Pages

Subscribe:

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Νέες οδηγίες για καλλίτερο ύπνο στα παιδιά



·       Μικρές οθόνες στα δωμάτια των παιδιών μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο
·       Έκθεση σε οθόνη ενωρίς στην παιδική ηλικία συνδέεται με μικρότερης διάρκεια ύπνο




Για πρώτη φορά η Αμερικάνικη Ακαδημία της ιατρικής του ύπνου εξέδωσε συστάσεις ομοφωνίας για πόσο ύπνος χρειάζεται για να υπάρχει βέλτιστη υγεία στα παιδιά και τους εφήβους και για να αποφευχθούν κίνδυνοι για την υγεία από ανεπαρκή ύπνο.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για μια υγιεινή ζωή και είναι σημαντικό να εγκαθίστανται υγιεινές συνήθειες ύπνου ενωρίς στην παιδική ηλικία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά που φθάνουν στην εφηβεία να συνεχίσουν να απολαμβάνουν επαρκή ύπνο.

Για να υπάρξει καλή υγεία, οι συστάσεις για την διάρκεια του ύπνου που είναι απαραίτητη (κάθε 24 ώρες) σε τακτική βάση είναι οι παρακάτω:

·       Βρέφη 4 έως 12 μηνών: 12 έως 16 ώρες ύπνου (περιλαμβάνονται και οι σύντομοι περίοδοι ύπνου – υπνάκος)
·       Παιδιά 1 έως 2 χρόνων: 11 έως 14 ώρες  (περιλαμβάνονται και οι σύντομοι περίοδοι ύπνου – υπνάκος)
·       Παιδιά 3 έως 5 χρόνων: 10 έως 13 ώρες (περιλαμβάνονται και οι σύντομοι περίοδοι ύπνου – υπνάκος)
·       Παιδιά 6 έως 12 χρόνων: 9 έως 12 ώρες  και
·       Έφηβοι 13 έως 18 χρόνων: 8 έως 10 ώρες


Ο ύπνος στις συνιστώμενες ώρες  σε τακτική βάση συνδέεται με συνολικά καλλίτερη υγεία, περιλαμβάνοντας βελτίωση της προσοχής, της συμπεριφοράς, της μάθησης, της μνήμης, της συναισθηματικής ρύθμισης, της ποιότητας της ζωής, της πνευματικής και φυσικής υγείας.
Αντίθετα, οι λιγότερες ώρες ύπνου από τις συνιστώμενες συνδέονται με προβλήματα  της προσοχής, της συμπεριφοράς και της μάθησης. Επίσης, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για ατυχήματα, τραυματισμούς, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη και κατάθλιψη.

Τα παιδιά εφηβικής ηλικίας πρέπει να κατανοήσουν την αξία του ύπνου. Όταν θα κοιμούνται μέσα στο συνιστώμενο εύρος, θα δραστηριοποιούνται καλλίτερα και  ότι το καλλίτερο διεγερτικό για καλλίτερα αποτελέσματα στις δραστηριότητες και στα μαθήματα είναι ο ύπνος και όχι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
 Ο ανεπαρκής ύπνος στους εφήβους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοτραυματισμό, σκέψεις αυτοκτονίας και απόπειρες αυτοκτονίας.
Ο ύπνος για περισσότερες ώρες από τις συνιστώμενες μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και διανοητικά προβλήματα.

Ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα όλης της οικογένειας. Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους και να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, έτσι ο υγιεινός ύπνος στην παιδική ηλικία μπορεί να κρατήσει και στην ενήλικο ζωή.

The recommendations were published June 13 in the Journal of Clinical Sleep Medicine and will be discussed at a session here June 15 at SLEEP 2016: 30th Anniversary Meeting of the Associated Professional Sleep Societies.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου