Pages

Subscribe:

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Θέσεις θηλασμού - 1



Βασικά βήματα για καλύτερη θέση θηλασμού
  
  1. Φτιάξτε ένα καλάθι θηλασμού

Αγοράστε ένα καλάθι ή δίσκο και βάλτε μέσα ότι νομίζετε ότι θα χρειαστείτε όσο θα θηλάζετε: ένα ποτήρι με καλαμάκι γεμάτο με κρύο νερό γιατί με το θηλασμό θα διψάσετε, μια μπάρα δημητριακών, κάτι να διαβάζετε, ένα παιδικό ψαλιδάκι για να κόψετε τα νύχια (είναι μια καλή ευκαιρία, ειδικά αν σας ενοχλούν), ένα μπλοκ μαζί με ένα μολύβι (για να καταγράφετε όλα τα πράγματα που θέλετε να κάνετε αν σας δοθεί η ευκαιρία, το κινητό ή και το ασύρματο τηλέφωνο, μια πάνα για το ρέψιμο του μωρού και ότι άλλο σκεφτείτε.

  1. Είστε άνετα;

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για να έχετε επιτυχία στον θηλασμό είναι να αισθάνεστε εσείς άνετα. Όσο πιο χαλαρή είστε, τόσο το καλλίτερο για το μωρό σας.
·         Θυμηθείτε όταν θηλάζετε να χαλαρώσετε τους ώμους και τα χέρια.
·         Βάλτε να ακούτε μουσική που σας χαλαρώνει.
·         Ελαττώστε οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή και αφιερωθείτε στο καθήκον σας.
Βρείτε μια αναπαυτική θέση για σας:
  • Καθίστε στο κρεβάτι ή σε μια φαρδιά πολυθρόνα ή σε μια κουνιστή καρέκλα που υποστηρίζει την πλάτη και έχει πλαϊνά στηρίγματα για να ακουμπάτε τα χέρια σας.
  • Στηρίξτε καλά το κεφάλι και τους ώμου σας. Χρησιμοποιείστε όσα μαξιλάρια χρειάζεστε.
  • Βάλτε ένα μαξιλάρι (υπάρχει και ειδικό μαξιλάρι θηλασμού).στην αγκαλιά σας για να φέρετε το μωρό στο ύψος του μαστού σας, ειδικά τον πρώτο καιρό έως ότου αποκτήσετε πείρα.
  • Εάν κάθεστε, τα πόδια σας πρέπει να πατάνε στο πάτωμα, αλλιώς βάλτε στα πόδια σας ένα μικρό σκαμνάκι ή κάποια βιβλία για να φτιάξετε μια ωραία αγκαλιά για το μωρό σας.

  1. Διαλέξτε μια θέση θηλασμού
 Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε θέσεις για να κρατήσετε το μωρό σας να θηλάσει και καλό είναι να γνωρίζετε 3 ή περισσότερες. Γιατί είναι αυτό απαραίτητο;
  • Από την στιγμή που θα αρχίσετε να θηλάζετε σύντομα οι θηλές σας θα είναι ευαίσθητες. Κρατώντας το μωρό σε διαφορετικές στάσεις θα αποτρέψετε να πληγώνεται το ίδιο σημείο της θηλής.
  • Επίσης, οι διαφορετικές θέσεις βοηθούν να αδειάζουν όλοι οι γαλακτοφόροι πόροι.
  • Τέλος, οι διαφορετικές θέσεις θα σας βοηθήσουν να ξεκουράζετε μέλη του σώματος σας (χέρια, πλάτη). Να θυμάστε ότι το νεογέννητο μωρό σας μπορεί θα θηλάζει μέχρι και 10 -12 φορές το 24ωρο.
 4Φέρτε το μωρό κοντά σας

Είναι σε ευθεία γραμμή το κεφάλι και το σώμα του μωρού;
  • Εάν όχι, το μωρό δεν θα μπορεί να καταπίνει εύκολα.
  • Το κεφάλι και το σώμα του πρέπει να είναι σε μια ευθεία, με τα ισχία λίγο λυγισμένα και κοντά σας, έτσι που δεν χρειάζεται να γυρίζει το κεφάλι του για να φθάσει τον μαστό σας.
 Είναι η μύτη του μωρού απέναντι από την θηλή σας;
  • Το μωρό χρειάζεται να πιάσει ένα μεγάλο μέρος του μαστού κάτω από την θηλή. Βάζοντας το μωρό με την μύτη στο επίπεδο της θηλής, θα του επιτρέψτε να φθάσει και πιάσει καλά τον μαστό.
Κρατάτε το μωρό κοντά σε σας, κοιτώντας τον μαστό σας;
  • Υποστηρίξτε τον αυχένα, του ώμους και την πλάτη του μωρού.  Το μωρό θα πρέπει να μπορεί να φέρει το κεφάλι προς τα πίσω και να καταπίνει εύκολα και δεν πρέπει να κάνει προσπάθεια για να φθάσει τον μαστό.

  1. Υποστηρίξτε τον μαστό σας

Για να μην πιέζει το πηγούνι και την μύτη του μωρού σας. Το πηγούνι του μωρού θα πρέπει να είναι το οδηγό σημείο προς τον μαστό σας. Ο αντίχειρας και ο δείκτης του χεριού σας θα σχηματίζουν το γράμμα ¨C¨ ή το ¨U¨.  Βεβαιωθείτε ότι τα δάκτυλά σας είναι αρκετά πίσω από την θηλαία άλω.

  1. Ακουμπήστε το μωρό στον μαστό σας.
 Ενθαρρύνετε το αντανακλαστικό αναζήτησης του μωρού. Αφού ανοίξει το στόμα του καλά,  τραβήξτε το κοντά υποστηρίζοντας την πλάτη του μάλλον ,παρά το πίσω μέρος του κεφαλιού του, έτσι που το πηγούνι του να έρχεται προς τον μαστό. Η μύτη του θα ακουμπά τον μαστό σας. Το χέρι σας σχηματίζει ένα δεύτερο λαιμό για το μωρό σας.

  1. Απολαύστε!
 Εάν πονάτε, απομακρύνετε το μωρό απαλά και προσπαθήστε πάλι.
Τα βήματα αυτά ίσως θα χρειάζεται να τα επαναλάβετε συχνά τις πρώτες εβδομάδες. Μέσα από την πράξη, εσείς και το μωρό σας θα βρείτε μια τεχνική που σας βολεύει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου