Pages

Subscribe:

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αρχίζοντας τον θηλασμό

Ο θηλασμός είναι ένας φυσικός τρόπος σίτισης του νεογνού, μπορεί να έχει πολλές προκλήσεις, αρκετές δυσκολίες στην αρχή, αρκετή κούραση, δεν παύει όμως να είναι ένα θαύμα της φύσης και να προσφέρει οφέλη τόσο στο παιδί όσο και στη μητέρα. Όλες οι γυναίκες, άσχετα με το σχήμα και το μέγεθος του μαστού τους είναι ικανές να θηλάσουν. Ο θηλασμός απαιτεί θέληση, υπομονή και πολλή πρακτική.

 Πότε είναι η καλλίτερη ώρα να αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό που μόλις γεννήθηκε
Από την πρώτη στιγμή που θα κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας, ακόμη και στην αίθουσα τοκετού, βάλτε το στο στήθος και αφήστε το να θηλάσει. Για τώρα δεν χρειάζεται κάποια ειδική στάση, απλά γυρίστε το μωρό προς τα σας, στήθος με στήθος, ακουμπήστε το πάνω χείλος του μωρού με τη θηλή σας και όταν ανοίξει το στόμα του καλά, τραβήξτε το προς το στήθος, υποστηρίζοντας τον μαστό σας. Μόνο προσέξτε η θηλή σα να είναι όλη μέσα στο στόμα του μωρού και να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή την σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή. Μην πανικοβάλλεστε εάν το μωρό φαίνεται να έχει πρόβλημα να βρει ή να σταθεί στην θηλή σας. Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια.

Τις πρώτες 3 – 4 ημέρες, το σώμα σας παράγει μικρές ποσότητες γάλακτος με χρώμα λεμονοκίτρινο που ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Η ποσότητα που παράγεται είναι αρκετή για τις πρώτες ανάγκες του νεογέννητου, αφού το στομαχάκι του είναι ακόμη μικρό και γεμίζει με μικρή ποσότητα γάλακτος. Είναι σημαντικό το νεογέννητο να πάρει έστω και μόνο αυτό το γάλα, γιατί έχει μοναδική αξία, αφού είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα, βιταμίνες και λιγότερο λίπος από το κανονικό γάλα, που το κάνει πολύ πιο εύπεπτο για τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Πιο σημαντικό όμως είναι γιατί περιέχει αντισώματα, τα οποία θα του προσφέρουν προστασία από διάφορες λοιμώξεις τώρα που το ανοσοποιητικό του είναι ακόμη ανώριμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου