Pages

Subscribe:

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ

Τα παιδιά αυτά συνήθως έχουν από ένα έως 4 γεύματα στη διάρκεια της νύκτας. Σε ηλικία 4 μηνών το 95% των βρεφών μπορεί να μην τρώει στις 2 μμ. Μετά την ηλικία των 4 μηνών, το γεύμα των 2 μμ πρέπει να θεωρείται ως εξαρτημένη συμπεριφορά.
1.      Η πιο συχνή αιτία του νυκτερινού γεύματος είναι το συχνό τάισμα στη διάρκεια της ημέρας και η αποτυχία να ενθαρρυνθεί το βρέφος να επιμηκύνει το διάστημα μεταξύ των γευμάτων.
a.        Μερικά από αυτά τα παιδιά τρώνε μία ή περισσότερες φορές την ώρα. Το πρόβλημα είναι πιο συχνό στα παιδιά που θηλάζουν, πιθανώς γιατί μερικές μαμάδες βάζουν το μωρό το στήθος κάθε φορά που θα κλάψει. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αυτά αντί να τα παίρνουν αγκαλιά κάθε φορά που ζητούν προσοχή, αναπτύσσουν τη συνήθεια να έχουν μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας.
b.       Η μητέρα έχει καλή πρόθεση και είναι αφοσιωμένη, όμως συχνά έχει την λανθασμένη ιδέα ότι ταΐζοντας το μωρό συχνά στη διάρκεια της ημέρας για να χορτάσει, το μωρό θα κοιμηθεί όλη την νύκτα. Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και το μωρό μεγαλώνει συνηθισμένο στα συχνά μικρά γεύματα. Άλλες μητέρες φοβούνται να μειώσουν τα νυκτερινά γεύματα, γιατί πιστεύουν ότι θα πάθουν υπογλυκαιμία.
2.      Μια άλλη συχνή αιτία νυκτερινού ξυπνήματος για φαγητό είναι η πρακτική να αφήνεται το μπιμπερό στο κρεβάτι δίπλα από το παιδί.
a.       Βρέφη που πέφτουν για ύπνο με την συνήθεια αυτή, συχνά ξυπνούν την νύκτα, ψάχνουν για το μπιμπερό και όταν το βρουν άδειο, τότε απαιτούν το ξαναγέμισμά του.
b.       Μεγαλύτερα βρέφη που τους επιτρέπεται να κρατούν στα χέρια ένα μπιμπερό στη διάρκεια της ημέρας και να πίνουν γάλα σχεδόν συνεχώς, μπορεί να αναπτύξουν την συνήθεια αυτή και στη διάρκεια της νύκτας.
c.        Πολλά από τα παιδιά που τρώνε την νύκτα δεν τοποθετούνται στις κούνιες τους για ύπνο, ενόσω αυτά είναι ξύπνια. Αντιθέτως αυτά τα παιδιά, θηλάζουν ή τρώνε από το μπιμπερό μέχρις ότου κοιμηθούν. Όταν ξυπνήσουν στη διάρκεια της νύκτας, χρειάζονται το στήθος ή το μπιμπερό γιατί έχει γίνει το μεταβατικό τους αντικείμενο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

·         Επιμήκυνση των διαστημάτων των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας.
o       Το κλειδί για την διακοπή του νυκτερινού γεύματος είναι η επιμήκυνση των διαστημάτων των γευμάτων.
o       Το στομάχι του βρέφους έχει συνηθίσει να περιμένει συχνά γεύματα. Τα ημερήσια γεύματα μπορεί σταδιακά να επιμηκυνθούν  έως ότου φθάσουν τις 4 ώρες ή και περισσότερο. Ένας λογικός στόχος αποτελούν τα 4 γεύματα ανά ημέρα στην ηλικία των 4 μηνών και 3 γεύματα στην ηλικία των 6 μηνών. Τα βρέφη που θηλάζουν συχνά χρειάζονται 5 γεύματα ανά ημέρα.
o       Εφόσον τα ημερήσια γεύματα γίνουν φυσιολογικά, το νυκτερινό ξύπνημα αυτόματα θα ελαττωθεί ή θα εξαφανισθεί. Στη διάρκεια της ημέρας, οι απαιτήσεις του βρέφους  για αδικαιολόγητα γεύματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με έξτρα αγκαλιά, με προσοχή και μερικές φορές με πιπίλα.
·         Πρόσθεση στερεών τροφών για λιποβαρή παιδιά που θηλάζουν.
o       Πολλοί γονείς εισάγουν στερεές τροφές (ιδιαίτερα δημητριακά) στις 11 μμ, για να βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί όλο το βράδυ.
o       Βρέφη που τους χορηγήθηκαν στερεές τροφές σε ηλικία 4 εβδομάδων δεν κοιμήθηκαν καλλίτερα από εκείνα που τους χορηγήθηκαν στερεές τροφές σε ηλικία 9 εβδομάδων. Παρόλα αυτά, η χορήγηση έξτρα θερμίδων, σε βρέφη που θηλάζουν και είναι λιποβαρή, συνήθως ανακουφίζει την πείνα τους και τα βοηθά να κοιμούνται περισσότερο.
·         Άμεση διακοπή του μπιμπερό στο κρεβάτι.
o       Εάν το βρέφος παίρνει το μπιμπερό στο κρεβάτι, οι γονείς πρέπει να πεισθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την πρακτική αυτή αμέσως.
o       Το παιδί μπορεί να φάει κατά την ώρα του ύπνου, αλλά δεν θα του επιτραπεί να κρατά ή να έχει το μπιμπερό μαζί του. Εάν έχει μεγάλες ανάγκες από θηλαστικές κινήσεις να του χορηγηθεί πιπίλα.
o       Είναι σημαντικό, αυτά τα παιδιά να ελεγχθούν για τερηδόνα από μπιμπερό. Η τερηδόνα ξεκινά συνήθως από την χειλική επιφάνεια των άνω κεντρικών τομέων και προκαλείται από παρατεταμένη επαφή του γάλακτος, το οποίο δρα σαν υπόστρωμα για παραγωγή οξέως. Η τερηδόνα από μπιμπερό έχει αναφερθεί και σε θηλάζοντα βρέφη που κοιμούνται με τη μητέρα τους. Τα βρέφη αυτά μπορεί να κοιμούνται με το μαστό στο στόμα τους.
·         Τοποθέτηση του βρέφους στο κρεβάτι νυσταγμένο, αλλά ξύπνιο.
o       Οι γονείς πρέπει να βάζουν το παιδί στο κρεβάτι για ύπνο ξύπνιο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όταν το παιδί αρχίζει να κουράζεται και ενώ τρώει. Πρέπει να μάθει να κοιμάται φυσικά, χωρίς μαστό ή μπιμπερό. Οποιοδήποτε βρέφος  μπορεί να μάθει να το κάνει αυτό.
·         Μόνο ένα γεύμα στη διάρκεια της νύκτας και σταδιακή ελάττωση της ποσότητας.
o       Στη διάρκεια της νύκτας, το πεινασμένο βρέφος δεν θα ξανακοιμηθεί, εάν αφεθεί χωρίς προσοχή. Το κλάμα της πείνας σύντομα θα μετατραπεί σε κλάμα πόνου.
o       Το παιδί πρέπει να σιτισθεί, όμως σταδιακά πρέπει η ποσότητα του γάλακτος να μειώνεται. Για τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό, η ποσότητα μπορεί να ελαττώνεται 30 ml κάθε 2 βράδια. Για τα βρέφη που θηλάζουν, πρέπει να τους χορηγείτε μόνο ο ένας μαστός σε κάθε ξύπνημα.
o       Το παιδί δεν πρέπει να σιτισθεί πάνω από μια φορά την νύκτα και ενώ παράλληλα η συχνότητα των ημερήσιων γευμάτων ελαττώνεται. Εάν τα νυκτερινά γεύματα διαρκούν πάνω από 20 λεπτά, το ρέψιμο ή το κράτημα είναι υπερβολικό.

     Πολλά παιδιά αρχίζουν να κοιμούνται την νύκτα μετά από εφαρμογή των μέτρων για μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά παιδιά θα εξακολουθήσουν να ξυπνούν για αγκαλιά  και κούνημα. Τα παιδιά αυτά θα χρειαστούν επιπλέον θεραπεία, που συνιστάται για τα παιδιά με επίμονο νυκτερινό κλάμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου