Pages

Subscribe:

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (2)


Πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα στο νεογέννητο;

  • Συμπληρώματα όπως νερό, σακχαρόνερο, ξένο γάλα ή άλλα υγρά δεν πρέπει να χορηγούνται στο μωρό που πρόκειται να θηλάσει, εκτός και αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι.

Πρέπει να δίνεται πιπίλα στο νεογέννητο;

  • Αποφύγετε την σύγχυση της θηλής. O θηλασμός από το στήθος είναι διαφορετικός από τον θηλασμό της πιπίλας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρώιμη χρήση των τεχνητών πιπίλων έχει σχέση με μείωση του αποκλειστικού θηλασμού και της διάρκειας του θηλασμού, αν και δεν είναι σαφές αν οι τεχνητές πιπίλες προκαλούν πρόβλημα στον θηλασμό ή αποκαλύπτουν εάν πρόβλημα που υπάρχει.
  • Περιμένετε μέχρι να εγκατασταθεί καλά ο θηλασμός. Να έχετε υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως ότου εγκατασταθεί μια ρουτίνα στο θηλασμό. Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής συνιστά να περιμένετε περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό πριν να δώσετε πιπίλα.

Που κοιμάται το μωρό στο σπίτι;

Στο σπίτι, το μωρό πρέπει να κοιμάται σε κούνια ή κρεβατάκι στο ίδιο δωμάτιο με την μαμά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, για να μπορεί η μαμά να θηλάσει πιο εύκολα την νύκτα. Εξάλλου το να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο του συνδρόμου του ξαφνικού θανάτου του μωρού.


Πόσο καιρό πρέπει να θηλάσω το μωρό μου;

  • Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής συνιστά τα μωρά να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι αρκετός να υποστηρίξει την βέλτιστη αύξηση και ανάπτυξη του μωρού και συνεχίζει να παρέχει προστασία από διάρροια και αναπνευστικές λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό δεν χρειάζεται πρόσθετες τροφές ή άλλα υγρά εκτός και αν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους.
  • Ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής και για όσο χρονικό διάστημα θέλουν η μητέρα και το παιδί.
  • Δεν υπάρχει ανώτερο χρονικό περιθώριο για την διάρκεια του θηλασμού, όπως δεν υπάρχουν και στοιχεία ότι προκαλείται ψυχολογική ή αναπτυξιακή βλάβη αν το παιδί θηλάζει μέχρι και το 3ο έτος της ζωής  ή και περισσότερο.


Πότε θα δώσω στερεές τροφές;

  • Οι συμπληρωματικές τροφές πρέπει να αρχίζουν σταδιακά γύρω στους έξι μήνες της ζωής. Σε μερικά μωρά με ιδιαίτερες ανάγκες ή που είναι έτοιμα να δεχθούν στερεές τροφές πιο ενωρίς, οι συμπληρωματικές τροφές μπορεί να αρχίσουν από τον 4ο μήνα της ζωής. Άλλα μωρά που δεν είναι έτοιμα να δεχθούν στερεές τροφές μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και τον 8ο μήνα της ζωής.
  • Η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών πριν από τον 6ο μήνα της ζωής γενικά δεν αυξάνει την πρόσληψη των συνολικών θερμίδων ή τον ρυθμό αύξησης. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα με τροφές που δεν προσφέρουν την προστασία του μητρικού γάλακτος.
  • Του πρώτους 6 μήνες της ζωής, ακόμη και στα θερμά κλίματα, δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση νερού ή χυμών, τα οποία μπορεί να μολυσμένα ή έχουν αλλεργιογόνα.
  • Τα μωρά που σταματούν να θηλάζουν πριν τους 12 μήνες της ζωής, δεν πρέπει να παίρνουν αγελαδινό γάλα, αλλά ενισχυμένο τροποποιημένο βρεφικό γάλα.

Τι γίνεται αν το μωρό είναι πρόωρο ή άρρωστο;

  • Πολλά πρόωρα και σοβαρά άρρωστα μωρά μπορούν τελικά να θηλάσουν. Το ανθρώπινο γάλα έχει δείξει ότι είναι πολύ ευεργετικό για τα πρόωρα και άρρωστα νεογέννητα βοηθώντας τα να μεγαλώσουν και να μην νοσήσουν. Εάν έχετε άρρωστο ή πρόωρο μωρό, αρχίστε να βγάζετε το πρωτόγαλα με το χέρι ή με αντλία, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ενώ είστε στο νοσοκομείο.


  • Αν εσείς φύγετε για το σπίτι και το μωρό παραμείνει στο νοσοκομείο, συζητήστε με το γιατρό σας  να βγάζετε το γάλα στο σπίτι και να τρέφεται το μωρό με αυτό μέσω σωλήνα σίτισης στο νοσοκομείο. Το γάλα θα το βγάζετε όσο συχνά θα θήλαζε το μωρό (περίπου 8 φορές το 24ωρο). Καθώς το μωρό θα γίνεται καλύτερα, θα μπορείτε να πηγαίνετε στο νοσοκομείο για να το θηλάζετε απευθείας από το στήθος σας.


Το μωρό μου είναι πολύ νευρικό και ευερέθιστο κάθε απόγευμα. Είναι φυσιολογικό;

  • Πολλά μωρά κάθε απόγευμα έχουν ένα διάστημα, από 1 έως 2 ώρες, που είναι νευρικά και ευερέθιστα. Στο διάστημα αυτό, το μωρό σας μπορεί να θέλει να θηλάζει πολύ συχνά και να το κρατάτε αγκαλιά συνεχώς. Ότι κι αν προσπαθήσετε να κάνετε για να το ανακουφίσετε, αυτό πάλι δεν θα είναι ευχαριστημένο. Μετά από αυτό το επεισόδιο, το μωρό κοιμάται για αρκετές ώρες χωρίς να σας ενοχλήσει.
  • Η καθημερινή αυτή νευρικότητα δεν έχει σχέση με χαμηλή παροχή γάλακτος ή άλλα σοβαρά προβλήματα.
  •  Όμως εάν το μωρό φαίνεται ασυνήθιστα ευερέθιστο, καλέστε το παιδίατρο για να αποκλείσει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (1)

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

·         Το καλύτερο πρόγραμμα θηλασμού πρέπει να είναι απόφαση του μωρού σας. Θα θέλατε να σας λέει κάποιος πότε μπορείτε να πιείτε ή να φάτε; Εάν βάλετε ένα αυστηρό ωράριο φαγητού, μπορεί  να είναι δύσκολο για το μωρό να πάρει όλη την τροφή που χρειάζεται για να μεγαλώσει κανονικά.
Αφήστε το μωρό να σας πει πότε είναι έτοιμο να φάει.
 Τότε
  θα είναι ευχαριστημένο και θα παίρνει
όσο γάλα χρειάζεται όταν το χρειάζεται.
  • Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής (ΑΑΠ) συνιστά εάν το νεογέννητο είναι υγιές, είναι καλύτερα να αρχίσετε τον θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας σας πρέπει να έχετε το μωρό στο ίδιο δωμάτιο, γιατί έτσι θα μάθετε τα σημάδια πείνας του μωρού και θα ανταποκρίνεστε άμεσα.
  • Το στομαχάκι του νεογέννητου είναι σε μέγεθος όσο ένα φουντούκι, για το λόγο αυτό χρειάζεται να τρώνε λίγο και συχνά. Μερικά νεογέννητα θέλουν να τρώνε σχεδόν κάθε 1.5 ώρες, ενώ άλλα τρώνε περίπου κάθε 3 ώρες. Να γιατί ο ελεύθερος θηλασμός – χωρίς πρόγραμμα (on-demand feeding) είναι τόσο σημαντικός.
  • Τα νεογέννητα που θηλάζουν τρώνε περίπου 8 – 12  ή περισσότερες φορές το 24ωρο.  Έτσι την πρώτη εβδομάδα, καθώς εσείς και το μωρό μαθαίνετε τον θηλασμό, είναι καλύτερο να θηλάζετε το μωρό κάθε 2 με 3 ώρες, από την έναρξη του ενός γεύματος έως την έναρξη του άλλου γεύματος στη διάρκεια της ημέρας, ενώ την νύκτα αφήστε μεγαλύτερο διάστημα, όχι όμως μεγαλύτερο από 4 ώρες.
  •  Εάν το μωρό σας δεν ξυπνάει από μόνο του τις πρώτες εβδομάδες, ξυπνάτε το εάν έχουν περάσει 3- 4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα του.
  • Όμως είναι καλή ιδέα να βάλετε ξανά το μωρό στο στήθος αν δείχνει ότι θέλει να φάει ξανά και ας έχει περάσει λίγη ώρα από το προηγούμενο γεύμα.
  •  Αφού ο θηλασμός έχει εγκατασταθεί καλά, η συχνότητα των γευμάτων περιορίζεται σε περίπου 8 το 24ωρο, αν και καθώς το μωρό μεγαλώνει, υπάρχουν διαστήματα γρήγορης ανάπτυξης  (growth spurts), όπως στις 2 και στις 6 εβδομάδες, στους 3 και 6 μήνες της ζωής, στα οποία το μωρό μπορεί να αυξήσει ξανά την συχνότητα των γευμάτων.

Ποια είναι τα σημάδια πείνας του μωρού;

Όταν είναι η ώρα του φαγητού, τα μωρά  :
·         Είναι πιο ζωηρά και δραστήρια.
·         Κάνουν θορύβους θηλασμού με το στόμα τους.
·         Βάζουν τα δάκτυλα ή την γροθιά τους στο στόμα.
·         Αρχίζουν να κουνάνε το κεφάλι ή το στόμα ψάχνοντας για τον μαστό- αντανακλαστικό αναζήτησης, εάν κάτι ακουμπήσει το μάγουλο του, το μωρό γυρίζει προς εκεί έτοιμο να φάει.
·         Το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι πείνας και ίσως τότε το μωρό είναι πιο δύσκολο να πιάσει τον μαστό από την στιγμή που είναι αναστατωμένο.


Πόσο πρέπει να διαρκεί κάθε γεύμα;

 

·      Κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Μερικά μωρά θέλουν συχνά μικρά γεύματα και άλλα προτιμούν να τρώνε περισσότερο χρόνο. Αφήστε το μωρό να θηλάσει έως ότου θα είναι ικανοποιημένο. Συνήθως ο χρόνος που χρειάζεται το μωρό σε κάθε στήθος είναι περίπου 15 με 20 λεπτά.

·     Σε κάθε γεύμα προσπαθήστε να θηλάσει και από τους δύο μαστούς, τουλάχιστον το πρώτο καιρό. Θα γνωρίζετε πότε τελείωσε με το ένα μαστό όταν τον αφήσει μόνο του ή όταν περάσει πάνω από ένα λεπτό χωρίς να θηλάζει. Αμέσως μετά πέφτει για ύπνο.

·  Είναι φυσιολογικό  για τα μωρά να κάνουν σύντομες παύσεις περίπου 10 έως 30 δευτερολέπτων κατά την διάρκεια του θηλασμού και μετά να συνεχίζουν τον θηλασμό. Οι παύσεις αυτές δεν αποτελούν ένδειξη ότι το μωρό τελείωσε το γεύμα του. Επιτρέψτε στο μωρό να έχει αυτές τις σύντομες διακοπές ξεκούρασης και ενθαρρύνετε το να συνεχίσει αμέσως μετά.

·         Πρέπει να παίρνει όλο το γάλα από τον ένα μαστό και μετά να θηλάζει από τον άλλο μαστό, γιατί το τελικό γάλα είναι πλούσιο σε λίπος, που του δίνει το αίσθημα του κορεσμού.

·         Αφού τελειώσει με τον πρώτο μαστό, βάλτε το να ρευτεί, αλλάξτε την πάνα του και μετά εάν δείχνει ότι θέλει να φάει και άλλο, προσφέρετε του τον δεύτερο μαστό.

·          Θυμηθείτε ότι στο επόμενο γεύμα, το μαστό που δώσατε τελευταίο, θα τον δώσετε πρώτο. Ο δύο μαστοί πρέπει να δέχονται τα ίδια ερεθίσματα και να αδειάζουν και οι δύο για να παράγουν και οι δύο αρκετό γάλα.




Πως θα ξέρω το μωρό παίρνει αρκετό γάλα από το στήθος;

Όλες οι μαμάδες θέλουν να ξέρουν αν το μωρό τους τρώει καλά και αν παίρνει αρκετή ποσότητα γάλακτος. Υπάρχουν αρκετά σημεία που μπορείτε να ψάξετε να βρείτε.

Σημεία που δείχνουν ότι το μωρό τρώει καλά:

  • Το μωρό έχει ένα μεγάλο μέρος του μαστού στο στόμα του.
  • Το πηγούνι το μωρού ακουμπά στο μαστό σας.
  • Δεν πονάτε όταν θηλάζει (αν και στην αρχή του θηλασμού μπορεί να νοιώθετε ότι σας τραβάει δυνατά).
  • Εάν μπορείτε να δείτε τη θηλαία άλω (σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή), τότε πρέπει να βλέπετε μεγαλύτερη επιφάνεια πάνω από το επάνω χείλος του μωρού παρά από το κάτω.
  • Τα μάγουλα του μωρού είναι πάντοτε στρογγυλά στη διάρκεια του θηλασμού.
  • Το μωρό θηλάζει  ρυθμικά και καταπίνει. Ακούτε τον ήχο καθώς καταπίνει.
  • Το μωρό τελειώνει το γεύμα και αφήνει από μόνο του τον μαστό.

Σημεία που δείχνουν ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα:

·    Η καλύτερη ένδειξη  είναι η ικανοποιητική αύξηση του βάρους σώματος μετά την πρώτη εβδομάδα της ζωής, στην οποία μπορεί να χάσει 5- 10% του βάρους γέννησης.
·         Το πρώτο τρίμηνο το μωρό συνήθως κερδίζει 25 – 30 γραμμάρια την ημέρα.
·         Έχει εναλλαγή στις περιόδους ύπνου και περιόδους όπου είναι ξύπνιο και ζωηρό.
·         Το μωρό είναι ευχαριστημένο και ικανοποιημένο μετά από τα γεύματα.
·    Παρακολουθώντας τις πάνες : Την πρώτη ημέρα πρέπει να έχει μια βρεμένη πάνα και μια κένωση, την δεύτερη ημέρα 2 βρεμένες πάνες και 2 κενώσεις, και ούτω καθεξής, έως την 5η με 6η ημέρα της ζωής.
·       Μετά την 5η με 6η ημέρα το μωρό πρέπει να έχει  5 με 6 βρεμένες πάνες και τουλάχιστον 3 με 4 κενώσεις το 24ωρο.
·         Όταν το μωρό είναι ξύπνιο πρέπει να φαίνεται υγιές και ζωηρό.
·         Η μαμά νοιώθει τους μαστούς της μαλακούς μετά το γεύμα.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πως θα ξέρω ότι το μωρό μου έχει πιάσει την θηλή και θηλάζει καλά;




Τα σημεία που δείχνουν ότι το μωρό έχει πιάσει καλά την θηλή είναι:
·         Η μύτη του σχεδόν εφάπτεται στον μαστό, όμως τα ρουθούνια του είναι ελεύθερα.
·    Τα χείλη είναι κολλημένα σαν βεντούζα γύρω από την θηλαία άλω.
·    Τουλάχιστον 1,5 cm του μαστού σας γύρω από την βάση της θηλής είναι μέσα στο στόμα του μωρού.
·         Η θηλή βρίσκεται πάνω από την γλώσσα του μωρού.
·      Όταν θ’ αρχίζει να θηλάζει στην αρχή δεν θα καταπίνει, έως ότου ο μαστός αρχίσει να παράγει γάλα. Στη συνέχεια όταν αρχίσει να παίρνει γάλα, θα βλέπετε το πηγούνι του να ανεβοκατεβαίνει καθώς εργάζεται να βγάλει το γάλα. Επίσης, θα ακούτε το μωρό να καταπίνει το γάλα, γρήγορα στην αρχή και πιο αργά στη συνέχεια καθώς επέρχεται κορεσμός.
·         Εάν το μωρό πιάνει την θηλή και θηλάζει καλά δεν θα πονάτε καθόλου.
·        Μπορεί επίσης να νoιώσετε μια ήπια έως έντονη αίσθηση, μυρμηγκιάσματος στο μαστό. Αυτό είναι το αντανακλαστικό κατεβάσματος του γάλακτος.

Πως το μωρό θα πιάσει καλύτερα τη θηλή


      
Εάν αφήσετε το νεογέννητο  γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό θα ψάξει και θα βρει την θηλή και θα αρχίσει να θηλάζει


·       Το κλειδί  για να έχετε μια επιτυχημένη και μοναδική εμπειρία θηλασμού είναι το σωστό πιάσιμο της θηλής από το μωρό σας. αρκεί να ξέρετε πως θα το κάνετε. Το έργο το δικό σας και του μωρού θα γίνει πιο εύκολο αν το μωρό πιάσει την θηλή ασύμμετρα, καλύπτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια της θηλαίας άλω με το κάτω χείλος του παρά με το πάνω.
·         Το ασύμμετρο πιάσιμο της θηλής βοηθά το μωρό να παίρνει μεγάλο μέρος του μαστού και μάλιστα από το κάτω μέρος της θηλαίας άλω μέσα στο στόμα και  με τον τρόπο αυτό δεν τραυματίζεται η θηλή. To πηγούνι παίρνει θέση κοντά στους γαλακτοφόρους κόλπους που βρίσκονται στο κάτω μέρος της θηλαίας άλω και με τις ελεύθερες κινήσεις που κάνει τους πιέζει, βγάζοντας το γάλα που περιέχουν. Εάν η μητέρα έχει τραυματισμένες θηλές, η θέση αυτή θα την βοηθήσει να μην πονάει και να συνεχίσει απρόσκοπτα τον θηλασμό.


Πως θα το επιτύχετε αυτό; Ακολουθείστε τα βήματα παρακάτω:

·         Καθίστε αναπαυτικά
Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά και διαλέξτε ένα αναπαυτικό μέρος που θα καθίσετε (καρέκλα, καναπές, κρεβάτι). Θυμηθείτε ότι θα παραμείνετε στην ίδια θέση για αρκετή ώρα, αφού το μωρό σας μπορεί να θηλάζει από 10 έως και 45 λεπτά.
·         Επιλέξτε την θέση θηλασμού
Καλό είναι να πειραματιστείτε με τις διάφορες θέσεις θηλασμού για να δείτε ποια θέση ταιριάζει και αρέσει σε σας και το μωρό σας. Στη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να αλλάζετε θέση.
·         Υποστηρίξτε τον μαστό σας
Με το ελεύθερο χέρι σας υποστηρίξτε το μαστό σας, είτε με το κράτημα – C ή με το κράτημα – U. Πιέστε τον μαστό ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη για να μπορεί το μωρό να τον πιάσει πιο εύκολα.
·         Φέρτε το μωρό κοντά σας

Το πρόσωπο του θα κοιτάει τον μαστό σας και η μύτη του θα είναι απέναντι από την θηλή σας. Το στήθος, το στομάχι και τα γόνατα του ακουμπούν πάνω σας. Το κεφαλάκι με το ποπό του είναι σε ευθεία γραμμή.  Δώστε όση περισσότερη δερματική επαφή γίνεται. Υποστηρίξτε το μωρό πιάνοντας το από το αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού σαν ένα σύνολο. Μην πιέζετε μόνο το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού.  Φέρτε το μωρό προς το μαστό σας και μην σκύβετε εσείς.

·         Ενεργοποιείστε το αντανακλαστικό αναζήτησης

Αν ακουμπήστε ελαφρά το πάνω χείλος του μωρού με την θηλή σας  (μπορεί να χρειασθεί να το επαναλάβετε αρκετές φορές) ή χαϊδέψτε με το μαστό σας το μάγουλο του, το μωρό θα ψάξει την θηλή και θα ανοίξει το στόμα του. Μιλάτε και ενθαρρύνετε  το μωρό για να ανοίξει το στόμα.
Το πρώτο καιρό,  ένα μωρό μπορεί να μην ξέρει πώς να ανοίξει το στόμα του αρκετά καλά. Εάν συμβεί αυτό, βγάλτε λίγο γάλα από τον μαστό σας, ανοίξτε το στόμα του μωρού με ένα καθαρό δάκτυλο και βάλτε λίγο γάλα για να δώσετε μια ώθηση στο μωρό να ξεκινήσει.
·         Τραβήξτε το κεφαλάκι στο μαστό - Το πηγούνι πρώτο

Το κλειδί για να θηλάζει τον μαστό και όχι την θηλή είναι η σωστή θέση της κάτω γνάθου του μωρού. Έτσι, όταν το μωρό ανοίξει το στόμα αρκετά, σαν χασμουρητό, τραβήξτε το κεφάλι του μωρού προς τον μαστό. Το κεφάλι πρέπει να έχει μια ελαφρά κλίση προς τα πίσω. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το πηγούνι να ακουμπήσει πρώτο. Εάν αντίθετα η μητέρα πιέσει το κεφάλι, τότε αυτό κάμπτεται προς τα εμπρός με αποτέλεσμα να ακουμπήσει πρώτα η άνω γνάθος και η μύτη του μωρού. Αυτό μοιάζει σαν προσπάθεια να δαγκώσετε ένα μήλο κάμπτοντας το κεφάλι προς το στήθος σας.
·         Θηλή στο στόμα
Βάλτε με μια γρήγορη κίνηση τη θηλή σας μέσα στο στόμα του μωρού, πάνω από την γλώσσα του. Η θηλή πρέπει να βρίσκεται βαθιά στον ουρανίσκο του μωρού.  Ο στόχος είναι να πάρει όσο γίνεται περισσότερο από τον μαστό στο στόμα του και μάλιστα από το κάτω μέρος της θηλαίας άλω. Το κάτω χείλος του μωρού πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο μακριά από την βάση της θηλής. Το πάνω χείλος του μωρού είναι το τελευταίο που ακουμπά στην θηλαία άλω.  
·         Χείλη σαν βεντούζα
Εάν το πηγούνι έχει τοποθετηθεί σωστά και το μωρό αντίστοιχα έχει βάλει καλά την γλώσσα του, τα χείλη του είναι ανοιγμένα πλατιά και  κλείνουν γύρω από την θηλαία άλω σαν βεντούζα αυτόματα. Όταν θηλάζει το στόμα του μωρού μοιάζει σαν το στόμα του ψαριού.
·        
    Μύτη ελεύθερη
Βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζεται η μύτη του μωρού από τον μαστό σας και μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Εάν ο μαστός σας εμποδίζει την μύτη του μωρού, τραβήξτε τα ισχία και τα πόδια του μωρού πιο κοντά σε εσάς. Το πηγούνι του πρέπει να πιέζει τον μαστό σας.
·         Όχι πόνος
Σωστό πιάσιμο της θηλής σημαίνει όχι πόνος για τη μητέρα και το μωρό παίρνει την ποσότητα του γάλακτος που θέλει. Μην επιτρέπεται στο μωρό να θηλάζει μόνο τη θηλή σας. Απομακρύνετε το μωρό από τον μαστό σας, εάν νοιώθετε ότι το μωρό δεν έχει πιάσει την θηλή καλά.  Διακόψτε  απαλά το θηλασμό, χρησιμοποιώντας το δάκτυλό σας (βάλτε το στη γωνία του στόματος)  για να απελευθερώσετε τη θηλή. Ηρεμήστε για ένα λεπτό και προσπαθήστε ξανά.
·         Συνεχίστε να υποστηρίζετε τον μαστό σας
 Τουλάχιστον το πρώτο καιρό συνεχίστε την υποστήριξη του μαστού σε όλη την διάρκεια του θηλασμού. Υπάρχει κίνδυνος  να τραβηχτεί η θηλή και η θηλαία άλω από το στόμα του μωρού από το βάρος του μαστού.
     Βοήθεια για μωρά που κοιμούνται
 Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, μερικά μωρά παρουσιάζουν μεγαλύτερη υπνηλία και χρειάζονται λίγη βοήθεια για να αρχίσουν να θηλάζουν. Στο σημείο αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή ο μπαμπάς. Για να ετοιμάσετε το μωρό, ο μπαμπάς μπορεί να βγάλει τα ρούχα του μωρού, αφήνοντας το μόνο με το πάμπερς και κρατώντας το όρθιο στον ώμο του, ν’ αρχίσει να κάνει μασάζ με τα δάκτυλα στη πλάτη του μωρού μιλώντας το απαλά. Το μωρό θα γίνει πιο ζωηρό και θα αρχίσει να ψάχνει να φάει. Εάν το δέρμα του μωρού είναι κρύο, ρίξτε μια ελαφριά κουβέρτα στη πλάτη.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5pRhCxeAGdo Πολύ ωραίο video για τις θέσεις και το τρόπο θηλασμού
http://www.llli.org/faq/positioning.html
Video animation

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Υποστήριξη Του Μαστού



Στη διάρκεια της γαλουχίας, οι μαστοί σας μεγαλώνουν και βαραίνουν. Για να μπορεί το μωρό να θηλάζει πιο αποτελεσματικά, πρέπει το πηγούνι του μωρού να μην δέχεται το βάρος του μαστού σας. Για τον λόγο αυτό η σωστή υποστήριξη του μαστού με το ελεύθερο χέρι σας έχει μεγάλη σημασία. Ανάλογα και με την θέση θηλασμού που χρησιμοποιείτε υπάρχουν δύο τρόποι κρατήματος του μαστού.


Κράτημα του μαστού σε σχήμα C


Το κράτημα C περιγράφεται ως υποστήριξη του μαστού της μητέρας βάζοντας τον αντίχειρα πάνω αρκετά πίσω από την θηλαία άλω και τα υπόλοιπα δάκτυλα κάτω από τον μαστό και αυτά επίσης μακριά από το στόμα του μωρού.



                                                                                                        

Είναι καλό κράτημα του μαστού για να χρησιμοποιήσετε με την θέση θηλασμού σαν μπάλα ποδοσφαίρου, τη θέση θηλασμού λίκνου ή όταν θηλάζετε ξαπλωμένη, γιατί έτσι το μωρό μπορεί να παίρνει στο στόμα του πολύ περισσότερο από τον μαστό. Επίσης, το κράτημα αυτό βοηθάει ιδιαίτερα τα μωρά με μικρό στόμα (πρόωρα, μικρές γνάθους) και τις μαμάδες με μεγάλους μαστούς.






                                   

                                  Κράτημα του μαστού σε σχήμα U


Για να κρατήσει τον μαστό της σε σχήμα U, η μητέρα βάζει το χέρι της επίπεδα πάνω στα πλευρά της με τον δείκτη του χεριού στην πτυχή κάτω από τον μαστό. Εάν τώρα αφήσει να πέσει ο αγκώνας, το χέρι της στρίβει με αποτέλεσμα ο αντίχειρας να βρίσκεται στην έξω μεριά του μαστού και τα άλλα δάκτυλα στη μέσα μεριά. Έτσι,ο μαστός υποστηρίζεται μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη του χεριού της. Το κράτημα αυτό βοηθάει, όταν θηλάζετε σε θέση λίκνου ή την παραλλαγή της.  






Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Θέσεις θηλασμού- 2




Πώς να θηλάσετε: Κρατώντας το μωρός σας

Καθώς εσείς και το μωρό σας αποκτάτε εμπειρία ως προς τον θηλασμό, θα ανακαλύψετε ότι οι θέσεις θηλασμού μπορούν να αλλάξουν με πολλούς τρόπους, ακόμη και από γεύμα σε γεύμα. Όσο εσείς είσθε άνετα και το μωρό σας θηλάζει ικανοποιητικά, χρησιμοποιείστε ότι δουλεύει καλά για σας. Πειραματιστείτε με τις παρακάτω πέντε στάσεις θηλασμού.
Θυμηθείτε, σε οποιαδήποτε από αυτές τις θέσεις, είναι σημαντικό να φέρνετε το μωρό στο ύψος της θηλή σας. Εάν σκύβετε προς το μωρό μπορεί να προκαλέσετε πόνο στην πλάτη, στον αυχένα και στον ώμο σας ή να τραυματίσετε την θηλή.
  
1. Θέση λίκνου

Η στάση λίκνου είναι η πιο δημοφιλής και χρησιμοποιείται πιο συχνά μετά από μερικές εβδομάδες.
 Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:



  • Καθίστε σε μια θέση βολική για σας (καρέκλα, κρεβάτι, καναπές).
  • Μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι στην αγκαλιά σας για να σηκώσετε το μωρό στο ύψος της θηλή σας και ταυτόχρονα θα στηρίζετε και τον αγκώνα σας, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
  •  Πάρτε το μωρό αγκαλιά και με το χέρι σας να σχηματίζει μια αγκύλη, βάλτε το μωρό κατά μήκος της αγκαλιά σας.
  •  Το κεφάλι του μωρού ακουμπά στο εσωτερικό του αγκώνα σας και η πλάτη του βρίσκεται κατά μήκος του εσωτερικού μέρους του αντιβραχίου, ενώ η παλάμη σας αναπαύεται στον ποπό του μωρού.
  •  Όλο του το σώμα πρέπει να είναι γυρισμένο προς το μέρος σας, η κοιλίτσα του να ακουμπά στο στομάχι σας και το στόμα του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής.
  • Το κεφάλι του δεν πρέπει να στρίβει καθώς θηλάζει, αλλά να βρίσκεται στη ίδια ευθεία με τον κορμό του. Δηλαδή, το αφτί, ο ώμος και η πλαϊνή επιφάνεια από το μπουτάκι του μωρού να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, ώστε, αν κάποιος σας κοιτάζει από απέναντι την ώρα που θηλάζετε, να βλέπει την πλάτη του μωρού σας ή όταν κοιτάτε εσείς προς τα κάτω πρέπει να βλέπετε το πλαϊνή πλευρά του μωρού.
  • Όταν είστε έτοιμη, χωρίς να σκύβετε μπροστά φέρτε το μωρό προς τον μαστό σας.
  • Περιμένετε μέχρι το μωρό να ανοίξει καλά το στόμα του και γρήγορα οδηγείστε τον έτσι που να πιάσει καλά την θηλαία άλω και να θηλάζει αποτελεσματικά.
  • Το κλειδί στη θέση αυτή είναι ότι το δεξί χέρι θα υποστηρίζει το παιδί όταν θηλάζει από τον δεξιό μαστό ή αντίθετα από την άλλη μεριά.

2. Παραλλαγή της θέσης του λίκνου

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό πολλές μητέρες επιλέγουν μια παραλλαγή της θέσης του λίκνου θεωρώντας ότι είναι πιο χρήσιμη, όταν ακόμη το μωρό μαθαίνει να θηλάζει, γιατί έτσι το κεφάλι του μωρού υποστηρίζεται καλύτερα.  
Επίσης η θέση αυτή είναι καλή για τα πρόωρα μωρά, καθώς και για τα μωρά που έχουν πρόβλημα στο να μάθουν να θηλάζουν καλά.
Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:
  • Καθίστε σε μια θέση βολική για σας (καρέκλα, κρεβάτι, καναπές).
  • Βάλτε ένα μαξιλάρι στην αγκαλιά σας για να σηκώσετε το μωρό στο ύψος της θηλή σας, ταυτόχρονα έτσι στηρίζετε και τον αγκώνα σας.
  • Βάλτε άλλο μαξιλάρι κάτω από το άλλο σας χέρι. έτσι τα χέρια σας δεν σηκώνουν το βάρος του μωρού, σε διαφορετική περίπτωση θα κουράζονταν πριν το μωρό τελειώσει το γεύμα του.
  • Το μωρό βρίσκεται στο μαξιλάρι κατά μήκος της αγκαλιά σας, ενώ το υποστηρίζεται με τα δάκτυλα και την παλάμη του αντίθετου χεριού από τον μαστό που χρησιμοποιείτε. Τοποθετείστε απαλά το χέρι σας πίσω από τα αυτιά και τον λαιμό του μωρού, με τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού πίσω από κάθε αυτί. Ο λαιμός του μωρού ακουμπά μεταξύ του αντίχειρα, του δείκτη και της παλάμης, η οποία τοποθετείται μεταξύ των δύο ωμοπλατών.
  • Στη θέση αυτή εάν θηλάσετε το μωρό από τον αριστερό μαστό, το αριστερό σας χέρι θα υποστηρίζει αυτόν τον μαστό σε σχήμα U και το ίδιο από δεξιά.
  • Καθώς ετοιμάζεσθε να θηλάσετε, βεβαιωθείτε ότι το στόμα του μωρού είναι πολύ κοντά στην θηλή σας από την αρχή. Μόλις το μωρό ανοίξει το στόμα του καλά, το σπρώχνετε με την παλάμη σας. Το στόμα του πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον 1,5 εκατοστό από την βάση της θηλής.


3. Θέση μπάλας ποδοσφαίρου

Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:

  • Καθίστε σε μια θέση βολική για σας (φαρδιά καρέκλα, καναπές).
  • Για να νοιώθετε άνετα βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω στο ύψος των ώμων σας και ένα άλλο στο πλάι σας.
  •  Βάλτε το μωρό στην πλευρά που επιθυμείτε πάνω στο μαξιλάρι για να είναι στο ύψος του μαστού σας.
  • Το μωρό σας κοιτάζει, ενώ  το σώμα του βρίσκεται κάτω από τη μασχάλη σας.
  • Ο ποπός του βρίσκεται στο ύψος του αγκώνα σας. Τα πόδια του μωρού είναι λυγισμένα στα ισχία και με τα πέλματα να κοιτούν προς το ταβάνι (με τον τρόπο αυτό το μωρό δεν μπορεί να σπρώχνει την πλάτη της καρέκλας που κάθεστε).
  • Το πάνω μέρος του σώματος του μωρού ακουμπά κατά μήκος του αντιβραχίου, ενώ το χέρι σας στηρίζει το κεφάλι του μωρού από κάτω.
  • Το άλλο σας χέρι υποστηρίζει το μαστό σε σχήμα C.
  • Μην σκύβετε μπροστά. Φέρτε το μωρό προς τον μαστό σας και όταν το μωρό ανοίξει καλά το στόμα του, οδηγείστε το έτσι που να πιάσει καλά την θηλαία άλω και να θηλάσει αποτελεσματικά.
  • Στη θέση αυτή η μητέρα έχει καλλίτερη εικόνα του μωρού, των μαστών της και  καλλίτερο έλεγχο του κεφαλιού του μωρού.
 

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη:
·         Για την μητέρα που γέννησε με καισαρική τομή, καθώς κρατάει το μωρό μακριά από την τομή της.
·         Για τη μητέρα που έχει επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.
·         Για την μητέρα με μεγάλους μαστούς.
·   Για τη μητέρα που έχει πολύ ισχυρό αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος, διότι το μωρό μπορεί να διαχειρισθεί την ροή πιο εύκολα.
·   Για τα μωρά με προβλήματα στο να πιάσουν την θηλή ή να θηλάσουν.
·         Για τα μωρά που προτιμούν μια πιο όρθια θέση θηλασμού.

4. Θέση ξαπλωμένη στο πλάι

Πολλές μητέρες βρίσκουν ότι αν είναι ξαπλωμένες στο πλάι μπορούν να θηλάσουν πολύ άνετα, ιδιαίτερα την νύχτα..
Για να θηλάσετε στη θέση αυτή:
  • Ξαπλώστε στη μια πλευρά σας σε μια μαλακή, αλλά σταθερή επιφάνεια, όπως σταθερό στρώμα.
  • Για να είσθε άνετα μπορείτε να βάλετε  ένα μαξιλάρι στο κεφάλι, πίσω στη πλάτη και ανάμεσα στα πόδια σας.
  •  Βάλτε το μωρό απέναντί σας , πρόσωπο με πρόσωπο, κοιλιά με κοιλιά και τα πόδια του τραβηγμένα κοντά στο σώμα σας.  Το στόμα του βρίσκεται στο ύψος της θηλή σας.  Το κεφάλι του  ωρού μπορεί να ακουμπά στο μπράτσο σας με την πλάτη του να βρίσκεται κατά μήκος του πήχη του χεριού σας ή να είναι ξαπλωμένο απευθείας στο στρώμα.
  • Ένα μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη κουβερτούλα πίσω από την πλάτη του μωρού θα το κρατάει κοντά σας.
  • Στηριχθείτε λίγο προς τα πίσω στο μαξιλάρι της πλάτης.
  • Προσφέρετε τον μαστό σας που είναι κάτω, υποστηρίζοντας τον με τα δάκτυλα κάτω από τον μαστό και τον αντίχειρα από πάνω.
  • Περιμένετε μέχρι το μωρό να ανοίξει καλά το στόμα του και γρήγορα τραβήξτε τον κοντά σας έτσι που να πιάσει καλά την θηλαία άλω και να θηλάζει αποτελεσματικά.
  • Για να αλλάξετε πλευρά, σηκώστε το μωρό και κτυπήστε ελαφρά την πλάτη του μωρού, μήπως θέλει να ρευτεί. Στη συνέχεια βάλτε πάνω στο στήθος σας και γυρίστε στην άλλη πλευρά.
Εάν κάνετε πρακτική στη διάρκεια της ημέρας  μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο για τα γεύματα της νύκτας.
  • Η θέση αυτή βοηθάει πολύ τις μητέρες που αναρρώνουν από καισαρική τομή.
  • Είναι καλή για να ησυχάζετε το μωρό για να κοιμηθεί και για να θηλάσει στο κρεβάτι.
  • Επίσης είναι πολύ πιο ξεκούραστη, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό.
Έτσι, αν νοιώθετε κουρασμένη στη διάρκεια της ημέρας, η θέση αυτή προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία να ξαπλώσετε με μωρό σας για να ξεκουραστείτε για λίγο. Μόνο θα προσέξετε να μην σας πάρει ο ύπνος και κινδυνέψει το μωρό σας.


5. Αυστραλιανή θέση

Η θέση αυτή συνιστάται μερικές φορές όταν η μητέρα έχει πάρα πολύ γάλα ή η ροή του γάλακτος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Υπάρχουν δύο τρόποι για να εφαρμόσετε την θέση αυτή.

  • Επικλινής θέση: Ξαπλώστε σε μια επικλινή θέση ή σε επίπεδη  και βάλτε το μωρό πάνω σας και έχοντας το πρόσωπό απέναντι από εσάς. Το κεφάλι του μωρού θα είναι στο επίπεδο του μαστού σας




  • Καθιστή θέση:  Το μωρό κάθεται στην αγκαλιά σας, κοιτάζοντας προς τα εσάς και εφιππεύοντας στο ένα σας πόδι. Εσείς κρατάτε το πίσω μέρος του αυχένα του μωρού για να υποστηρίζεται το κεφάλι του, καθώς θηλάζει και πίνει το γάλα. Βάλτε ένα μαξιλάρι, εάν το μωρό είναι μικρό και δεν φθάνει τον μαστό σας. Επειδή το μωρό είναι όρθιο, η βαρύτητα βοηθάει το γάλα να βρίσκει τον δρόμο του στο στόμα του. Επίσης, το γάλα δεν ρέει προς τα κάτω τόσο γρήγορα. επειδή το στόμα του μωρού βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον μαστό.
Στη θέση αυτή, η βαρύτητα βοηθάει το γάλα να βγαίνει πιο σιγά και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να πνιγεί το μωρό από το πολύ γάλα








Websites:
http://www.webmd.com/parenting/baby/breastfeeding-9/default.htm Σχετικό βίντεο για τις θέσεις θηλασμού
http://www.llli.org/faq/positioning.html
http://www.babyzone.com/baby/breastfeeding/best-breastfeeding-positions_212498