Pages

Subscribe:

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πως το μωρό θα πιάσει καλύτερα τη θηλή


      
Εάν αφήσετε το νεογέννητο  γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό θα ψάξει και θα βρει την θηλή και θα αρχίσει να θηλάζει


·       Το κλειδί  για να έχετε μια επιτυχημένη και μοναδική εμπειρία θηλασμού είναι το σωστό πιάσιμο της θηλής από το μωρό σας. αρκεί να ξέρετε πως θα το κάνετε. Το έργο το δικό σας και του μωρού θα γίνει πιο εύκολο αν το μωρό πιάσει την θηλή ασύμμετρα, καλύπτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια της θηλαίας άλω με το κάτω χείλος του παρά με το πάνω.
·         Το ασύμμετρο πιάσιμο της θηλής βοηθά το μωρό να παίρνει μεγάλο μέρος του μαστού και μάλιστα από το κάτω μέρος της θηλαίας άλω μέσα στο στόμα και  με τον τρόπο αυτό δεν τραυματίζεται η θηλή. To πηγούνι παίρνει θέση κοντά στους γαλακτοφόρους κόλπους που βρίσκονται στο κάτω μέρος της θηλαίας άλω και με τις ελεύθερες κινήσεις που κάνει τους πιέζει, βγάζοντας το γάλα που περιέχουν. Εάν η μητέρα έχει τραυματισμένες θηλές, η θέση αυτή θα την βοηθήσει να μην πονάει και να συνεχίσει απρόσκοπτα τον θηλασμό.


Πως θα το επιτύχετε αυτό; Ακολουθείστε τα βήματα παρακάτω:

·         Καθίστε αναπαυτικά
Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά και διαλέξτε ένα αναπαυτικό μέρος που θα καθίσετε (καρέκλα, καναπές, κρεβάτι). Θυμηθείτε ότι θα παραμείνετε στην ίδια θέση για αρκετή ώρα, αφού το μωρό σας μπορεί να θηλάζει από 10 έως και 45 λεπτά.
·         Επιλέξτε την θέση θηλασμού
Καλό είναι να πειραματιστείτε με τις διάφορες θέσεις θηλασμού για να δείτε ποια θέση ταιριάζει και αρέσει σε σας και το μωρό σας. Στη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να αλλάζετε θέση.
·         Υποστηρίξτε τον μαστό σας
Με το ελεύθερο χέρι σας υποστηρίξτε το μαστό σας, είτε με το κράτημα – C ή με το κράτημα – U. Πιέστε τον μαστό ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη για να μπορεί το μωρό να τον πιάσει πιο εύκολα.
·         Φέρτε το μωρό κοντά σας

Το πρόσωπο του θα κοιτάει τον μαστό σας και η μύτη του θα είναι απέναντι από την θηλή σας. Το στήθος, το στομάχι και τα γόνατα του ακουμπούν πάνω σας. Το κεφαλάκι με το ποπό του είναι σε ευθεία γραμμή.  Δώστε όση περισσότερη δερματική επαφή γίνεται. Υποστηρίξτε το μωρό πιάνοντας το από το αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού σαν ένα σύνολο. Μην πιέζετε μόνο το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού.  Φέρτε το μωρό προς το μαστό σας και μην σκύβετε εσείς.

·         Ενεργοποιείστε το αντανακλαστικό αναζήτησης

Αν ακουμπήστε ελαφρά το πάνω χείλος του μωρού με την θηλή σας  (μπορεί να χρειασθεί να το επαναλάβετε αρκετές φορές) ή χαϊδέψτε με το μαστό σας το μάγουλο του, το μωρό θα ψάξει την θηλή και θα ανοίξει το στόμα του. Μιλάτε και ενθαρρύνετε  το μωρό για να ανοίξει το στόμα.
Το πρώτο καιρό,  ένα μωρό μπορεί να μην ξέρει πώς να ανοίξει το στόμα του αρκετά καλά. Εάν συμβεί αυτό, βγάλτε λίγο γάλα από τον μαστό σας, ανοίξτε το στόμα του μωρού με ένα καθαρό δάκτυλο και βάλτε λίγο γάλα για να δώσετε μια ώθηση στο μωρό να ξεκινήσει.
·         Τραβήξτε το κεφαλάκι στο μαστό - Το πηγούνι πρώτο

Το κλειδί για να θηλάζει τον μαστό και όχι την θηλή είναι η σωστή θέση της κάτω γνάθου του μωρού. Έτσι, όταν το μωρό ανοίξει το στόμα αρκετά, σαν χασμουρητό, τραβήξτε το κεφάλι του μωρού προς τον μαστό. Το κεφάλι πρέπει να έχει μια ελαφρά κλίση προς τα πίσω. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το πηγούνι να ακουμπήσει πρώτο. Εάν αντίθετα η μητέρα πιέσει το κεφάλι, τότε αυτό κάμπτεται προς τα εμπρός με αποτέλεσμα να ακουμπήσει πρώτα η άνω γνάθος και η μύτη του μωρού. Αυτό μοιάζει σαν προσπάθεια να δαγκώσετε ένα μήλο κάμπτοντας το κεφάλι προς το στήθος σας.
·         Θηλή στο στόμα
Βάλτε με μια γρήγορη κίνηση τη θηλή σας μέσα στο στόμα του μωρού, πάνω από την γλώσσα του. Η θηλή πρέπει να βρίσκεται βαθιά στον ουρανίσκο του μωρού.  Ο στόχος είναι να πάρει όσο γίνεται περισσότερο από τον μαστό στο στόμα του και μάλιστα από το κάτω μέρος της θηλαίας άλω. Το κάτω χείλος του μωρού πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο μακριά από την βάση της θηλής. Το πάνω χείλος του μωρού είναι το τελευταίο που ακουμπά στην θηλαία άλω.  
·         Χείλη σαν βεντούζα
Εάν το πηγούνι έχει τοποθετηθεί σωστά και το μωρό αντίστοιχα έχει βάλει καλά την γλώσσα του, τα χείλη του είναι ανοιγμένα πλατιά και  κλείνουν γύρω από την θηλαία άλω σαν βεντούζα αυτόματα. Όταν θηλάζει το στόμα του μωρού μοιάζει σαν το στόμα του ψαριού.
·        
    Μύτη ελεύθερη
Βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζεται η μύτη του μωρού από τον μαστό σας και μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Εάν ο μαστός σας εμποδίζει την μύτη του μωρού, τραβήξτε τα ισχία και τα πόδια του μωρού πιο κοντά σε εσάς. Το πηγούνι του πρέπει να πιέζει τον μαστό σας.
·         Όχι πόνος
Σωστό πιάσιμο της θηλής σημαίνει όχι πόνος για τη μητέρα και το μωρό παίρνει την ποσότητα του γάλακτος που θέλει. Μην επιτρέπεται στο μωρό να θηλάζει μόνο τη θηλή σας. Απομακρύνετε το μωρό από τον μαστό σας, εάν νοιώθετε ότι το μωρό δεν έχει πιάσει την θηλή καλά.  Διακόψτε  απαλά το θηλασμό, χρησιμοποιώντας το δάκτυλό σας (βάλτε το στη γωνία του στόματος)  για να απελευθερώσετε τη θηλή. Ηρεμήστε για ένα λεπτό και προσπαθήστε ξανά.
·         Συνεχίστε να υποστηρίζετε τον μαστό σας
 Τουλάχιστον το πρώτο καιρό συνεχίστε την υποστήριξη του μαστού σε όλη την διάρκεια του θηλασμού. Υπάρχει κίνδυνος  να τραβηχτεί η θηλή και η θηλαία άλω από το στόμα του μωρού από το βάρος του μαστού.
     Βοήθεια για μωρά που κοιμούνται
 Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, μερικά μωρά παρουσιάζουν μεγαλύτερη υπνηλία και χρειάζονται λίγη βοήθεια για να αρχίσουν να θηλάζουν. Στο σημείο αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή ο μπαμπάς. Για να ετοιμάσετε το μωρό, ο μπαμπάς μπορεί να βγάλει τα ρούχα του μωρού, αφήνοντας το μόνο με το πάμπερς και κρατώντας το όρθιο στον ώμο του, ν’ αρχίσει να κάνει μασάζ με τα δάκτυλα στη πλάτη του μωρού μιλώντας το απαλά. Το μωρό θα γίνει πιο ζωηρό και θα αρχίσει να ψάχνει να φάει. Εάν το δέρμα του μωρού είναι κρύο, ρίξτε μια ελαφριά κουβέρτα στη πλάτη.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5pRhCxeAGdo Πολύ ωραίο video για τις θέσεις και το τρόπο θηλασμού
http://www.llli.org/faq/positioning.html
Video animation

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου