Pages

Subscribe:

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (1)

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

·         Το καλύτερο πρόγραμμα θηλασμού πρέπει να είναι απόφαση του μωρού σας. Θα θέλατε να σας λέει κάποιος πότε μπορείτε να πιείτε ή να φάτε; Εάν βάλετε ένα αυστηρό ωράριο φαγητού, μπορεί  να είναι δύσκολο για το μωρό να πάρει όλη την τροφή που χρειάζεται για να μεγαλώσει κανονικά.
Αφήστε το μωρό να σας πει πότε είναι έτοιμο να φάει.
 Τότε
  θα είναι ευχαριστημένο και θα παίρνει
όσο γάλα χρειάζεται όταν το χρειάζεται.
  • Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής (ΑΑΠ) συνιστά εάν το νεογέννητο είναι υγιές, είναι καλύτερα να αρχίσετε τον θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας σας πρέπει να έχετε το μωρό στο ίδιο δωμάτιο, γιατί έτσι θα μάθετε τα σημάδια πείνας του μωρού και θα ανταποκρίνεστε άμεσα.
  • Το στομαχάκι του νεογέννητου είναι σε μέγεθος όσο ένα φουντούκι, για το λόγο αυτό χρειάζεται να τρώνε λίγο και συχνά. Μερικά νεογέννητα θέλουν να τρώνε σχεδόν κάθε 1.5 ώρες, ενώ άλλα τρώνε περίπου κάθε 3 ώρες. Να γιατί ο ελεύθερος θηλασμός – χωρίς πρόγραμμα (on-demand feeding) είναι τόσο σημαντικός.
  • Τα νεογέννητα που θηλάζουν τρώνε περίπου 8 – 12  ή περισσότερες φορές το 24ωρο.  Έτσι την πρώτη εβδομάδα, καθώς εσείς και το μωρό μαθαίνετε τον θηλασμό, είναι καλύτερο να θηλάζετε το μωρό κάθε 2 με 3 ώρες, από την έναρξη του ενός γεύματος έως την έναρξη του άλλου γεύματος στη διάρκεια της ημέρας, ενώ την νύκτα αφήστε μεγαλύτερο διάστημα, όχι όμως μεγαλύτερο από 4 ώρες.
  •  Εάν το μωρό σας δεν ξυπνάει από μόνο του τις πρώτες εβδομάδες, ξυπνάτε το εάν έχουν περάσει 3- 4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα του.
  • Όμως είναι καλή ιδέα να βάλετε ξανά το μωρό στο στήθος αν δείχνει ότι θέλει να φάει ξανά και ας έχει περάσει λίγη ώρα από το προηγούμενο γεύμα.
  •  Αφού ο θηλασμός έχει εγκατασταθεί καλά, η συχνότητα των γευμάτων περιορίζεται σε περίπου 8 το 24ωρο, αν και καθώς το μωρό μεγαλώνει, υπάρχουν διαστήματα γρήγορης ανάπτυξης  (growth spurts), όπως στις 2 και στις 6 εβδομάδες, στους 3 και 6 μήνες της ζωής, στα οποία το μωρό μπορεί να αυξήσει ξανά την συχνότητα των γευμάτων.

Ποια είναι τα σημάδια πείνας του μωρού;

Όταν είναι η ώρα του φαγητού, τα μωρά  :
·         Είναι πιο ζωηρά και δραστήρια.
·         Κάνουν θορύβους θηλασμού με το στόμα τους.
·         Βάζουν τα δάκτυλα ή την γροθιά τους στο στόμα.
·         Αρχίζουν να κουνάνε το κεφάλι ή το στόμα ψάχνοντας για τον μαστό- αντανακλαστικό αναζήτησης, εάν κάτι ακουμπήσει το μάγουλο του, το μωρό γυρίζει προς εκεί έτοιμο να φάει.
·         Το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι πείνας και ίσως τότε το μωρό είναι πιο δύσκολο να πιάσει τον μαστό από την στιγμή που είναι αναστατωμένο.


Πόσο πρέπει να διαρκεί κάθε γεύμα;

 

·      Κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Μερικά μωρά θέλουν συχνά μικρά γεύματα και άλλα προτιμούν να τρώνε περισσότερο χρόνο. Αφήστε το μωρό να θηλάσει έως ότου θα είναι ικανοποιημένο. Συνήθως ο χρόνος που χρειάζεται το μωρό σε κάθε στήθος είναι περίπου 15 με 20 λεπτά.

·     Σε κάθε γεύμα προσπαθήστε να θηλάσει και από τους δύο μαστούς, τουλάχιστον το πρώτο καιρό. Θα γνωρίζετε πότε τελείωσε με το ένα μαστό όταν τον αφήσει μόνο του ή όταν περάσει πάνω από ένα λεπτό χωρίς να θηλάζει. Αμέσως μετά πέφτει για ύπνο.

·  Είναι φυσιολογικό  για τα μωρά να κάνουν σύντομες παύσεις περίπου 10 έως 30 δευτερολέπτων κατά την διάρκεια του θηλασμού και μετά να συνεχίζουν τον θηλασμό. Οι παύσεις αυτές δεν αποτελούν ένδειξη ότι το μωρό τελείωσε το γεύμα του. Επιτρέψτε στο μωρό να έχει αυτές τις σύντομες διακοπές ξεκούρασης και ενθαρρύνετε το να συνεχίσει αμέσως μετά.

·         Πρέπει να παίρνει όλο το γάλα από τον ένα μαστό και μετά να θηλάζει από τον άλλο μαστό, γιατί το τελικό γάλα είναι πλούσιο σε λίπος, που του δίνει το αίσθημα του κορεσμού.

·         Αφού τελειώσει με τον πρώτο μαστό, βάλτε το να ρευτεί, αλλάξτε την πάνα του και μετά εάν δείχνει ότι θέλει να φάει και άλλο, προσφέρετε του τον δεύτερο μαστό.

·          Θυμηθείτε ότι στο επόμενο γεύμα, το μαστό που δώσατε τελευταίο, θα τον δώσετε πρώτο. Ο δύο μαστοί πρέπει να δέχονται τα ίδια ερεθίσματα και να αδειάζουν και οι δύο για να παράγουν και οι δύο αρκετό γάλα.




Πως θα ξέρω το μωρό παίρνει αρκετό γάλα από το στήθος;

Όλες οι μαμάδες θέλουν να ξέρουν αν το μωρό τους τρώει καλά και αν παίρνει αρκετή ποσότητα γάλακτος. Υπάρχουν αρκετά σημεία που μπορείτε να ψάξετε να βρείτε.

Σημεία που δείχνουν ότι το μωρό τρώει καλά:

  • Το μωρό έχει ένα μεγάλο μέρος του μαστού στο στόμα του.
  • Το πηγούνι το μωρού ακουμπά στο μαστό σας.
  • Δεν πονάτε όταν θηλάζει (αν και στην αρχή του θηλασμού μπορεί να νοιώθετε ότι σας τραβάει δυνατά).
  • Εάν μπορείτε να δείτε τη θηλαία άλω (σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή), τότε πρέπει να βλέπετε μεγαλύτερη επιφάνεια πάνω από το επάνω χείλος του μωρού παρά από το κάτω.
  • Τα μάγουλα του μωρού είναι πάντοτε στρογγυλά στη διάρκεια του θηλασμού.
  • Το μωρό θηλάζει  ρυθμικά και καταπίνει. Ακούτε τον ήχο καθώς καταπίνει.
  • Το μωρό τελειώνει το γεύμα και αφήνει από μόνο του τον μαστό.

Σημεία που δείχνουν ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα:

·    Η καλύτερη ένδειξη  είναι η ικανοποιητική αύξηση του βάρους σώματος μετά την πρώτη εβδομάδα της ζωής, στην οποία μπορεί να χάσει 5- 10% του βάρους γέννησης.
·         Το πρώτο τρίμηνο το μωρό συνήθως κερδίζει 25 – 30 γραμμάρια την ημέρα.
·         Έχει εναλλαγή στις περιόδους ύπνου και περιόδους όπου είναι ξύπνιο και ζωηρό.
·         Το μωρό είναι ευχαριστημένο και ικανοποιημένο μετά από τα γεύματα.
·    Παρακολουθώντας τις πάνες : Την πρώτη ημέρα πρέπει να έχει μια βρεμένη πάνα και μια κένωση, την δεύτερη ημέρα 2 βρεμένες πάνες και 2 κενώσεις, και ούτω καθεξής, έως την 5η με 6η ημέρα της ζωής.
·       Μετά την 5η με 6η ημέρα το μωρό πρέπει να έχει  5 με 6 βρεμένες πάνες και τουλάχιστον 3 με 4 κενώσεις το 24ωρο.
·         Όταν το μωρό είναι ξύπνιο πρέπει να φαίνεται υγιές και ζωηρό.
·         Η μαμά νοιώθει τους μαστούς της μαλακούς μετά το γεύμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου