Pages

Subscribe:

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων πιο κοντά στην έναρξη της εμμήνου ρύσης αυξάνει την πιθανότητα νεοπλασίας του τραχήλου στις γυναίκες



Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη νεοπλασίας του τραχήλου μεγάλου βαθμού  ή αδενοκαρκινώματος in situ είναι αυξημένος για τις νεαρές γυναίκες που η πρώτη τους σεξουαλική επαφή είναι κοντά στην ηλικία έναρξης της εμμηναρχής.
 Τα δεδομένα από μια διεθνή μελέτη δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για νεοπλασία ανάμεσα στις γυναίκες, που η πρώτη τους σεξουαλική επαφή είναι σε ηλικία μικρότερη των 14 χρόνων σε σχέση με την ηλικία άνω των 25 χρόνων. Δεδομένου της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού HPV, η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής  μπορεί να θεωρείται σαν ηλικία της πρώτης έκθεσης της γυναίκας στην HPV λοίμωξη.

Τα παραπάνω ενισχύουν την ανάγκη για να αυξηθεί ο HPV εμβολιασμός στα νεαρά κορίτσια, όσο γίνεται πιο κοντά στην ηλικία έναρξης της εμμηναρχής τους, παρά κοντά στην ηλικία της πρώτης τους σεξουαλικής επαφής, όπως πιστεύουν πολλοί γονείς.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στις ηλικίες 10 – 14 χρόνων γιατί στις ηλικίες αυτές η παραγωγή αντισωμάτων είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με τις ηλικίες 16 – 26 χρόνων.

HPV: Ιός των Ανθρώπινων θηλωμάτων


Shorter Interval Between Menarche and First Sexual Intercourse is Associated With Increased Risk of High-grade Cervical Disease

Jennifer S Smith
Evid Based Nurs. 2014;17(1):6-7. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου