Pages

Subscribe:

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Πόνοι αύξησης



Ο ηλικίας 8 χρόνων γιο σας ξυπνάει ξαφνικά την νύκτα και διαμαρτύρεται ότι του πονάνε τα πόδια και δεν μπορεί να κοιμηθεί. Αναρωτιέστε τι έπαθε και πως μπορείτε να τον ηρεμήσετε, αν πρέπει να του δώσετε κάποιο παυσίπονο ή να κάνετε κάτι άλλο.
Ίσως έχετε ακούσει για τους πόνους αύξησης. Παρόλο που έχει επικρατήσει να λέγονται έτσι, πιθανότατα μικρή σχέση έχουν με την αύξηση, ίσως μόνο ότι συνήθως δεν παραμένουν όταν το παιδί φθάσει το τελικό του ύψος. Η διαδικασία της αύξησης είναι τόσο αργή σε ένα δεδομένο χρόνο που είναι απίθανο να προκαλεί πόνο. Αυτό υποστηρίζεται από πολλά εκατομμύρια παιδιών που μεγαλώνουν φυσιολογικά και δεν αναπτύσσουν τέτοιους πόνους. Επίσης, οι πόνοι δεν αυξάνουν καθώς το παιδί αυξάνει σε μέγεθος.

Τι είναι οι πόνοι αύξησης;

Οι πόνοι αύξησης συχνά περιγράφονται σαν ήπιος πόνος ή πολύ έντονος πόνος στα πόδια, με κύρια εντόπιση πάντοτε βαθιά στους μύες- συχνά στο πρόσθιο μέρος των μηρών, στις γάμπες  ή πίσω από τα γόνατα, αλλά πάντοτε μακριά από αρθρώσεις. Ο πόνος στα πόδια δεν πρέπει να επιδεινώνεται με το βάδισμα και ο τρόπος που περπατάει το παιδί πρέπει να είναι φυσιολογικός, χωρίς να κουτσαίνει.  Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν πόνο στην κοιλιά ή πονοκέφαλο στη διάρκεια των επεισοδίων.
Οι αρθρώσεις των παιδιών είναι φυσιολογικές, ενώ όταν υπάρχουν πιο σοβαρές παθήσεις, οι αρθρώσεις είναι πρησμένες, κόκκινες, ευαίσθητες ή θερμές.
Οι πόνοι αύξησης έχουν την τάση να προσβάλλουν και τα δύο πόδια, και τις περισσότερες φορές  παρατηρούνται αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και το πρωί εξαφανίζονται. Μερικές φορές η ένταση του πόνου είναι τόσο έντονη, που ξυπνάει το παιδί μέσα στην νύκτα.
 Η ένταση του πόνου ποικίλει  από παιδί σε παιδί και τα περισσότερα παιδιά δεν πονάνε κάθε ημέρα.
Έχει βρεθεί ότι προσβάλλονται ένα στα έξι παιδιά σε δύο ηλικιακές ομάδες: στη προσχολική ηλικία – 3 έως 5 χρόνων- και στη σχολική ηλικία – 8 έως 12 χρόνων. Είναι λίγο πιο συχνοί στα κορίτσια από ότι στα αγόρια.

Τι τους προκαλεί;

Η αιτία των πόνων αύξησης είναι άγνωστη. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η αύξηση των παιδιού είναι επώδυνη και συνήθως δεν παρατηρούνται σε περιόδους ταχείας αύξησης του παιδιού. Η πιο πιθανή αιτία είναι η υπερβολική χρήση των μυών στη διάρκεια της ημέρας μετά από έντονη αθλητική ή μη δραστηριότητα, όπως τρέξιμο, αναρρίχηση και άλματα.


Κάνοντας την διάγνωση

Οι πόνοι αύξησης είναι διάγνωση από αποκλεισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις πριν τεθεί η διάγνωση των πόνων αύξησης. Η φυσική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη διάγνωση. Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει εργαστηριακός έλεγχος και ακτινογραφίες.
Το πώς αντιδρά το παιδί στην επαφή την στιγμή του πόνου, αποτελεί πολύτιμη βοήθεια στη διάγνωση. Το παιδί που πονάει από κάποια σοβαρή πάθηση, δεν του αρέσει να το αγγίζουν, γιατί η κίνηση επιδεινώνει τον πόνο. Τα παιδιά όμως με πόνους αύξησης αντιδρούν διαφορετικά – νοιώθουν καλλίτερα, όταν τα κρατάνε, τα κάνουν μασάζ, τα αγκαλιάζουν.

Πότε πρέπει να δείτε τον ιατρό σας

Το παιδί πρέπει να εξετασθεί από τον παιδίατρο, αν σας ανησυχούν οι πόνοι του παιδιού ή οι πόνοι είναι:
·         Επίμονοι
·         Υπάρχουν ακόμη το πρωί
·         Αρκετά έντονοι που να επηρεάζουν τις φυσικές δραστηριότητες του παιδιού
·         Εντοπίζονται στις αρθρώσεις
·         Έχουν σχέση με τραυματισμό
·         Συνοδεύονται από άλλα σημεία ή συμπτώματα, όπως :
o       οίδημα
o       ερυθρότητα
o       ευαισθησία
o       πυρετός
o       χωλότητα
o       εξάνθημα
o       ανορεξία
o       αδυναμία ή κούραση


Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τους πόνους αύξησης. Τα καλά νέα είναι ότι οι πόνοι δεν προκαλούν άλλα προβλήματα και δεν επηρεάζουν την αύξηση. Συχνά υποχωρούν από μόνοι τους μέσα σε ένα με δύο χρόνια. Ακόμη και δεν υποχωρήσουν εντελώς, συχνά γίνονται λιγότερο έντονοι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τον πόνο του παιδιού σας;

·         Κάντε ελαφρό μασάζ στα πόδια του παιδιού σας.  Τα παιδιά συχνά αντιδρούν στο ελαφρό μασάζ. Άλλα νιώθουν καλλίτερα, όταν απλώς τα κρατάνε ή τα αγκαλιάζουν.
·         Χρησιμοποιείστε θερμοφόρα. Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες που πονάνε. Χρησιμοποιείστε την θερμοφόρα σε χαμηλή θερμοκρασία, πριν το παιδί πάει για ύπνο ή όταν παραπονείται ότι πονάει το πόδι του. Επίσης, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει.
·         Δώστε ένα παυσίπονο. Δώστε στο παιδί σας παυσίπονο, όπως ιβουπροφένη (Algofren) ή παρακεταμόλη (Depon). Όχι ασπιρίνη
·         Κάντε διατάσεις. Οι διατάσεις των μυών στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη του πόνου την νύκτα.


kidshealth.org › Kids › Illnesses & Injuries
http://www.encyclopedia.com/topic/growing_pains.aspx

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου