλή σας κατά την διάρκεια που μαλακώνετε την θηλή με αυτό τον τρόπο (Όμως δεν υπάρχει πρόβλημα εάν βγει λίγο γάλα από την θηλή).

Πότε μπορεί να βοηθήσει;

Δοκιμάστε την εφαρμογή αντίστροφης πίεσης τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό μόλις αντιληφθείτε ότι η θηλαία άλω σκληραίνει, υπάρχει πόνος όταν θηλάζει το μωρό ή  όταν οι μαστοί υπερπληρώνονται.
Ψηλαφίστε και νιώσετε την θηλαία άλω και τον βαθύτερο ιστό πιο κάτω. Είναι μαλακή και εύκολο να την πιέσετε, όπως το λοβό του αυτιού σας ή τα χείλη σας; Ή αντίθετα, την νοιώθετε σκληρή και δύσκολο να πιεσθεί, όπως το πηγούνι σας; Εάν ισχύει το δεύτερο, είναι καιρός να δοκιμάσετε την παραπάνω τεχνική πριν από κάθε θηλασμό. (Μερικές μητέρες μαλακώνουν την θηλαία άλω πριν από το γεύμα για μια εβδομάδα ή περισσότερο έως ότου το οίδημα υποχωρήσει, το μωρό ακούγεται όταν κατεβάζει το γάλα και ο θηλασμός γίνεται χωρίς η μητέρα να νοιώθει πόνο).

Γιατί έχει αποτέλεσμα;

Η τεχνική αυτή μετακινεί για λίγο το οίδημα προς τα πίσω και πάνω μέσα στον μαστό σας για να μαλακώσει η θηλαία άλω και με τον τρόπο αυτό μπορεί να αλλάξει μορφή και να εκταθεί η θηλή. Στέλνει ειδικό σήμα στο πίσω μέρος του μαστού να αρχίσει να μετακινεί γάλα προς τα εμπρός (αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος) όπου μπορεί να το φθάσει το μωρό με την γλώσσα του. Επίσης, εάν χρειάζεται να βγάλετε γάλα για το μωρό σας, είναι πιο εύκολο να βγάλετε γάλα με τα δάκτυλα ή με μικρές περιόδους  ήπιας άντλησης με ηλεκτρική αντλία σε χαμηλές στροφές, σε συνδυασμό με ήπιες μαλακτικές κινήσεις από την βάση του μαστού προς τη θηλή.

Που πρέπει να πιέσω;

Έχει μεγάλη σημασία να μαλακώσετε όλη την θηλαία άλω ταυτόχρονα, δηλαδή την περιοχή 2,5 εκατοστά γύρω - γύρω εκεί που συνδέεται με την θηλή σας. Μαλακώστε μεγαλύτερη περιοχή εάν το επιθυμείτε. Επίσης μπορεί να θέλετε να μαλακώσετε και την περιοχή που ακουμπά το πηγούνι του μωρού σας για να μπορεί να κινείται χωρίς δυσκολία πάνω στον μαστό σας. Η όλη διαδικασία αυτή δεν πρέπει να προκαλεί καμιά δυσφορία.

Με ποιον τρόπο θα πετύχω την εφαρμογή αντίθετης πίεσης;

Η τεχνική αυτή είναι τόσο εύκολη που η μητέρα μπορεί να την μάθει από το τηλέφωνο.


  1. Εσείς  ή το άτομο που σας βοηθά διαλέξτε μια στάση από τις παρακάτω εικόνες.
  2. Η μητέρα με κοντά τα νύχια, μπορεί να εκτελέσει μόνη της την τεχνική με ένα χέρι, ενώ με το άλλο ησυχάζει το μωρό της. Πιάνει την θηλή και τοποθετεί τα δάκτυλα της (δείκτη, μέσο, παράμεσο) λυγισμένα στο κάτω μέρος της θηλαίας άλω εκεί που όπου πηγαίνει η γλώσσα και το πηγούνι του μωρού, ενώ ο αντίχειρας βρίσκεται στο πάνω  μέρος της θηλαίας άλω. Στη θέση αυτή πιέζει ήπια αλλά σταθερά προς τα μέσα με κατεύθυνση προς τα πλευρά της και για περίπου 1 με 3 ολόκληρα λεπτά (Όσο να ακούσετε ένα τραγούδι).  Τα λυγισμένα δάκτυλα θα βυθίζονται στην κεντρική θηλαία άλω, με τις πρώτες αρθρώσεις των δακτύλων να αυξάνουν την περιφέρεια του εντυπώματος γύρω από την θηλή. Βλέπε εικόνα 1.
  3. Χαλαρώστε, αναπνεύστε ήρεμα, τραγουδήσετε ένα νανούρισμα, ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι ή βάλτε κάποιον άλλο να παρακολουθεί τον χρόνο ή βάλτε ένα χρονοδιακόπτη. Για να δείτε την θηλαία άλω καλλίτερα, χρησιμοποιείστε ένα καθρέπτη χεριού. Επαναλάβατε.
  4. Εάν οι μαστοί είναι πολύ μεγάλοι ή πολύ πρησμένοι, η μητέρα είναι καλλίτερα να ξαπλώσει ανάσκελα και η όλη διαδικασία να διαρκέσει περισσότερα. Με τον τρόπο αυτό το οίδημα αργεί να επιστρέψει στην θηλαία άλω και υπάρχει περισσότερος χρόνος για να θηλάσει το μωρό.
  5. Η μητέρα χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια της, τοποθετώντας τα δάκτυλα έτσι που να κυκλώσει την βάση της θηλής, με τις πρώτες φάλαγγες των δακτύλων να εφάπτονται στα πλαϊνά της θηλής για να σχηματίσουν έξι με οκτώ εντυπώματα. (Ακόμη και εάν δεν υπάρχει ορατό οίδημα, η περιοχή θα γίνει πολύ περισσότερο ευπίεστη). Δείτε εικόνα 2-3. http://video.answers.com/how-to-use-reverse-pressure-softening-during-engorgement-106182017
  6. Η μητέρα που έχει μακριά νύχια μπορεί να εκτελέσει την τεχνική αυτή σε δύο στάδια. Πρώτον, τοποθετείστε τους δείκτες ή και άλλα δάκτυλα των χεριών τεντωμένους σε αντίθετη κατεύθυνση με τις πρώτες αρθρώσεις να εφάπτονται στη θηλή από πάνω και κάτω. Μετά από μερικά λεπτά πίεσης προς τα μέσα, τοποθετήστε τα δάκτυλα έτσι ώστε να δείχνουν προς το δάπεδο με τις πρώτες αρθρώσεις να εφάπτονται στη θηλή στα πλάγια. (Εάν κάποιος άλλος βοηθάει την μητέρα, τα δάκτυλα του θα κοιτάζουν προς το ταβάνι). Εικόνα 4.
  7. Η μητέρα ή οποιοδήποτε άλλο άτομο την βοηθάει, μπορεί να εκτελέσει την τεχνική σε δύο στάδια πιέζοντας με τους αντίχειρες τοποθετημένους στη θηλαία άλω, με τις ονυχοφόρες φάλαγγες να εφάπτονται τη θηλή στα πλάγια και μετά αντίθετα, πάνα και κάτω από την θηλή, σχηματίζοντας εντυπώματα που επικαλύπτονται. Βλέπε εικόνα 5, 6.
  8. Ένα άτομο που βοηθάει την μητέρα, η οποία εκτελεί την τεχνική, μπορεί να σταθεί μπροστά ή ελαφρά πίσω και πλάγια από την μητέρα και να τοποθετήσει τα δάκτυλά του ή τους αντίχειρες πάνω από τα δικά της και δώσει επιπλέον δύναμη και υποστήριξη στα δάκτυλά της εάν το οίδημα είναι πολύ έντονο. Βλέπε εικόνα  7.
  9. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε για να εκτελέσετε την παραπάνω τεχνική με ένα μαλακό δακτύλιο από μια πιπίλα που θα την κόψετε στην μέση. Βλέπε εικόνα 8.
  10. Δεν υπάρχει πρόβλημα να επαναλάβετε την πίεση όσες φορές χρειάζεστε. Μπορεί να σχηματισθούν βαθιά εντυπώματα που θα διατηρηθούν αρκετό χρόνο για να πιάσει το μωρό την θηλαία άλω. Συνεχίστε να ελέγχετε πόσο μαλακή νοιώθετε την θηλαία άλω.
  11. Προσφέρετε τον μαστό σας έγκαιρα στο παιδί, όσο η περιοχή είναι μαλακή.
  12. Μαλακώνετε την θηλαία άλω ακριβώς πριν από κάθε γεύμα (ή άντληση) έως ότου το οίδημα υποχωρήσει. Για μερικές μητέρες  μπορεί να χρειασθούν 2 – 4 ημέρες.
  13. Χρησιμοποιείστε την ηλεκτρική αντλία για να βγάλετε γάλα για σύντομο χρονικό διάστημα με διαλείμματα και αν χρειάζεται εφαρμόστε ξανά αντίστροφη πίεση στην θηλαία άλω.

Εικόνα 1. Ένα χέρι “κράτημα σαν
Λουλούδι
Τα νύχια κοντά,
Τα δάκτυλα λυγισμένα.
Τοποθετήστε τα εκεί που
Θα πάει η γλώσσα του μωρού
Εικόνα 2. Δύο χέρια
Τα νύχια κοντά,
τα δάκτυλα λυγισμένα,
το καθένα ακουμπά
στο πλάι της θηλής
                                                                                        
Εικόνα 3

Εικόνα 4. Δύο βήματα, δύο χέρια,
2 με 3 τεντωμένα δάκτυλα σε κάθε πλευρά,
 οι πρώτες αρθρώσεις εφάπτονται
στη θηλή. Μετακινηθείτε κατά ¼
επαναλάβετε πάνω και κάτω από τη θηλή
Εικόνα 5. Δύο βήματα, δύο χέρια,
χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες, σε
ίση απόσταση από τις δύο πλευρές της θηλής.
 Μετακινηθείτε κατά 
¼, επαναλάβατε
Αντίχειρες πάνω και κάτω από την θηλή
Βλέπε εικόνα 6


Εικόνα 6
Εικόνα 7.
(Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον
να σας βοηθήσει στη πίεση, βάζοντας 
τα δάκτυλά του πάνω από τα δικά σας )
Εικόνα 8. Χρήση μαλακού δακτυλίου.
Κόψτε το κάτω μισό από μια πιπίλα
και βάλτε το πάνω στη θηλαία άλω και
πιέστε με τα δάκτυλα.
   
Ιστότοποι που χρησιμοποιήθηκαν:
http://www.llli.org/faq/engorgement.html

My breasts feel extremely full and uncomfortable. What is happening and what can I do about it?

Too Swollen to Latch On?

Try Reverse Pressure Softening First

K. Jean Cotterman, RNC, RLC, IBCLC
Dayton OH USA
From: LEAVEN, Vol. 39 No. 2, April-May 2003, pp. 38-40
http://kellymom.com

Engorgement Help: Reverse Pressure Softening

JULY 27, 2011. Posted in: BF CONCERNS: MOTHER,COMMON NEWBORN CONCERNS



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου