Pages

Subscribe:

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Οφέλη θηλασμού

....... για το μωρό
Το μητρικό γάλα προσφέρει μια τέλεια αρχή για το μωρό σας, επηρεάζοντας την υγεία και `την ανάπτυξη σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μωρά που θηλάζουν υποφέρουν από λιγότερες λοιμώξεις στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Σπάνια παθαίνουν γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες και είναι ανθεκτικά στους περισσότερους ιούς. Δεν τους χορηγούνται συχνά αντιβιοτικά, έτσι αποφεύγουν τις επιπλοκές από το ανώριμο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Ο θηλασμός μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως λέμφωμα, λευχαιμία και νόσο Hodgkin. Επίσης, ο θηλασμός βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης κάποιων νοσημάτων που εκδηλώνονται αργότερα στη ζωή, όπως ο τύπος 1 και τύπος 2 σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Ο κίνδυνος δυσκοιλιότητας και κολικών είναι μειωμένος, όπως και ο κίνδυνος από το σύνδρομο SIDS (σύνδρομο ξαφνικού βρεφικού θανάτου).
Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε ωμέγα – 3 απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της όρασης και του νευρικού συστήματος. O αποκλειστικός θηλασμός για μεγάλο χρονικό διάστημα βελτιώνει σημαντικά την γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.
Το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την έναρξη και μειώνει την βαρύτητα  των αλλεργιών στα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό άσθματος, κνίδωσης, εκζέματος και τροφικής αλλεργίας. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό τροφικής αλλεργίας, τότε καλό είναι να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας τους πρώτους έξι μήνες πριν αρχίσετε να εισάγετε τις στερεές τροφές.
Η Αμερικάνικη Ακαδημία της παιδιατρικής συνιστά το θηλασμό σαν ένα μέτρο που θα βοηθήσει τα παιδιά από το να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι λόγοι γι΄αυτό μπορεί να είναι:
  • Τα μωρά που θηλάζουν τρώνε καλύτερα και έως ότου η πείνα τους κορεσθεί, δημιουργώντας έτσι πιο υγιείς βάσεις για την μετέπειτα ζωή τους.
  • Τα επίπεδα λεπτίνης στα βρέφη που θηλάζουν είναι μεγαλύτερα (η ορμόνη αυτή παίζει ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και του λίπους).
  • Τα βρέφη που σιτίζονται με ξένο γάλα κερδίζουν βάρος πολύ πιο γρήγορα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Η γρήγορη αύξηση του βάρους συνδέεται με παχυσαρκία αργότερα στη ζωή.
  • Επίσης, οι μητέρες που χρησιμοποιούν ξένο γάλα μπορεί μερικές φορές να υπερεκτιμούν την ποσότητα του γάλακτος που έχουν ανάγκη τα μωρά τους, βάζοντας έτσι τις βάσεις της υπερφαγίας αργότερα στη ζωή.
Ο θηλασμός είναι το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού. Τα μωρά που θηλάζουν απολαμβάνουν το ζεστό δέσιμο και την συναισθηματική σχέση με τη μητέρα τους. Έρχονται σε στενή επαφή με το δέρμα και τη ζεστασιά της μητέρας τους, ακούνε τους γνώριμους κτύπους της καρδιά της, μυρίζουν και χαϊδεύουν τον μαστό της και την κοιτάζουν κατάματα.
Τέλος, το μητρικό γάλα είναι η κατάλληλη τροφή για το μωρό. Είναι αποστειρωμένο. Είναι εύκολα  αφομοιώσιμο. Έρχεται στην κατάλληλη θερμοκρασία.  Είναι έτοιμο όποτε πεινάσει το μωρό, σε όποιο χώρο και να βρίσκεται η μητέρα. Περιέχει τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού, αφού η σύστασή του μεταβάλλεται από γεύμα σε γεύμα, από ημέρα σε ημέρα ακόμη και στο ίδιο το γεύμα- αραιό στην αρχή για να ξεδιψάσει το μωρό και πλούσιο σε λιπαρά στο τέλος για να νοιώσει χορτάτο.

....... για την μαμά

 Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών είναι πιο μειωμένος σε γυναίκες που συνεχίζουν να θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Για τον καρκίνο του μαστού μάλιστα αναφέρεται ότι η διατήρηση του θηλασμού για ένα χρόνο έχει την μεγαλύτερη προστατευτική δράση (περίπου 25%). Επίσης, ο κίνδυνος για οστεοπόρωση και ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο μικρός.

 Καθώς το μωρό θηλάζει, η μητέρα νοιώθει πιο ήρεμη και χαλαρή, η μήτρα συσπάται και η αιμορραγία είναι μικρότερη, ενώ επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος πολύ πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στην παραγωγή της ορμόνης οξυτοκίνης, η οποία προάγει τον θηλασμό και την χαλάρωση. Η έμμηνος ρύση καθυστερεί να επανέλθει για να δοθεί η ευκαιρία στη μητέρα να μεγαλώσει το μωρό της
 Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται προετοιμασία, δεν υπάρχουν μπουκάλια να πλυθούν και αποστειρωθούν και επιπλέον είναι δωρεάν – τέλεια για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.         Επίσης η μητέρα καταναλώνει κατά μέσο όρο 300 – 500 θερμίδες για την παραγωγή του      γάλακτος. Πράγμα που σε ένα ποσοστό γυναικών τις βοηθάει να χάσουν πιο γρήγορα τα κιλά           της εγκυμοσύνης.
 Τέλος, ο μητρικός θηλασμός προσφέρει στη μητέρα την μαγική ευκαιρία να αναπτύξει στενό ψυχικό και συναισθηματικό δεσμό με το μωρό της, που θα διατηρηθεί μια ζωή. Μπορεί ο θηλασμός να είναι μια σκληρή δουλειά και πολλές φορές εξαντλητική, όμως βλέποντας να  μεγαλώνει το μωρό και να γνωρίζει ότι αυτή έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο σ΄αυτό τη γεμίζει με συναισθήματα υπερηφάνειας και επιτυχίας.

....... για την οικογένεια
           
 Ο Θηλασμός διευκολύνει το δέσιμο των μελών της οικογένειας. Ο πατέρας και τα μεγαλύτερα παιδιά συμμετέχουν βοηθώντας τη μητέρα στο ρέψιμο, στο νανούρισμα, στο άλλαγμα του μωρού, στο να τρέφεται η ίδια αρκετά καλά και βοηθώντας την με τα σύνεργα του θηλασμού (αντλία θηλασμού και  μπουκάλια). Αφού δεν υπάρχουν συχνές αρρώστιες, οι γονείς δεν χάνουν πολλές ημέρες από την δουλειά τους.

....... για την κοινωνία
           
 Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Ο θηλασμός δεν προσθέτει ένα μεγάλο βάρος στο πορτοφόλι, δεν μειώνει τα αποθέματα νερού και δεν χρησιμοποιεί ενέργεια για να παραχθεί, δεν μολύνει το περιβάλλον με σκουπίδια και δεν μολύνει τον αέρα, αφού δεν παράγει απορρίμματα.  Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μήπως το μητρικό γάλα μολυνθεί από μικρόβια ή άλλες ουσίες. Είναι πάντοτε φρέσκο, στη σωστή θερμοκρασία και έτοιμο να φαγωθεί.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αρχίζοντας τον θηλασμό

Ο θηλασμός είναι ένας φυσικός τρόπος σίτισης του νεογνού, μπορεί να έχει πολλές προκλήσεις, αρκετές δυσκολίες στην αρχή, αρκετή κούραση, δεν παύει όμως να είναι ένα θαύμα της φύσης και να προσφέρει οφέλη τόσο στο παιδί όσο και στη μητέρα. Όλες οι γυναίκες, άσχετα με το σχήμα και το μέγεθος του μαστού τους είναι ικανές να θηλάσουν. Ο θηλασμός απαιτεί θέληση, υπομονή και πολλή πρακτική.

 Πότε είναι η καλλίτερη ώρα να αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό που μόλις γεννήθηκε
Από την πρώτη στιγμή που θα κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας, ακόμη και στην αίθουσα τοκετού, βάλτε το στο στήθος και αφήστε το να θηλάσει. Για τώρα δεν χρειάζεται κάποια ειδική στάση, απλά γυρίστε το μωρό προς τα σας, στήθος με στήθος, ακουμπήστε το πάνω χείλος του μωρού με τη θηλή σας και όταν ανοίξει το στόμα του καλά, τραβήξτε το προς το στήθος, υποστηρίζοντας τον μαστό σας. Μόνο προσέξτε η θηλή σα να είναι όλη μέσα στο στόμα του μωρού και να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή την σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή. Μην πανικοβάλλεστε εάν το μωρό φαίνεται να έχει πρόβλημα να βρει ή να σταθεί στην θηλή σας. Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια.

Τις πρώτες 3 – 4 ημέρες, το σώμα σας παράγει μικρές ποσότητες γάλακτος με χρώμα λεμονοκίτρινο που ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Η ποσότητα που παράγεται είναι αρκετή για τις πρώτες ανάγκες του νεογέννητου, αφού το στομαχάκι του είναι ακόμη μικρό και γεμίζει με μικρή ποσότητα γάλακτος. Είναι σημαντικό το νεογέννητο να πάρει έστω και μόνο αυτό το γάλα, γιατί έχει μοναδική αξία, αφού είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα, βιταμίνες και λιγότερο λίπος από το κανονικό γάλα, που το κάνει πολύ πιο εύπεπτο για τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Πιο σημαντικό όμως είναι γιατί περιέχει αντισώματα, τα οποία θα του προσφέρουν προστασία από διάφορες λοιμώξεις τώρα που το ανοσοποιητικό του είναι ακόμη ανώριμο.