Pages

Subscribe:

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στρατηγικές ύπνου έως 18 μηνών

Στρατηγικές ύπνου έως τριών μηνών
 
Τις πρώτες ημέρες και νύχτες μαζί με το μωρό θα περάσουν μέσα σε απόλυτη σύγχυση, σε σημείο που θα χάσετε πια τη διαδοχή της μίας μέρας με την άλλη. Για τις πρώτες εβδομάδες θα πρέπει να ξεχάσετε ότι θα κοιμάστε συνέχεια όλο το βράδυ. Το νεογέννητο μωρό θα κοιμάται για μικρές περιόδους και θα ξυπνάει συχνά στη διάρκεια της νύκτας. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται δεκαέξι με δεκαοκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο, άλλα όμως αρκούνται σε οκτώ ώρες ύπνου. Κάποια νεογέννητα κοιμούνται βαθιά, ακόμη και αν υπάρχει φασαρία κι άλλα τόσο ελαφριά που ξυπνούν με τον παραμικρό θόρυβο.
Όμως από τις έξι εβδομάδες και μετά μπορείτε να αρχίσετε να δουλεύετε τις συνήθειες του ύπνου, που θα σας αποζημιώσουν αργότερα.
  1. Αν το μωρό σας κοιμάται στην αγκαλιά σας κατά την διάρκεια του φαγητού ή αμέσως μετά, μεταφέρετε το μωρό στην κούνια του για κοιμηθεί. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να συνδέσει τον ύπνο με ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μια συγκεκριμένη θέση.
  2.  Όταν πάτε βόλτα στη διάρκεια της ημέρας, αφήστε το να κοιμηθεί στο μέρος που το πήρε ο ύπνος, όπως στο καλάθι μωρού, στην κούνια του ή στο καρότσι.
  3. Αν ξυπνήσει, ενθαρρύνετε το ξύπνημα και γίνεται κοινωνική μαζί του. Η διάκριση των περιόδων ύπνου και ξυπνήματος, θα βοηθήσει το μωρό σας να συνδέσει τον ύπνο με ένα ιδιαίτερο μέρος ύπνου.
  4. Διάκριση ημέρα και νύκτας: Το μωρό σας πιθανότατα δεν θα μπορεί να διακρίνει την νύκτα από την ημέρα έως την ηλικία των 8 εβδομάδων. Όμως πριν από αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα ρυθμό στις δραστηριότητες σας που τονίζουν την διαφορά μεταξύ ημέρας και νύκτας.
    1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας,
                                                              i.      Όταν το μωρό είναι ξύπνιο και στη διάρκεια των γευμάτων, να είστε ομιλητική και κοινωνική, να ασχολείστε και να παίζετε μαζί του.
                                                            ii.      Αφήστε το φυσικό φως να μπαίνει στο δωμάτιο.
                                                          iii.      Αφήστε το μωρό να συνηθίσει σε θορύβους, όπως του πλυντηρίου ή του ραδιοφώνου.
    1. Το βράδυ:
                                                              i.      Καθιερώστε από νωρίς ένα τελετουργικό που θα συνδέεται με το βραδινό ύπνο: ένα μπάνιο πριν τον ύπνο, ένα νανούρισμα ή κατευναστική μουσική.
1.      Τραγουδήστε ή μιλήστε ψιθυριστά, φέρνοντάς το κοντά στο στήθος, όπου μπορεί να ακούει το χτύπο της καρδιάς σας.
2.      Δοκιμάστε να το χαϊδέψετε ανάμεσα στα φρύδια. Κάποια μωρά χαλαρώνουν και αποκοιμούνται με αυτό τον τρόπο.
3.      Εφοδιαστείτε με CD ή κατεβάστε από το Internet νανουρίσματα ή ήχους από τη φύση, τα οποία θα βάζετε να παίζουν την ώρα του ύπνου. Μουσικά κουρδιστά παιχνίδια μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ως μέρος της ρουτίνας ύπνου, ώστε το μωράκι να συνδέσει τη μουσική τους με τον ύπνο.
    1. Τα νυκτερινά γεύματα θα πρέπει να είναι ήρεμα και να ξεκινούν μόλις το μωρό αρχίζει να διαμαρτύρεται, όσο δηλαδή είναι ακόμα μισοκοιμισμένο και πριν ξυπνήσει εντελώς.
    2. Αφήστε το φως σβηστό ή χαμηλωμένο και να μη μιλάτε στο μωρό.
  1. Ένας τρόπος ηρεμίας του μωρού  και αρχή του ύπνου είναι το φάσκιωμα. Πρέπει όμως να το κάνετε σωστά (δείτε σχετική ανάρτηση).
  2. Όταν το μωρό σας είναι σε ηλικία μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων, μπορείτε να αρχίσετε να του μάθετε πώς να κοιμάται από μόνο του.
    1. Βάλτε το κάτω ανάσκελα μόλις αρχίσει να κοιμάται και ενώ είναι ακόμη ξύπνιο. Θα μάθει να ηρεμεί από μόνο του και να κοιμάται, παρά να βασίζεται σε σας για το κουνήσετε ή να το ταΐσετε για να αποκοιμηθεί.



Στρατηγικές ύπνου τριών – έξι μηνών

Η καλλίτερη στρατηγική για να βοηθήσετε το μωρό σας για να κοιμηθεί καλά είναι να οικοδομήσετε καλές συνήθειες ύπνου, τις οποίες θα έχετε αρχίσει από την ηλικία των έξι εβδομάδων.

Αναγνωρίζετε τα σημάδια κούρασης στο μωρό σας, όπως:
·         Τρίβει τα μάτια του
·         Τραβάει το αυτί του
·         Παρουσιάζει αχνούς, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
·         Γκρινιάζει και κλαίει με την παραμικρή πρόκληση
·         Κοιτάζει στο κενό
·         Χασμουριέται και τεντώνεται αρκετά
·         Χάνει το ενδιαφέρον του για εσάς και τα παιχνίδια του
·         Ησυχάζει και μένει ακίνητο
·         Επίσης, μπορεί να κουρνιάζει μέσα στο στήθος σας και δεν κοιτάζει τα κινούμενα αντικείμενα ή άλλους ανθρώπους.
Αν αντιληφθείτε αυτά ή άλλα σημάδια υπνηλίας, προσπαθήστε να το βάλετε στην κούνια του.
Σύντομα θα αναπτύξετε έκτη αίσθηση για το πότε το μωρό σας είναι έτοιμο για ένα υπνάκο.
  1. Μην αφήνετε το μωρό σας να μένει ξύπνιο μέχρι πολύ αργά. Ένα μωρό πάρα πολύ κουρασμένο μπορεί να κάνει την νύκτα σας δύσκολη. Αν το μωρό σας φαίνεται να μην θέλει να κοιμηθεί και είναι γεμάτο με ενέργεια στις 10 το βράδυ, αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ κουρασμένο και πρέπει να πηγαίνει για ύπνο πιο νωρίς. Επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσετε το ημερήσιο πρόγραμμα του ύπνου του. Αν παίρνει ένα υπνάκο αργά το απόγευμα, το βράδυ θα καθυστερήσει το βραδινό του ύπνο.
  2. Αν έχετε μόλις μετακινήσει το μωρό σε δικό του δωμάτιο, ίσως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί μακριά σας. Μπορείτε να κάνετε την μετάβαση σιγά - σιγά. Μετακινείστε την κούνια του μακριά από το κρεβάτι σας σταδιακά σε συνεχόμενα  βράδια, έως το δωμάτιο του. Μπορείτε ακόμη να κοιμηθείτε στο δωμάτιο του για όσο καιρό προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσετε το που θέλετε να κοιμάται το μωρό σας.
  3. Από την ηλικία των 3 μηνών, το μωρό σας έχει να ανάγκη να αναπτύξει την ικανότητα να μπορεί κοιμηθεί  μόνο του, όταν ξυπνάει ημέρα ή νύκτα. Αν βασίζεται σε σας να το κουνήσετε για να κοιμηθεί, ενθαρρύνετε το να αποκοιμηθεί χωρίς την βοήθεια σας. Βάλτε το για ύπνο στην κούνια του, ενώ ακόμη είναι ξύπνιο, αλλά νυστάζει και προσφέρετε του ένα αντικείμενο ανακούφισης, όπως  μια κουβερτούλα με μεταξένιες άκρες ή ένα μικρό χνουδωτό παιχνίδι.
  4. Αν παρά τις προσπάθειες σας το μωρό δεν ησυχάζει, δώστε του μια κούκλα για να τον βοηθήσει να αποκοιμηθεί. Έχετε όμως στο νου, ότι αν ξυπνήσει και δεν την βρίσκει θα γυρίσετε εκεί από όπου αρχίσατε.
  5. Το βράδυ όταν το ταΐζετε μην κάνετε οποιοδήποτε θόρυβο, μην του μιλάτε, κρατήστε τα φώτα χαμηλά, για να καταλάβει την διαφορά μεταξύ νύκτας και ημέρας.
  6. Πριν περάσει πολύς καιρός, θα αρχίσει να μαθαίνει ότι το βράδυ είναι για ύπνο.
 

Στρατηγικές ύπνου έξι – εννέα  μηνών

Από την ηλικία των έξι μηνών, το μωρό σας ακόμη και αν δεν είχε μέχρι τώρα προβλήματα ύπνου, μπορεί να αρχίσει να ξυπνάει την νύκτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται :
·         Σε άγχος αποχωρισμού. Όταν ξυπνάει και δεν είσθε δίπλα του, το μωρό σας ψάχνει και φοβάται ότι δεν θα γυρίσετε.
·         Σε εξάσκηση των νέων ικανοτήτων. Το μωρό από αυτή την ηλικία αποκτά νέες ικανότητες, να κάθεται, να γυρίζει, να μπουσουλάει, να σηκώνεται όρθιο.
§         Πρέπει να το μάθετε να ξαπλώνει ξανά και μετά πρέπει να επιμείνετε στη δική σας ρουτίνα για να κοιμηθεί ξανά.
§         Μετά την ηλικία των έξι μηνών, το μωρό σας δεν θα πρέπει να σιτίζεται την νύκτα και δεν πρέπει να το θηλάζετε ή να του δίνετε ξένο γάλα. Το μωρό για να κοιμηθεί θα πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα να ηρεμεί μόνο του.
o       Οδοντοφυΐα. Από την ηλικία των έξι μηνών και μετά μπορεί να ενοχλείται, ιδιαίτερα την νύκτα, από την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών.
§         Ηρεμήστε το μωρό σας δίνοντας κάποιο παυσίπονο στη σωστή δοσολογία.
o       Μήπως το βάζετε για ύπνο πολύ αργά; Αν βάζετε το μωρό σας για ύπνο, πχ μετά τις 8:30 μμ και ξυπνάει στη διάρκεια της νύκτας, προσπαθήστε να μεταθέσετε την ώρα του νυκτερινού ύπνου λίγο προς τα εμπρός, πχ 8. Μπορεί να εκπλαγείτε και το μωρό σας να κοιμηθεί όλη την νύκτα.



Στρατηγικές ύπνου εννέα – 12 μηνών

Το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να κοιμάται όλη την νύκτα, περίπου 11 με 12 ώρες. Μπορεί να έχει αρχίσει να αλλάζει τους σύντομου υπνάκους που παίρνει στη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό προετοιμαστείτε να τροποποιήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

Αν το μωρό σας ξυπνάει την νύκτα:
  • Προσπαθήστε να μετακινήσετε τον απογευματινό του ύπνο πιο μπροστά και για λιγότερο χρόνο. Πιθανώς χρειάζεται ακόμη δύο σύντομους υπνάκους την ημέρα, περίπου 2, 5 ωρών, με το πρωινό υπνάκο να διαρκεί περισσότερο.
  • Επιμείνετε στις συνήθειες ύπνου που καθιερώσατε, όπως μπάνιο, παραμύθι ή τραγουδάκι και ένα φιλί για καληνύκτα.
  • Παραμείνετε σταθερές στην ώρα του νυκτερινού ύπνου και κάντε το σαφές στο μωρό σας, ότι όταν είναι η ώρα του ύπνου είναι ώρα για ύπνο.
  • Μπορείτε να βάλετε ένα ξυπνητήρι να κτυπάει πέντε λεπτά πριν την ώρα του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό, η διαταγή για ύπνο δεν θα προέρχεται από εσάς, αλλά από κάποιον άλλο.
  • Αν το μωρό σας νιώθει άγχος αποχωρισμού:
    • αφήστε την πόρτα του δωματίου του μισάνοικτη για να σας ακούει και να είναι βέβαιο ότι είστε κοντά του.
    • ενθαρρύνετε το μωρό σας να κοιμάται  μόνο του, έτσι δεν θα σας φωνάζει κάθε φορά που θα ξυπνάει την νύκτα.


Καθιερώνοντας καλές συνήθειες ύπνου: 12 έως 18 μηνών

Τυπικός ύπνος σε αυτή την ηλικία

Το μωρό σας σε αυτή την ηλικία έχει ανάγκη ακόμη αρκετές ώρες ύπνου, περίπου 13 με 14 ώρες την ημέρα και από αυτές οι 11 ώρες πρέπει να είναι στη διάρκεια της νύκτας και οι υπόλοιπες σε σύντομους υπνάκους την ημέρα.
Στους 12 μήνες έχει ανάγκη από δύο υπνάκους στην διάρκεια της ημέρας, όμως στους 18 μήνες μπορεί να έχει ανάγκη ένα απογευματινό υπνάκο, διάρκειας  μιάμιση ή δύο ωρών.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει και να κοιμηθεί

Στην ηλικία αυτή δεν μπορείτε να κάνετε πολλά νέα πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας για να κοιμάται καλά. Στην ηλικία μεταξύ 18 μηνών και 3 χρόνων, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει άρνηση να πάει στο κρεβάτι για ύπνο. Το καλλίτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε τις στρατηγικές που καθιερώσατε από 6 μηνών και είναι:

·         Ακολουθείστε μια ρουτίνα κάθε βράδυ πριν τον νυκτερινό ύπνο.
Η καθημερινή ρουτίνα πριν τον ύπνο θα βοηθήσει το παιδί σας να ηρεμήσει στο τέλος της ημέρας και να προετοιμασθεί για ύπνο. Αν έχει ακόμη πολύ ενέργεια, αφήστε το να τρέξει λίγο μέσα στο δωμάτιο, πριν να μεταβείτε σε κάτι πιο ήρεμο, όπως ένα ήσυχο παιχνίδι, μπάνιο ή ένα παραμύθι. Ακολουθείστε την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ, ακόμη και όταν είστε μακριά από το σπίτι. Τα μικρά παιδιά αγαπούν την συνέπεια. Η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα τα βοηθάει να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο, γιατί μπορούν να προβλέπουν πότε και πως κάτι πρόκειται να συμβεί.
·         Παραμείνετε σταθερές στην καθημερινή ρουτίνα, καθώς και στο πότε πάει για ύπνο, ακόμη και στους σύντομους υπνάκους.
Αν το παιδί σας έχει σύντομους  υπνάκους, τρώει, παίζει και ετοιμάζεται για τον νυκτερινό ύπνο την ίδια ώρα κάθε ημέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να πηγαίνει για ύπνο χωρίς μάχη.
·         Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να κοιμηθεί μόνο του.

Αν θέλετε το παιδί σας να κοιμάται όλο το βράδυ χωρίς να σας φωνάζει κοντά του, είναι σημαντικό να μπορεί να κοιμάται μόνο του κάθε βράδυ. Δεν πρέπει να εξαρτάται από κούνημα, θηλασμό ή να ακούει τραγούδια για να κοιμηθεί. Στη αντίθετη περίπτωση δεν θα μάθει ποτέ να ηρεμεί μόνο του και να κοιμάται ξανά, όταν θα ξυπνήσει μέσα στην νύκτα και θα κλαίει να πάτε κοντά του.










Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τα Βήματα για να χρησιμοποιήσετε σωστά τα φάρμακα για το άσθμα (ασθματική βρογχίτιδα)

1.      Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή χορήγησης(μάσκα) των φαρμάκων (aero chamber) είναι καλά συναρμολογημένη.


2.      Ανακινείστε την συσκευή inhaler (το φάρμακο) πριν την χρήση για 5 δευτερόλεπτα (τουλάχιστον 3 φορές).
3.      Τοποθετείστε το inhaler με το στόμιο στο ένα άκρο του  aero chamber.

4.      Βάλτε την μάσκα του aero chamber στο πρόσωπο.
5.      Καλύψτε το στόμα και την μύτη καλά.
6.      Βάλτε τον δείκτη του χεριού σας στο πάνω μέρος του inhaler και τον αντίχειρα σας στο κάτω μέρος του inhaler.
7.      Σε μεγάλο παιδί, πέστε του να κάνει μια μεγάλη εκπνοή.
8.      Πατήσετε το inhaler μια φορά προς τα κάτω.
9.      Το παιδί πρέπει να πάρει τουλάχιστον 6 βαθιές και αργές αναπνοές. Σε μικρότερο παιδί, μετρήστε μέχρι το δέκα.
10. Περιμένετε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν επαναλάβετε τη δεύτερη χορήγηση της εισπνοής. 
Σε μεγαλύτερο παιδί και ενήλικα η χρήση του aerochamber χωρίς την μάσκα, αλλά με επιστόμιο

  Τα είδη του aerochamber: Βρεφική (πορτοκαλί) έως 18 μηνών, Παιδική (κίτρινη) 1 - 5 χρόνων και για ενήλικες



Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Οδοντοφυΐα και φροντίδα των δοντιών


Πότε αρχίζει το μωρό μου να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια;

Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν τα πρώτα τους δοντάκια (νεογιλά) γύρω στον 6ο μήνα της ζωής. Όλα τα μωρά όμως δεν είναι ίδια, έτσι ο χρόνος εμφάνισης των πρώτων νεογιλών ποικίλει.
Η μικρότερη ηλικία που μπορεί ένα μωρό να εμφανίσει το πρώτο του δοντάκι είναι 3 μηνών και η μεγαλύτερη 12 μηνών ή περισσότερο. Σε σπάνιες περιπτώσεις το πρώτο δοντάκι του μωρού είναι εμφανές από την γέννηση του.
Ο χρόνος που βγαίνουν τα δόντια και η εξέλιξη της οδοντοφυΐας επηρεάζεται από την κληρονομικότητα.
Οποτεδήποτε και αν βγει το πρώτο του δοντάκι, γιορτάστε το, βγάλτε φωτογραφίες και σημειώστε το στο βιβλιάριο του.

Τα δόντια βγαίνουν ένα κάθε φορά σε μια περίοδο μηνών και συχνά, όχι όμως πάντοτε, με αυτή την σειρά: Πρώτα τα δύο κάτω κεντρικά δόντια (τομείς), μετά τα δύο πάνω κεντρικά, μετά οι πλάγιοι τομείς πάνω και κάτω και ούτω καθεξής.
Τα δοντάκια στην αρχή μπορεί να μην είναι ίσια- όμως μην ανησυχείτε – θα ισιώσουν με τον καιρό.
Η οδοντοφυΐα των 20 πρώτων δοντιών των μωρού ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 - 3 περίπου ετών. Αυτά τα 20 δόντια του μωρού παραμένουν έως την ηλικία των 6-7 ετών, οπότε και αρχίζουν σταδιακά να αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια.


Η σταδιακή σειρά που βγαίνουν τα νεογιλά δόντια

Κάτω μπροστινά - μέσοι τομείς

Πάνω μπροστινά – μέσοι τομείς

Πάνω πλάγιοι τομείς (στα πλάγια των μέσων τομέων)

Κάτω πλάγιοι τομείς (στα πλάγια των μέσων τομέων)

Πρώτοι τραπεζίτες 

Κυνόδοντες

Δεύτεροι τραπεζίτες 

5 – 7  μηνών

6 – 8 μηνών

9 – 11 μηνών


10 – 12 μηνών


13-16 μηνών

16-23 μηνών

23-33 μηνών



Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να έχει το μωρό μου;

Δεν υπάρχει συμφωνία ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί πράγματι κάποια συμπτώματα στα μωρά, όπως ανησυχία, διάρροια κα πυρετό ή αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα κάποιας ταυτόχρονης ιογενούς λοίμωξης.
Σε μερικά μωρά δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα, όπως πόνος ή δυσφορία, όταν βγάζουν κάποια δόντια. Άλλες φορές μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα, όπως:
·      Πολλά σάλια (που μπορούν να προκαλέσουν ερύθημα στο πρόσωπο)
·      Πρήξιμο και ευαισθησία στα ούλα
·      Ερυθρότητα στο ένα μάγουλο
·      Ευερεθιστότητα, γκρίνια
·      Να μασάει πολύ οτιδήποτε βρει
·      Άρνηση τροφής
·      Προβλήματα στον ύπνο

Τι μπορώ να κάνω για ανακουφίσω το μωρό μου από την δυσφορία;

 Γενικά, τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την εμφάνιση των δοντιών είναι ήπια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να κάνετε την οδοντοφυΐα του μωρού σας πιο εύκολη, απλώς πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε ποιος είναι κατάλληλος για το δικό σας μωρό.

1. Δακτύλιοι οδοντοφυΐας

·      Δώστε στο μωρό σας ένα δακτύλιο οδοντοφυΐας για να μασάει, έτσι θα ανακουφισθεί από την δυσφορία που νιώθει  και δεν θα προσέχει τον πόνο.
·      Μερικούς δακτυλίους μπορείτε να τους κρυώσετε στο ψυγείο. Ακολουθείστε τις οδηγίες για πόσο χρόνο χρειάζεται να κρυώσουν.
·      Μην βάζετε ένα δακτύλιο οδοντοφυΐας στην κατάψυξη, γιατί μπορεί να βλάψει τα ούλα του μωρού σας.
·      Ποτέ μην κρεμάτε ένα δακτύλιο οδοντοφυΐας γύρω από τον λαιμό του μωρού σας, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
·      Μπορείτε να βρείτε και άλλα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το μωρό σας που βγάζει τα δοντάκια του.
·      Μπορείτε να του τρίψετε τα ούλα απαλά με ένα καθαρό δάκτυλο και θα ανακουφισθεί για λίγη ώρα.

2. Ανακουφιστικές γέλες

·      Για τα μωρά ηλικίας μεγαλύτερα των 4 μηνών, μπορείτε να τρίψετε απαλά τα ούλα του μωρού με μια μικρή ποσότητα από κάποια ανακουφιστική γέλη χωρίς ζάχαρη.
·      Οι ανακουφιστικές γέλες συχνά περιέχουν ήπιο τοπικό αναισθητικό, που βοηθά να μουδιάζουν τα ούλα και να απαλύνεται ο πόνος και η δυσφορία της οδοντοφυΐας. Οι γέλες περιέχουν και αντισηπτικά συστατικά, για να προλαμβάνουν την λοίμωξη στο στόμα του μωρού.
·      Βεβαιωθείτε ότι η γέλη που αγοράσετε είναι ειδικά σχεδιασμένη για μικρά παιδιά και όχι μια γέλη στόματος γενικής χρήσης, που δεν είναι κατάλληλη για παιδιά.


3. Αν το μωρό μασάει

·      Ένα από τα σημεία ότι το μωρό σας βγάζει τα δοντάκια του είναι όταν αρχίσει να μασάει τα δακτυλάκια του, τα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που κρατάει στα χεράκια του.
·      Προσπαθήστε να του δώσετε υγιεινά πράγματα για να μασάει, ωμά φρούτα ή λαχανικά, όπως κομμάτια μήλου ή καρότου. Επίσης μπορείτε να δώσετε κόρα ψωμιού. Πρέπει όμως να είστε πάντα δίπλα του για να μην υπάρξει κίνδυνος πνιγμονής.
·   Αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει πολύ ζάχαρη, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα, ακόμη και αν το μωρό σας έχει λίγα δοντάκια.

4. Τα κρύα ροφήματα βοηθούν στην οδοντοφυΐα

·      Τα κρύα ροφήματα χωρίς ζάχαρη θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του μωρού σας και μπορεί να βοηθήσουν αν έχει πάρα πολλά σάλια. Η καλλίτερη επιλογή είναι το κρύο νερό, όχι όμως πολύ κρύο. Μπορείτε να δώσετε και χυμό μήλου.

5. Παυσίπονα

·  Μπορείτε να δώσετε ένα παυσίπονο, όπως σιρόπι παρακεταμόλης (Depon, Panadol) ή ιβουπροφένης ( Algofren, Nurofen), ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
·      Mη δίνετε στα παιδιά ασπιρίνη.

7. Αποσπάστε την προσοχή

·      Παρηγορώντας ή παίζοντας με το μωρό σας μπορεί μερικές φορές να του αποσπάσετε την προσοχή από το πόνο των ούλων του. Το μωρό σας μπορεί να μην έχει την διάθεση ή είναι πολύ ευερέθιστο και νευρικό για να παίξει, όμως άλλες φορές είναι ένας καλός τρόπος να βάλετε το μωρό να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο και να ξεχάσει τον πόνο του.


Προλαμβάνοντας τα εξανθήματα από την οδοντοφυΐα
Αν το μωρό σας έχει πάρα πολλά σάλια, φροντίστε να σκουπίζετε συχνά το πηγούνι του και το υπόλοιπο πρόσωπο του για να μη προκληθεί εξάνθημα.
Αν έχει προκληθεί εξάνθημα στο πρόσωπο του μωρού, σκουπίστε τα σάλια του μωρού, χωρίς να τρίβετε και βάλτε λίγη βαζελίνη πριν τον ύπνο για να προστατέψετε το δέρμα από επιδείνωση.

Ποια είναι η σημασία των νεογιλών δοντιών;
Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, όσο και για την μάσηση της τροφής, την επικοινωνία, αλλά και την εμφάνιση. Επίσης – κι αυτό είναι κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί – είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.
Πότε αρχίζω να φροντίζω τα δόντια;
Με την ανατολή του πρώτου δοντιού πρέπει να αρχίσετε να το φροντίζετε, καθαρίζοντας το με μια βρεμένη γαζούλα. Σιγά – σιγά θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα (κυκλοφορούν για βρέφη 6 μηνών και πάνω).
Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε ικανοποιητικά στην αρχή. Ο σκοπό σας είναι να συνηθίσει το μωρό στη χρήση της οδοντόβουρτσας, σαν μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Αφήστε το μωρό να σας παρακολουθεί, ενώ βουρτσίζετε τα δικά σας δόντια.
Συμβουλές βουρτσίσματος για παιδιά
·     Χρησιμοποιείστε μια πολύ μικρή ποσότητα οδοντόπαστας για τα μικρά βρέφη και ποσότητα ίση με μπιζέλι για τα παιδιά.
·      Σταδιακά αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού πιο σχολαστικά, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες του δοντιού.
·      Βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού δύο φορές την ημέρα: πριν το βραδινό ύπνο και ακόμη άλλη μια φορά την ημέρα, όποτε έχετε ευχέρεια.
·      Ο καλλίτερος τρόπος να βουρτσίσετε τα δόντια ενός βρέφους είναι να κάθεται στα γόνατα σας, με το κεφάλι του να αναπαύεται στο στήθος σας. Για μεγαλύτερο παιδί, σταθείτε πίσω του και σηκώστε το κεφάλι του προς τα επάνω.
·      Βουρτσίστε τα δόντια με μικρές κυκλικές κινήσεις, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες και αφήστε το παιδί να φτύσει την οδοντόπαστα. Το ξέπλυμα με νερό έχει βρεθεί ότι μειώνει το όφελος του φθορίου.
·   Μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού με μια βρεμένη γαζούλα με λίγη οδοντόκρεμα, που θα τυλίξετε σε ένα δάκτυλο σας και θα τρίψετε τα δόντια.
·      Συνεχίστε να βοηθάτε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του έως ότου είναι ικανό να το κάνει μόνο του. Αυτό γίνεται συνήθως στην ηλικία των επτά χρόνων και μετά.
·      Αρχίστε να παίρνετε μαζί σας το παιδί στον οδοντίατρο, όταν θα πάτε για φροντίδα των δοντιών σας, για να συνηθίζει στην ιδέα.
Προλάβετε την τερηδόνα απομακρύνοντας τη ζάχαρη
Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Τα παιδιά που τρώνε γλυκά κάθε ημέρα έχουν διπλάσια ποσοστά τερηδόνας σε σχέση με τα παιδιά που δεν τρώνε τόσο συχνά.
Η τερηδόνα προκαλείται όχι μόνο από την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχεται στα γλυκά και στα ποτά, αλλά και από το πόσο συχνά τα δόντια βρίσκονται σε επαφή με την ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι τα γλυκά ροφήματα σε μπιμπερό και τα γλειφιτζούρια  είναι ιδιαίτερα βλαπτικά, γιατί τα δόντια παραμένουν σε επαφή με την ζάχαρη (λούζονται) για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Οι φρουτοχυμοί  μπορούν επίσης να βλάψουν τα δόντια. Να γιατί είναι καλλίτερα να δίνονται μετά τα γεύματα και όχι μεταξύ των γευμάτων.
Μέτρα μείωσης της ποσότητας της ζάχαρης
·      Μόλις το μωρό σας απογαλακτισθεί και αρχίσει τις στερεές τροφές, ενθαρρύνετε το να τρώει μόνο νόστιμες υγιεινές τροφές. Ελέγχετε όλες τις  πρόσθετες τροφές, αναψυκτικά και τα σιρόπια για ύπαρξη ζάχαρης.
·      Δίνετε γλυκές τροφές και φρουτοχυμούς μόνο στη διάρκεια των γευμάτων.
·      Μην δίνετε μπισκότα ή γλυκά σαν κεράσματα. Ζητήστε από τους συγγενείς και του φίλους σας να κάνουν το ίδιο. Χρησιμοποιήστε για δώρα αντικείμενα, όπως αυτοκόλλητα, σήματα, μολύβια, μικρά βιβλία, σημειωματάρια, χρωματιστά βιβλία. Είναι πιο ακριβά, όμως κρατάνε περισσότερο.
·      Αν τα παιδιά θέλουν να φάνε σοκολάτα ή κάποιο γλυκό, είναι λιγότερο βλαπτικό για τα δόντια τους, αν φάνε όλη τη σοκολάτα ή το γλυκό στο τέλος του γεύματος από το να τα φάνε λίγο – λίγο και μάλιστα ενδιάμεσα από τα γεύματα.
·      Πριν το βραδινό ύπνο ή στη διάρκεια της νύκτας, δώστε στο μωρό σας μόνο γάλα ή νερό και όχι χυμούς ή γλυκά ροφήματα.
·   Μην δίνετε γλυκά ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη.
·      Μην δίνετε φρουτοχυμούς με μπιμπερό, γιατί μπορεί να αυξήσουν την τερηδόνα. Βάλτε τους φρουτοχυμούς και τα γλυκά ροφήματα σε κύπελλο και πέστε στο παιδί να πιει το χυμό του γρήγορα.
·      Ελέγξτε την συνολική κατανάλωση ζάχαρης της οικογένειας και βρέστε τρόπους για να την μειώσετε.

·      Η σουκρόζη, η δεξτρόζη, η μαλτόζη, η φρουκτόζη και το υδρολυμένο άμυλο είναι όλα σάκχαρα. Η μαλτοδεξτρίνη δεν είναι σάκχαρο, όμως και αυτή μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.



 http://www.babycenter.com/0_teething_11243.bc
 http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/teething-and-tooth-care.aspx#close








Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων πιο κοντά στην έναρξη της εμμήνου ρύσης αυξάνει την πιθανότητα νεοπλασίας του τραχήλου στις γυναίκες



Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη νεοπλασίας του τραχήλου μεγάλου βαθμού  ή αδενοκαρκινώματος in situ είναι αυξημένος για τις νεαρές γυναίκες που η πρώτη τους σεξουαλική επαφή είναι κοντά στην ηλικία έναρξης της εμμηναρχής.
 Τα δεδομένα από μια διεθνή μελέτη δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για νεοπλασία ανάμεσα στις γυναίκες, που η πρώτη τους σεξουαλική επαφή είναι σε ηλικία μικρότερη των 14 χρόνων σε σχέση με την ηλικία άνω των 25 χρόνων. Δεδομένου της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού HPV, η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής  μπορεί να θεωρείται σαν ηλικία της πρώτης έκθεσης της γυναίκας στην HPV λοίμωξη.

Τα παραπάνω ενισχύουν την ανάγκη για να αυξηθεί ο HPV εμβολιασμός στα νεαρά κορίτσια, όσο γίνεται πιο κοντά στην ηλικία έναρξης της εμμηναρχής τους, παρά κοντά στην ηλικία της πρώτης τους σεξουαλικής επαφής, όπως πιστεύουν πολλοί γονείς.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στις ηλικίες 10 – 14 χρόνων γιατί στις ηλικίες αυτές η παραγωγή αντισωμάτων είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με τις ηλικίες 16 – 26 χρόνων.

HPV: Ιός των Ανθρώπινων θηλωμάτων


Shorter Interval Between Menarche and First Sexual Intercourse is Associated With Increased Risk of High-grade Cervical Disease

Jennifer S Smith
Evid Based Nurs. 2014;17(1):6-7. 

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) για βρέφη

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στα βρέφη συμβαίνουν από στέρηση οξυγόνου, όπως σε περίπτωση πνιγμού ή πνιγμονής από ξένο σώμα. Αν γνωρίζετε ότι το μωρό έχει απόφραξη του αεραγωγού, εφαρμόστε πρώτα τις πρώτες βοήθειες για πνιγμονή από ξένο σώμα. Αν δεν γνωρίζετε γιατί το μωρό δεν αναπνέει, εφαρμόστε την CPR.
Οι καινούργιες οδηγίες (2010) της Αμερικάνικης Καρδιολογικής εταιρίας συνιστούν πρώτα να χορηγούνται οι καρδιακές συμπιέσεις και μετά να γίνεται έλεγχος του αεραγωγού και να δίνονται οι αναπνοές διάσωσης. Μπορείτε να θυμάστε τα γράμματα C A B D (Circulation – Κυκλοφορία, Airway – Αεραγωγός, Breathing – Αναπνοή, Defrillation -  Απινίδωση)
 
Για να αρχίσετε – εξετάσετε την κατάσταση.

  1. Εκτιμήστε την σκηνή πριν αρχίσετε CPR. Κάντε το γρήγορα, με κάθε λεπτομέρεια.
Ø     Ελέγξτε μήπως βρίσκεσθε και εσείς ή το θύμα σε άμεσο κίνδυνο. Δεν υπάρχει νόημα να αρχίσετε τις πρώτες βοήθειες, αν εσείς και το θύμα κινδυνεύετε.
  1. Ελέγξτε αν το θύμα έχει τις αισθήσεις του ή είναι αναίσθητο
· Κτυπήστε ελαφρά μωρό στα πέλματα και φωνάξτε δυνατά: «Είσαι Καλά; Είσαι καλά; και παρακολουθείτε για οποιαδήποτε αντίδραση, όπως κάποια κίνηση.
·      Μην ταρακουνάτε το μωρό.
Αν δεν υπάρχει αντίδραση, ακολουθείστε τα βήματα C A B και στη συνέχεια καλέστε για βοήθεια:
·      Αν είστε μόνος (η) και χρειάζεται να κάνετε CPR, εφαρμόστε  CPR για 2 λεπτά – περίπου πέντε κύκλους- πριν να καλέσετε το 166.
·      Αν υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο κοντά σας, δώστε του οδηγίες να καλέσει το 166, ενώ εσείς αρχίζετε CPR στο μωρό.

C. Κυκλοφορία: Αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος
 

  1. Βάλτε το μωρό με την πλάτη πάνω σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι. Επίσης, το πάτωμα ή το έδαφος  είναι κατάλληλη επιφάνεια.
  2. Βάλτε δύο δάκτυλα του ενός χεριού στο κέντρο του στήθους, ακριβώς κάτω από την οριζόντια γραμμή που ενώνει τις δύο θηλές του μωρού.
3.  Ήπια συμπιέστε τον θώρακα στο 1/3 του πάχους του θώρακα (περίπου 4 εκατοστά).
  1. Εφαρμόστε 30 θωρακικές συμπιέσεις. Μετράτε  με γρήγορο ρυθμό καθώς πρέπει να κάνετε 100 θωρακικές συμπιέσεις το λεπτό.






A.  Αεραγωγός: Καθαρίστε τον αεραγωγό

  1. Μετά τις 30 θωρακικές συμπιέσεις, απαλά εκτείνετε το κεφάλι του μωρού προς τα πίσω πιέζοντας με το ένα χέρι το μέτωπο και με το άλλο χέρι το πηγούνι του μωρού. Μην υπερεκτείνεται το κεφάλι.
Ø    Ελέγξτε μήπως υπάρχει κάποιο ξένο σώμα ή τροφή στο στόμα του και εμποδίζει την αναπνοή. Αν υπάρχει ξένο σώμα, απομακρύνετε το με τα δύο δάκτυλα του χεριού σας.

  1. Πλησιάστε το αυτί σας κοντά στο στόμα του μωρού (για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα) και :
·      Ακούστε ήχους αναπνοής (Ακούω)
·      Παρατηρείστε προσεκτικά αν το στήθος του θύματος ανεβοκατεβαίνει. (Βλέπω)
·      Νοιώστε  στο μάγουλο και το αυτί σας αν βγαίνει αέρας. (Αισθάνομαι)





B.   Αναπνέοντας: Αναπνεύστε για το μωρό

1.   Καλύψτε το στόμα και την μύτη του μωρού με το στόμα σας.
2.     Ετοιμαστείτε για να δώσετε 2 ανάσες διάσωσης.
a.     Χρησιμοποιείστε την δύναμη από τα μάγουλά σας για να φυσήξετε ήπια (αντί για βαθιές αναπνοές) στο στόμα του παιδιού για ένα δευτερόλεπτο.
b.     Παρατηρείτε για να δείτε αν το στήθος του μωρού ανυψώνεται.
c.     Αν ναι, δώστε και δεύτερη ανάσα διάσωσης. 
d.     Αν το στήθος δεν ανυψώνεται, επαναλάβετε τον χειρισμός έκταση του κεφαλιού και ανύψωσης του πηγουνιού και μετά δώστε δεύτερη ανάσα διάσωσης.

3.     Αν το στήθος του μωρού ακόμη δεν ανυψώνεται, εξετάστε το στόμα του παιδιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα. Αν βλέπετε το ξένο σώμα, απομακρύνετε το με τα δάκτυλα. Αν ο αεραγωγός φαίνεται αποφραγμένος, εφαρμόστε πρώτες βοήθειες για πνιγμονή.
4.     Δώστε 2 ανάσες διάσωσης για κάθε 30 θωρακικές συμπιέσεις.
5.     Εφαρμόστε  CPR για 2 λεπτά – περίπου πέντε κύκλους- πριν να καλέσετε βοήθεια (166), εκτός και αν υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο κοντά σας για να καλέσει το 166, ενώ εσείς έχετε την προσοχή στο μωρό.