Pages

Subscribe:

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) για βρέφη

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στα βρέφη συμβαίνουν από στέρηση οξυγόνου, όπως σε περίπτωση πνιγμού ή πνιγμονής από ξένο σώμα. Αν γνωρίζετε ότι το μωρό έχει απόφραξη του αεραγωγού, εφαρμόστε πρώτα τις πρώτες βοήθειες για πνιγμονή από ξένο σώμα. Αν δεν γνωρίζετε γιατί το μωρό δεν αναπνέει, εφαρμόστε την CPR.
Οι καινούργιες οδηγίες (2010) της Αμερικάνικης Καρδιολογικής εταιρίας συνιστούν πρώτα να χορηγούνται οι καρδιακές συμπιέσεις και μετά να γίνεται έλεγχος του αεραγωγού και να δίνονται οι αναπνοές διάσωσης. Μπορείτε να θυμάστε τα γράμματα C A B D (Circulation – Κυκλοφορία, Airway – Αεραγωγός, Breathing – Αναπνοή, Defrillation -  Απινίδωση)
 
Για να αρχίσετε – εξετάσετε την κατάσταση.

  1. Εκτιμήστε την σκηνή πριν αρχίσετε CPR. Κάντε το γρήγορα, με κάθε λεπτομέρεια.
Ø     Ελέγξτε μήπως βρίσκεσθε και εσείς ή το θύμα σε άμεσο κίνδυνο. Δεν υπάρχει νόημα να αρχίσετε τις πρώτες βοήθειες, αν εσείς και το θύμα κινδυνεύετε.
  1. Ελέγξτε αν το θύμα έχει τις αισθήσεις του ή είναι αναίσθητο
· Κτυπήστε ελαφρά μωρό στα πέλματα και φωνάξτε δυνατά: «Είσαι Καλά; Είσαι καλά; και παρακολουθείτε για οποιαδήποτε αντίδραση, όπως κάποια κίνηση.
·      Μην ταρακουνάτε το μωρό.
Αν δεν υπάρχει αντίδραση, ακολουθείστε τα βήματα C A B και στη συνέχεια καλέστε για βοήθεια:
·      Αν είστε μόνος (η) και χρειάζεται να κάνετε CPR, εφαρμόστε  CPR για 2 λεπτά – περίπου πέντε κύκλους- πριν να καλέσετε το 166.
·      Αν υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο κοντά σας, δώστε του οδηγίες να καλέσει το 166, ενώ εσείς αρχίζετε CPR στο μωρό.

C. Κυκλοφορία: Αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος
 

  1. Βάλτε το μωρό με την πλάτη πάνω σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι. Επίσης, το πάτωμα ή το έδαφος  είναι κατάλληλη επιφάνεια.
  2. Βάλτε δύο δάκτυλα του ενός χεριού στο κέντρο του στήθους, ακριβώς κάτω από την οριζόντια γραμμή που ενώνει τις δύο θηλές του μωρού.
3.  Ήπια συμπιέστε τον θώρακα στο 1/3 του πάχους του θώρακα (περίπου 4 εκατοστά).
  1. Εφαρμόστε 30 θωρακικές συμπιέσεις. Μετράτε  με γρήγορο ρυθμό καθώς πρέπει να κάνετε 100 θωρακικές συμπιέσεις το λεπτό.






A.  Αεραγωγός: Καθαρίστε τον αεραγωγό

  1. Μετά τις 30 θωρακικές συμπιέσεις, απαλά εκτείνετε το κεφάλι του μωρού προς τα πίσω πιέζοντας με το ένα χέρι το μέτωπο και με το άλλο χέρι το πηγούνι του μωρού. Μην υπερεκτείνεται το κεφάλι.
Ø    Ελέγξτε μήπως υπάρχει κάποιο ξένο σώμα ή τροφή στο στόμα του και εμποδίζει την αναπνοή. Αν υπάρχει ξένο σώμα, απομακρύνετε το με τα δύο δάκτυλα του χεριού σας.

  1. Πλησιάστε το αυτί σας κοντά στο στόμα του μωρού (για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα) και :
·      Ακούστε ήχους αναπνοής (Ακούω)
·      Παρατηρείστε προσεκτικά αν το στήθος του θύματος ανεβοκατεβαίνει. (Βλέπω)
·      Νοιώστε  στο μάγουλο και το αυτί σας αν βγαίνει αέρας. (Αισθάνομαι)





B.   Αναπνέοντας: Αναπνεύστε για το μωρό

1.   Καλύψτε το στόμα και την μύτη του μωρού με το στόμα σας.
2.     Ετοιμαστείτε για να δώσετε 2 ανάσες διάσωσης.
a.     Χρησιμοποιείστε την δύναμη από τα μάγουλά σας για να φυσήξετε ήπια (αντί για βαθιές αναπνοές) στο στόμα του παιδιού για ένα δευτερόλεπτο.
b.     Παρατηρείτε για να δείτε αν το στήθος του μωρού ανυψώνεται.
c.     Αν ναι, δώστε και δεύτερη ανάσα διάσωσης. 
d.     Αν το στήθος δεν ανυψώνεται, επαναλάβετε τον χειρισμός έκταση του κεφαλιού και ανύψωσης του πηγουνιού και μετά δώστε δεύτερη ανάσα διάσωσης.

3.     Αν το στήθος του μωρού ακόμη δεν ανυψώνεται, εξετάστε το στόμα του παιδιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα. Αν βλέπετε το ξένο σώμα, απομακρύνετε το με τα δάκτυλα. Αν ο αεραγωγός φαίνεται αποφραγμένος, εφαρμόστε πρώτες βοήθειες για πνιγμονή.
4.     Δώστε 2 ανάσες διάσωσης για κάθε 30 θωρακικές συμπιέσεις.
5.     Εφαρμόστε  CPR για 2 λεπτά – περίπου πέντε κύκλους- πριν να καλέσετε βοήθεια (166), εκτός και αν υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο κοντά σας για να καλέσει το 166, ενώ εσείς έχετε την προσοχή στο μωρό.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου