Pages

Subscribe:

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στρατηγικές ύπνου έως 18 μηνών

Στρατηγικές ύπνου έως τριών μηνών
 
Τις πρώτες ημέρες και νύχτες μαζί με το μωρό θα περάσουν μέσα σε απόλυτη σύγχυση, σε σημείο που θα χάσετε πια τη διαδοχή της μίας μέρας με την άλλη. Για τις πρώτες εβδομάδες θα πρέπει να ξεχάσετε ότι θα κοιμάστε συνέχεια όλο το βράδυ. Το νεογέννητο μωρό θα κοιμάται για μικρές περιόδους και θα ξυπνάει συχνά στη διάρκεια της νύκτας. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται δεκαέξι με δεκαοκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο, άλλα όμως αρκούνται σε οκτώ ώρες ύπνου. Κάποια νεογέννητα κοιμούνται βαθιά, ακόμη και αν υπάρχει φασαρία κι άλλα τόσο ελαφριά που ξυπνούν με τον παραμικρό θόρυβο.
Όμως από τις έξι εβδομάδες και μετά μπορείτε να αρχίσετε να δουλεύετε τις συνήθειες του ύπνου, που θα σας αποζημιώσουν αργότερα.
  1. Αν το μωρό σας κοιμάται στην αγκαλιά σας κατά την διάρκεια του φαγητού ή αμέσως μετά, μεταφέρετε το μωρό στην κούνια του για κοιμηθεί. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να συνδέσει τον ύπνο με ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μια συγκεκριμένη θέση.
  2.  Όταν πάτε βόλτα στη διάρκεια της ημέρας, αφήστε το να κοιμηθεί στο μέρος που το πήρε ο ύπνος, όπως στο καλάθι μωρού, στην κούνια του ή στο καρότσι.
  3. Αν ξυπνήσει, ενθαρρύνετε το ξύπνημα και γίνεται κοινωνική μαζί του. Η διάκριση των περιόδων ύπνου και ξυπνήματος, θα βοηθήσει το μωρό σας να συνδέσει τον ύπνο με ένα ιδιαίτερο μέρος ύπνου.
  4. Διάκριση ημέρα και νύκτας: Το μωρό σας πιθανότατα δεν θα μπορεί να διακρίνει την νύκτα από την ημέρα έως την ηλικία των 8 εβδομάδων. Όμως πριν από αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα ρυθμό στις δραστηριότητες σας που τονίζουν την διαφορά μεταξύ ημέρας και νύκτας.
    1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας,
                                                              i.      Όταν το μωρό είναι ξύπνιο και στη διάρκεια των γευμάτων, να είστε ομιλητική και κοινωνική, να ασχολείστε και να παίζετε μαζί του.
                                                            ii.      Αφήστε το φυσικό φως να μπαίνει στο δωμάτιο.
                                                          iii.      Αφήστε το μωρό να συνηθίσει σε θορύβους, όπως του πλυντηρίου ή του ραδιοφώνου.
    1. Το βράδυ:
                                                              i.      Καθιερώστε από νωρίς ένα τελετουργικό που θα συνδέεται με το βραδινό ύπνο: ένα μπάνιο πριν τον ύπνο, ένα νανούρισμα ή κατευναστική μουσική.
1.      Τραγουδήστε ή μιλήστε ψιθυριστά, φέρνοντάς το κοντά στο στήθος, όπου μπορεί να ακούει το χτύπο της καρδιάς σας.
2.      Δοκιμάστε να το χαϊδέψετε ανάμεσα στα φρύδια. Κάποια μωρά χαλαρώνουν και αποκοιμούνται με αυτό τον τρόπο.
3.      Εφοδιαστείτε με CD ή κατεβάστε από το Internet νανουρίσματα ή ήχους από τη φύση, τα οποία θα βάζετε να παίζουν την ώρα του ύπνου. Μουσικά κουρδιστά παιχνίδια μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ως μέρος της ρουτίνας ύπνου, ώστε το μωράκι να συνδέσει τη μουσική τους με τον ύπνο.
    1. Τα νυκτερινά γεύματα θα πρέπει να είναι ήρεμα και να ξεκινούν μόλις το μωρό αρχίζει να διαμαρτύρεται, όσο δηλαδή είναι ακόμα μισοκοιμισμένο και πριν ξυπνήσει εντελώς.
    2. Αφήστε το φως σβηστό ή χαμηλωμένο και να μη μιλάτε στο μωρό.
  1. Ένας τρόπος ηρεμίας του μωρού  και αρχή του ύπνου είναι το φάσκιωμα. Πρέπει όμως να το κάνετε σωστά (δείτε σχετική ανάρτηση).
  2. Όταν το μωρό σας είναι σε ηλικία μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων, μπορείτε να αρχίσετε να του μάθετε πώς να κοιμάται από μόνο του.
    1. Βάλτε το κάτω ανάσκελα μόλις αρχίσει να κοιμάται και ενώ είναι ακόμη ξύπνιο. Θα μάθει να ηρεμεί από μόνο του και να κοιμάται, παρά να βασίζεται σε σας για το κουνήσετε ή να το ταΐσετε για να αποκοιμηθεί.



Στρατηγικές ύπνου τριών – έξι μηνών

Η καλλίτερη στρατηγική για να βοηθήσετε το μωρό σας για να κοιμηθεί καλά είναι να οικοδομήσετε καλές συνήθειες ύπνου, τις οποίες θα έχετε αρχίσει από την ηλικία των έξι εβδομάδων.

Αναγνωρίζετε τα σημάδια κούρασης στο μωρό σας, όπως:
·         Τρίβει τα μάτια του
·         Τραβάει το αυτί του
·         Παρουσιάζει αχνούς, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
·         Γκρινιάζει και κλαίει με την παραμικρή πρόκληση
·         Κοιτάζει στο κενό
·         Χασμουριέται και τεντώνεται αρκετά
·         Χάνει το ενδιαφέρον του για εσάς και τα παιχνίδια του
·         Ησυχάζει και μένει ακίνητο
·         Επίσης, μπορεί να κουρνιάζει μέσα στο στήθος σας και δεν κοιτάζει τα κινούμενα αντικείμενα ή άλλους ανθρώπους.
Αν αντιληφθείτε αυτά ή άλλα σημάδια υπνηλίας, προσπαθήστε να το βάλετε στην κούνια του.
Σύντομα θα αναπτύξετε έκτη αίσθηση για το πότε το μωρό σας είναι έτοιμο για ένα υπνάκο.
  1. Μην αφήνετε το μωρό σας να μένει ξύπνιο μέχρι πολύ αργά. Ένα μωρό πάρα πολύ κουρασμένο μπορεί να κάνει την νύκτα σας δύσκολη. Αν το μωρό σας φαίνεται να μην θέλει να κοιμηθεί και είναι γεμάτο με ενέργεια στις 10 το βράδυ, αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ κουρασμένο και πρέπει να πηγαίνει για ύπνο πιο νωρίς. Επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσετε το ημερήσιο πρόγραμμα του ύπνου του. Αν παίρνει ένα υπνάκο αργά το απόγευμα, το βράδυ θα καθυστερήσει το βραδινό του ύπνο.
  2. Αν έχετε μόλις μετακινήσει το μωρό σε δικό του δωμάτιο, ίσως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί μακριά σας. Μπορείτε να κάνετε την μετάβαση σιγά - σιγά. Μετακινείστε την κούνια του μακριά από το κρεβάτι σας σταδιακά σε συνεχόμενα  βράδια, έως το δωμάτιο του. Μπορείτε ακόμη να κοιμηθείτε στο δωμάτιο του για όσο καιρό προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσετε το που θέλετε να κοιμάται το μωρό σας.
  3. Από την ηλικία των 3 μηνών, το μωρό σας έχει να ανάγκη να αναπτύξει την ικανότητα να μπορεί κοιμηθεί  μόνο του, όταν ξυπνάει ημέρα ή νύκτα. Αν βασίζεται σε σας να το κουνήσετε για να κοιμηθεί, ενθαρρύνετε το να αποκοιμηθεί χωρίς την βοήθεια σας. Βάλτε το για ύπνο στην κούνια του, ενώ ακόμη είναι ξύπνιο, αλλά νυστάζει και προσφέρετε του ένα αντικείμενο ανακούφισης, όπως  μια κουβερτούλα με μεταξένιες άκρες ή ένα μικρό χνουδωτό παιχνίδι.
  4. Αν παρά τις προσπάθειες σας το μωρό δεν ησυχάζει, δώστε του μια κούκλα για να τον βοηθήσει να αποκοιμηθεί. Έχετε όμως στο νου, ότι αν ξυπνήσει και δεν την βρίσκει θα γυρίσετε εκεί από όπου αρχίσατε.
  5. Το βράδυ όταν το ταΐζετε μην κάνετε οποιοδήποτε θόρυβο, μην του μιλάτε, κρατήστε τα φώτα χαμηλά, για να καταλάβει την διαφορά μεταξύ νύκτας και ημέρας.
  6. Πριν περάσει πολύς καιρός, θα αρχίσει να μαθαίνει ότι το βράδυ είναι για ύπνο.
 

Στρατηγικές ύπνου έξι – εννέα  μηνών

Από την ηλικία των έξι μηνών, το μωρό σας ακόμη και αν δεν είχε μέχρι τώρα προβλήματα ύπνου, μπορεί να αρχίσει να ξυπνάει την νύκτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται :
·         Σε άγχος αποχωρισμού. Όταν ξυπνάει και δεν είσθε δίπλα του, το μωρό σας ψάχνει και φοβάται ότι δεν θα γυρίσετε.
·         Σε εξάσκηση των νέων ικανοτήτων. Το μωρό από αυτή την ηλικία αποκτά νέες ικανότητες, να κάθεται, να γυρίζει, να μπουσουλάει, να σηκώνεται όρθιο.
§         Πρέπει να το μάθετε να ξαπλώνει ξανά και μετά πρέπει να επιμείνετε στη δική σας ρουτίνα για να κοιμηθεί ξανά.
§         Μετά την ηλικία των έξι μηνών, το μωρό σας δεν θα πρέπει να σιτίζεται την νύκτα και δεν πρέπει να το θηλάζετε ή να του δίνετε ξένο γάλα. Το μωρό για να κοιμηθεί θα πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα να ηρεμεί μόνο του.
o       Οδοντοφυΐα. Από την ηλικία των έξι μηνών και μετά μπορεί να ενοχλείται, ιδιαίτερα την νύκτα, από την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών.
§         Ηρεμήστε το μωρό σας δίνοντας κάποιο παυσίπονο στη σωστή δοσολογία.
o       Μήπως το βάζετε για ύπνο πολύ αργά; Αν βάζετε το μωρό σας για ύπνο, πχ μετά τις 8:30 μμ και ξυπνάει στη διάρκεια της νύκτας, προσπαθήστε να μεταθέσετε την ώρα του νυκτερινού ύπνου λίγο προς τα εμπρός, πχ 8. Μπορεί να εκπλαγείτε και το μωρό σας να κοιμηθεί όλη την νύκτα.



Στρατηγικές ύπνου εννέα – 12 μηνών

Το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να κοιμάται όλη την νύκτα, περίπου 11 με 12 ώρες. Μπορεί να έχει αρχίσει να αλλάζει τους σύντομου υπνάκους που παίρνει στη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό προετοιμαστείτε να τροποποιήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

Αν το μωρό σας ξυπνάει την νύκτα:
  • Προσπαθήστε να μετακινήσετε τον απογευματινό του ύπνο πιο μπροστά και για λιγότερο χρόνο. Πιθανώς χρειάζεται ακόμη δύο σύντομους υπνάκους την ημέρα, περίπου 2, 5 ωρών, με το πρωινό υπνάκο να διαρκεί περισσότερο.
  • Επιμείνετε στις συνήθειες ύπνου που καθιερώσατε, όπως μπάνιο, παραμύθι ή τραγουδάκι και ένα φιλί για καληνύκτα.
  • Παραμείνετε σταθερές στην ώρα του νυκτερινού ύπνου και κάντε το σαφές στο μωρό σας, ότι όταν είναι η ώρα του ύπνου είναι ώρα για ύπνο.
  • Μπορείτε να βάλετε ένα ξυπνητήρι να κτυπάει πέντε λεπτά πριν την ώρα του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό, η διαταγή για ύπνο δεν θα προέρχεται από εσάς, αλλά από κάποιον άλλο.
  • Αν το μωρό σας νιώθει άγχος αποχωρισμού:
    • αφήστε την πόρτα του δωματίου του μισάνοικτη για να σας ακούει και να είναι βέβαιο ότι είστε κοντά του.
    • ενθαρρύνετε το μωρό σας να κοιμάται  μόνο του, έτσι δεν θα σας φωνάζει κάθε φορά που θα ξυπνάει την νύκτα.


Καθιερώνοντας καλές συνήθειες ύπνου: 12 έως 18 μηνών

Τυπικός ύπνος σε αυτή την ηλικία

Το μωρό σας σε αυτή την ηλικία έχει ανάγκη ακόμη αρκετές ώρες ύπνου, περίπου 13 με 14 ώρες την ημέρα και από αυτές οι 11 ώρες πρέπει να είναι στη διάρκεια της νύκτας και οι υπόλοιπες σε σύντομους υπνάκους την ημέρα.
Στους 12 μήνες έχει ανάγκη από δύο υπνάκους στην διάρκεια της ημέρας, όμως στους 18 μήνες μπορεί να έχει ανάγκη ένα απογευματινό υπνάκο, διάρκειας  μιάμιση ή δύο ωρών.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει και να κοιμηθεί

Στην ηλικία αυτή δεν μπορείτε να κάνετε πολλά νέα πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας για να κοιμάται καλά. Στην ηλικία μεταξύ 18 μηνών και 3 χρόνων, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει άρνηση να πάει στο κρεβάτι για ύπνο. Το καλλίτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε τις στρατηγικές που καθιερώσατε από 6 μηνών και είναι:

·         Ακολουθείστε μια ρουτίνα κάθε βράδυ πριν τον νυκτερινό ύπνο.
Η καθημερινή ρουτίνα πριν τον ύπνο θα βοηθήσει το παιδί σας να ηρεμήσει στο τέλος της ημέρας και να προετοιμασθεί για ύπνο. Αν έχει ακόμη πολύ ενέργεια, αφήστε το να τρέξει λίγο μέσα στο δωμάτιο, πριν να μεταβείτε σε κάτι πιο ήρεμο, όπως ένα ήσυχο παιχνίδι, μπάνιο ή ένα παραμύθι. Ακολουθείστε την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ, ακόμη και όταν είστε μακριά από το σπίτι. Τα μικρά παιδιά αγαπούν την συνέπεια. Η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα τα βοηθάει να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο, γιατί μπορούν να προβλέπουν πότε και πως κάτι πρόκειται να συμβεί.
·         Παραμείνετε σταθερές στην καθημερινή ρουτίνα, καθώς και στο πότε πάει για ύπνο, ακόμη και στους σύντομους υπνάκους.
Αν το παιδί σας έχει σύντομους  υπνάκους, τρώει, παίζει και ετοιμάζεται για τον νυκτερινό ύπνο την ίδια ώρα κάθε ημέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να πηγαίνει για ύπνο χωρίς μάχη.
·         Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να κοιμηθεί μόνο του.

Αν θέλετε το παιδί σας να κοιμάται όλο το βράδυ χωρίς να σας φωνάζει κοντά του, είναι σημαντικό να μπορεί να κοιμάται μόνο του κάθε βράδυ. Δεν πρέπει να εξαρτάται από κούνημα, θηλασμό ή να ακούει τραγούδια για να κοιμηθεί. Στη αντίθετη περίπτωση δεν θα μάθει ποτέ να ηρεμεί μόνο του και να κοιμάται ξανά, όταν θα ξυπνήσει μέσα στην νύκτα και θα κλαίει να πάτε κοντά του.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου