Pages

Subscribe:

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πονοκέφαλος στα παιδιά (3)



Δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλος από παραρρινοκολπίτιδα

Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε παραρρινοκολπίτιδα. Συνήθως υπάρχει ιστορικό επίμονων συμπτωμάτων λοίμωξης από το ανώτερο αναπνευστικό με διάρκεια πάνω από 10 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι πυώδης έκκριση από την μύτη, ρινική συμφόρηση και βήχας. Πυρετός μπορεί να υπάρχει.
Περίπου 15% των παιδιών με παραρρινοκολπίτιδα παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους. Οι άρρωστοι αυτοί παραπονούνται για πονοκέφαλο που σφύζει και επιδεινώνεται το πρωί ή συμβαίνει την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Ο πόνος μπορεί να ποικίλει με τις αλλαγές της θέσης του κεφαλιού.
Στην ηθμοειδίτιδα ο πόνος αναφέρεται πίσω από το αντίστοιχο μάτι. Στην μετωπιαία κολπίτιδα, ο πόνος συμβαίνει πάνω από τον έσω κανθό και των δύο ματιών.

Πονοκέφαλος που έχει σχέση με τραύμα στο κεφάλι

Πονοκέφαλοι συχνά ακολουθούν μετά από ένα κλειστό τραύμα στο κεφάλι. Ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανισθεί αμέσως (οξύς) ή να υπάρχει για μήνες μετά το αρχικό τραύμα. Στην οξεία φάση, ο άρρωστος μπορεί να παραπονείται για πονοκέφαλο αμέσως μετά τον τραυματισμό, που μπορεί να επιδεινωθεί και μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς, λήθαργο ή σπασμούς. Αυτά μπορεί να είναι τα πρώιμα συμπτώματα της εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Στις χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν για μήνες μετά τον αρχικό τραυματισμό πονοκέφαλος, ζάλη, ανωμαλίες στον ύπνο και αλλαγές στην προσωπικότητα. Ο πονοκέφαλος είναι το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου μετά από διάσειση.

Πονοκέφαλος που έχει σχέση με ενδοκρανιακή μάζα

Η διάκριση του πονοκεφάλου που οφείλεται σε ενδοκρανιακές μάζες από εξωκρανιακές μάζες μπορεί να είναι δύσκολη. Οι άρρωστοι με ενδοκρανιακές μάζες μπορεί να παραπονούνται για πόνο που εντοπίζεται στην περιοχή της μάζας. Όμως, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι γενικευμένος, αν υπάρχει διάχυτη αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης.

Από το ιστορικό, τα χαρακτηριστικά μιας ενδοκράνιας μάζας μπορεί να είναι τα παρακάτω:
·         Έντονος πονοκέφαλος στην ινιακή περιοχή του κεφαλιού
·         Επιδείνωση του πονοκεφάλου με το φτάρνισμα, τον βήχα, χειρισμό Valsalva ή με την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού
·         Πόνος είναι χειρότερος το πρωί ή ξυπνάει τον άρρωστο στον ύπνο του
·         Ρουκετοειδής εμετός χωρίς ναυτία
·         Εστιακοί σπασμοί

Καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση

Η καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση προκαλεί πονοκεφάλους όμοιους με αυτούς που υπάρχουν σε καταστάσεις με αυξημένη ενδοκράνια πίεση. Επιπρόσθετα οι άρρωστοι αυτοί μπορεί να έχουν και προβλήματα με την όραση (πχ, διπλωπία) ή ανωμαλίες στην βάδιση (πχ, αταξία).

Ερεθισμός των μηνίγγων

Ο ερεθισμός των μηνίγγων που οφείλεται σε φλεγμονή, λοίμωξη ή αιμορραγία (πχ, κακοήθη υπέρταση, αγγειακές βλάβες) έχει σαν αποτέλεσμα την οξεία έναρξη διάχυτου, έντονου  πονοκεφάλου. Μπορεί να υπάρχει πόνος στον αυχένα ή δυσκαμψία και μεταβολή του επιπέδου συνείδησης.

Πονοκέφαλος από κατάχρηση φαρμάκων


Η χρόνια χρήση φαρμάκων για την θεραπεία των πονοκεφάλων, όπως αναλγητικών ή τριπτανών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον πονοκέφαλο από κατάχρηση των φαρμάκων. Ορίζεται έτσι η ανάπτυξη ενός διαφορετικού τύπου πονοκεφάλου ή η επιδείνωση της ημικρανίας ή της κεφαλαλγίας τάσης που έχει σαν αποτέλεσμα χρόνιους καθημερινούς πονοκεφάλους. Αναπτύσσεται μετά από χρήση αναλγητικών ή τριπτανών  για περισσότερο από 10 ημέρες τον μήνα ή μετά την χρήση των μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών για περισσότερο από 15 ημέρες ανά μήνα για 3 μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου